Infrastruktur er ansvarlig for langt størstedelen af de drivhusgasser, der udledes verden over.
Det er dommen i en ny rapport fra FN’s projektafdeling, UNOPS og UNEP, der er blevet til i samarbejde med britiske University of Oxford.
– Forfatterne af rapporten argumenterer for at håndtere klimaforandringerne, bliver regeringer nødt til radikalt at gentænke, hvordan infrastruktur planlægges, leveres og styres for at tilpasse sig en modstandsdygtig fremtid med lave udledninger, fremgår det af en pressemeddelelse.
Specifikt peger rapporten, der udkom tirsdag morgen under titlen ‘Infrastructure for Climate Action’, på, at 79 procent af CO2 kommer fra aktiviteter relateret til infrastruktur, og står for 88 procent af alle omstillingsudgifter.
COP26 banker på
Rapporten, der udkommer som optakt til klimatopmødet COP26 i Glasgow, der løber fra 31. oktober til 12. november, peger på, at netop infrastrukturområdet bør blive prioriteret, når der skal lægges fælles planer for, hvordan verdenssamfundet vil planlægge klimaarbejdet.
Læs også: Mærsk får ros for nyt CO2-tiltag
Infrastruktur har nemlig negativ indvirkning på både områder som energi, transport, vand, affald, it og byggesektoren, fremgår det.
– Når vi søger at skabe sammenhæng inden for infrastruktur og forbedre livskvaliteten for folk alle vegne, er det afgørende, at vi investerer i bæredygtig infrastruktur, der passer til fremtidens usikre klimasituation, bidrager til decarbonisering af økonomien, beskytter biodiversiteten og minimerer forurening, lyder det fra UNEP’s generalsekretær Inger Andersen i meddelelsen.
Vi har stadig brug for infrastruktur
Rapporten håber på at “guide beslutningstagere”, så infrastruktur kommer højere op på agendaen i forhold til at nå FN’s Verdensmål og Paris-aftalen.
– Denne rapport understreger, at det er nødvendigt med radikale ændringer til, hvordan tilgår infrastruktur for at undgå de værste effekter af klimaforandringerne, lyder det fra UNOP’s generalsekretær, Grete Faremo.
Læs også: Dansk erhvervsliv bliver holdt i uvished
Og på Oxford University er de enige:
– Det centrale spørgsmål er ikke, om vi har brug for infrastruktur, men hvordan den kan leveres på en bæredygtig måde, lyder det fra klimaprofessor Jim Hall fra Oxford University.
Han tilføjer, at løsningen på problemet ikke er simpel, og den blandt andet vil kræve, at man tager aktive valg fra det øjeblik idéen til et infrastrukturprojekt sættes i gang og frem til den dag det eventuelt skal rives ned igen efter endt levetid.
– Som navnet indikerer, er årets konference den 26. af sin slags.
– Årets konference afholdes i Glasgow fra 31. oktober til 12. november.
– En af de mest afgørende COP’er var COP21, der blev holdt i Paris i 2015, hvor Paris-aftalens mål om maksimaltemperaturstigning blev fastlagt.
– Nogle af hovedtemaerne for COP26 er: udfasning af kul, skift til el-biler og skovrydning.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
