Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

– Bæredygtighed foregår på mange teknologiske niveauer

PODCAST: Arkitektur- og byggebranchen arbejder i stadig højere grad med at kombinere bæredygtighed og kunstig intelligens. Det er dog vigtigt at huske på, at der er mange måder, hvorpå branchen kan tilgå bæredygtighed.

Director for innovation og bæredygtighed på tegnestuen Henning Larsen, Jakob Strømann-Andersen (øverst til højre), og dekan for Arkitektur, Jakob Brandtberg Knudsen (nederst til højre) besøger podcasten Bæredygtig. Collage: Emma Kragh Andersen af coverfoto, samt foto: Agnete Schlichtkrull, 2020 og foto: Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design og Konservering

Af Natasja Engholm

Bæredygtig og kunstig teknologi fylder mere og mere i arkitektur- og byggebranchen. Særligt bæredygtighed kan opnås ad flere veje, mener Jakob Brandtberg Knudsen, Dekan for arkitektur på Det Kongelige Akademi for Arkitektur, Design og Konservering.

Der er ikke så meget innovationskraft i sådan nogle kunstige intelligens-værktøjer. Det skal man selv bygge ind.

Jakob Strømann-Andersen, Director for innovation og bæredygtighed på Henning Larsen

– Bæredygtighed var for 20 år siden ikke noget, som var forbundet med særlig flot arkitektur. Folk i branchen syntes måske nok, det var vigtigt. I dag har vi forskellige takes på det, fra den klassiske udgave, hvor vi bygger i meget traditionelle materialer og de mere avancerede udgaver, hvor vi forsøger at udvikle nye materialer. Bæredygtighed foregår på mange teknologiske niveauer, fortæller han i podcasten Bæredygtig

Jakob Strømann-Andersen, som er Director for innovation og bæredygtighed på tegnestuen Henning Larsen siger, at det er vigtigt at huske på, at kunstig intelligens er biased. 

 – Data er kilden til at generere energi i de projekter, vi laver, siger han og fortsætter:

– Men de kunstige intelligens-værktøjer er jo også biased. De arbejder jo ud fra de billeder, der ligger på nettet. Vi havde et sjovt eksempel, hvor vi havde tegnet nogle bygninger, der var bygget af halmelementer og stråtækte facader. Så prøvede vi at generere nogle projekter i AI-værktøjet Midjourney, hvor vi promptede, at de skulle være bygget af halm. Så fik vi bygninger med stråfacader og græs på taget. Fordi den var biased, og den havde ikke nogen referencer at sammenligne det med. Det er vigtigt at forstå, når vi genererer billeder, at den bygger på kendte referencer, så der ikke er så meget innovationskraft i sådan nogle kunstige intelligens-værktøjer. Det skal man selv bygge ind.

Læs også: Velux’ innovative byggeprojekt vinder international pris

Lyt til flere tanker og holdninger om bæredygtighed og digitalisering inden for arkitektur og byggeri fra Jakob Brandtberg Knudsen og Jakob Strømann-Andersen i podcasten Bæredygtig med Annemarie Meisling her.

Forsiden lige nu:

Psykiatriprofessor vinder Lundbeckfondens diversitetspris

PRISER. Professor og forskningsleder Bjørn Eldrup fra Psykiatrisk Center Glostrup, går efter at ansætte folk, der ikke ligner ham selv eller andre i forskningsgruppen. Derfor vinder han Lundbeckfondens diversitetspris, LF Scientific Enrichment Prize 2024.

Ø: Den grønne omstilling vil afkræve jobskift

EUROPAVALG. Vi kommer ikke udenom, at den grønne omstilling vil betyde almindelige mennesker i joblimbo. Enhedslisten vil stå klar med hjælpepakker og hente midler i en udvidet klimatold.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading