Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Ny FN-rapport: Infrastruktur bliver afgørende til COP26

Langt størstedelen af verdens CO2-udslip er relateret til infrastruktur.

Infrastruktur skal højt på agendaen ved COP26, ifølge ny FN-rapport. Foto: Dafinchi/iStock

Infrastruktur er ansvarlig for langt størstedelen af de drivhusgasser, der udledes verden over.

Det er dommen i en ny rapport fra FN’s projektafdeling, UNOPS og UNEP, der er blevet til i samarbejde med britiske University of Oxford.

– Forfatterne af rapporten argumenterer for at håndtere klimaforandringerne, bliver regeringer nødt til radikalt at gentænke, hvordan infrastruktur planlægges, leveres og styres for at tilpasse sig en modstandsdygtig fremtid med lave udledninger, fremgår det af en pressemeddelelse.

Specifikt peger rapporten, der udkom tirsdag morgen under titlen ‘Infrastructure for Climate Action’, på, at 79 procent af CO2 kommer fra aktiviteter relateret til infrastruktur, og står for 88 procent af alle omstillingsudgifter.

COP26 banker på

Rapporten, der udkommer som optakt til klimatopmødet COP26 i Glasgow, der løber fra 31. oktober til 12. november, peger på, at netop infrastrukturområdet bør blive prioriteret, når der skal lægges fælles planer for, hvordan verdenssamfundet vil planlægge klimaarbejdet.

Læs også: Mærsk får ros for nyt CO2-tiltag

Infrastruktur har nemlig negativ indvirkning på både områder som energi, transport, vand, affald, it og byggesektoren, fremgår det.

– Når vi søger at skabe sammenhæng inden for infrastruktur og forbedre livskvaliteten for folk alle vegne, er det afgørende, at vi investerer i bæredygtig infrastruktur, der passer til fremtidens usikre klimasituation, bidrager til decarbonisering af økonomien, beskytter biodiversiteten og minimerer forurening, lyder det fra UNEP’s generalsekretær Inger Andersen i meddelelsen.

Vi har stadig brug for infrastruktur

Rapporten håber på at “guide beslutningstagere”, så infrastruktur kommer højere op på agendaen i forhold til at nå FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.

– Denne rapport understreger, at det er nødvendigt med radikale ændringer til, hvordan tilgår infrastruktur for at undgå de værste effekter af klimaforandringerne, lyder det fra UNOP’s generalsekretær, Grete Faremo.

Læs også: Dansk erhvervsliv bliver holdt i uvished

Og på Oxford University er de enige:

– Det centrale spørgsmål er ikke, om vi har brug for infrastruktur, men hvordan den kan leveres på en bæredygtig måde, lyder det fra klimaprofessor Jim Hall fra Oxford University.

Han tilføjer, at løsningen på problemet ikke er simpel, og den blandt andet vil kræve, at man tager aktive valg fra det øjeblik idéen til et infrastrukturprojekt sættes i gang og frem til den dag det eventuelt skal rives ned igen efter endt levetid.

COP26
– COP står for ‘Conference of the Parties’ og afholdes årligt af FN.
– Som navnet indikerer, er årets konference den 26. af sin slags.
– Årets konference afholdes i Glasgow fra 31. oktober til 12. november.
– En af de mest afgørende COP’er var COP21, der blev holdt i Paris i 2015, hvor Paris-aftalens mål om maksimaltemperaturstigning blev fastlagt.
– Nogle af hovedtemaerne for COP26 er: udfasning af kul, skift til el-biler og skovrydning.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.