I et år spækket med nye sustainability-mål og tiltag fra danske virksomheder, har det ikke været en nem opgave at koge de mulige prismodtagere kandidater ved årets Sustain Awards ned til en overskuelig liste.
Ikke desto mindre er redaktionen med hjælp fra en række eksperter landet på fem kandidater, som kan blive henholdsvis ‘Årets Sustainability Leder’ og ‘Årets Omstilling’. I kategorien ‘Årets Sustainability Håb’, hvor man selv har kunnet indstille kandidater, kan tre ud af de syv dygtige og dedikerede kandidater på shortlisten gå hjem som prismodtagere.
Den hårde opgave med at vælge vinderne tilfalder juryen for Sustain Awards, som består af Susanne Stormer, Chief Sustainability Advisor, Vice President, Novo Nordisk, Rasmus Stuhr Jakobsen, adm. direktør og generalsekretær for Care, Stine Wind, Head of Public Affairs, Nordea Danmark samt Torben Möger Pedersen, adm. direktør, PensionDanmark samt Tine Brødegaard Hansen, redaktør for Sustain Report.
Se hvem der er i spil til priserne her samt et uddrag af begrundelsen for, at de er udvalgt:
Årets Sustainability Leder
Kriterier:
Årets Sustainability Leder
har sat en ny og mere ambitiøs bæredygtig retning for virksomheden det seneste år
har gjort en målbar forskel som leder i forhold til bæredygtighed
har formået at engagere og inspirere såvel sin egen organisation som aktører udenfor
Camilla Haustrup Hermansen, direktør og medejer af Plus Pack
Camilla Haustrup Hermansen leder en branche, som er afgørende for, at den grønne omstilling lykkes. Hun har som medejer og direktør sat klare mål for Plus Pack, hvilket blandt andet har gjort hende til en efterspurgt taler og inspirator for andre virksomheder.
Selvom Plus Pack ikke hører til blandt de største virksomheder i landet, har hun professionaliseret tilgangen til bæredygtighed ved blandt andet at gøre bæredygtighed til en del af bestyrelsens kompetencer.
Som formand for klimapartnerskabet for affald, vand og cirkulær økonomi, har hun det seneste års tid markeret sig kraftigt i debatten om grøn omstilling med klare standpunkter.
Henrik Poulsen, adm. direktør for Ørsted frem til årsskiftet
Henrik Poulsen sætter konstant nye mål for Ørsted senest som deltager i et erhvervskonsortium med virksomheder som Mærsk, DSV Panalpina og DFDS, som ønsker at etablere en brintfabrik, som skal producere grønne brændstoffer.
Han er en aktiv deltager i samfundsdebatten om bæredygtighed og grøn omstilling, hvilket tidligere i år gjorde ham til den mest synlige CEO i bæredygtighedsdebatten, ifølge Infomedia-undersøgelsen ‘CEO Superbrand 2019’
Henrik Poulsen er ikke til at komme udenom som adm. direktør for et af de mest værdifulde selskaber i Danmark og den mest bæredygtige virksomhed i verden, ifølge seneste undersøgelse fra Corporate Knights.
Lars Sandahl, adm. direktør for Dansk Industri
Lars Sandahl er med til at sætte en grøn retning for landets største arbejdsgiver- og erhvervsorganisation, som i september sidste år lancerede sin første grønne 2030-plan på et topmøde, der blev startskuddet til regeringens klimapartnerskaber.
Han er personlig afsender på budskaber om bæredygtighed, såsom om øremærket barsel til mænd
i kraft af sin rolle er med til at skubbe store dele af erhvervslivet i retning af grøn omstilling, bæredygtighed og verdensmål.
Hans position giver ham potentielt stor impact i mange brancher, og han fremstår dedikeret i forhold til at føre DI videre i mere grøn og bæredygtig retning.
Mette Lykke, CEO Too Good To Go
Mette Lykke leder en “født bæredygtig” virksomhed med globale ambitioner om at stoppe madspild.
Tidligere i år kunne hun fortælle, at Too Good To Go er blevet B Corp-certificeret. Forkortelsen dækker over “Benefit Corporation” og sigter mod at balancere aktionærernes udbytte med miljømæssige og fællesskabsorienterede mål.
Mette Lykke har desuden et engagement i bæredygtighed, som rækker ud over egen virksomhed og bl.a. har oprettet det 14. klimapartnerskab for grønt iværksætter. Ifølge hende selv dedikerer virksomheden desuden en “væsentlig del” af omsætningen i at oplyse om, hvordan man bekæmper madspild i bredere forstand blandt andet med fokus på at tilføje et “ofte god efter” til fødevaremærkningen “bedst før”.
Peter Høgsted, tidligere adm. direktør for Coop
Peter Høgsted har sat en mere grøn og bæredygtig retning i Coop med et væld af klimamål, økologi og bæredygtighedsprojekter, som er med til at skubbe branchen i mere grøn retning.
Under Peter Høgsteds ledelse har Coop for tredje år i træk i år vundet titlen som Danmarks mest bæredygtige forbrugerbrand i den årlige undersøgelse fra Sustainable Brand Index.
Peter Høgsted har også markeret sig som en skarp og utraditionel deltager i debatten om grøn omstilling og fremhæves som et eksempel på en CEO aktivist, der udfordrer og inspirerer sine omgivelser i forhold til bæredygtighed.
Årets Omstilling
Kriterier for Årets Omstilling:
Virksomheden
bidrager til den grønne omstilling med markante bæredygtighedsmål inden for det seneste års tid
arbejder aktivt med partnerskaber for at styrke effekterne af den grønne omstilling
er en grøn rollemodel for andre virksomheder
Chr. Hansen
I sin nye 2025-plan kombinerer Chr. Hansen ambitionerne om at levere bæredygtige produkter, som blandt andet forlænger fødevarers levetid på med gode bakterier, med nye ambitioner for at gøre sin produktion grøn.
Det sker blandt andet ved at køre på 100 pct. vedvarende energi fra nyopført solcelleanlæg i Danmark i år med et lignende globalt mål for 2025. Chr. Hansen har desuden tilmeldt sig Science Based Targets.
I samme strategi sidestiller Chr. Hansen desuden finansielle og ikke-finansielle mål og understregede dermed, at bæredygtighed er en vækstdriver for virksomheden.
Haldor Topsøe
Med sin nye 2024-plan vil Haldor Topsøe være en global leder inden for udviklingen af teknologi, der kan reducere CO2-udledninger fra brændstoffer og kemikalier.
Haldor Topsøe er desuden trådt ind i erhvervskonsortiet, der vil skabe brintfabrikker i København med henblik på bl.a. at producere grønne brændsler og kan med sin viden om bl.a. elektrolyseteknologi blive en af de vigtige brikker i den grønne omstilling.
Med målet om at udvikle teknologier, der reducerer eller helt eliminerer udledninger fra brændstof og kemikalier, bidrager Haldor Topsøe til den grønne omstilling i nogle af de brancher, der er sværest at omstille.
Novo Nordisk
Novo Nordisk har i år nået et 2020-mål om globalt at omlægge til grøn strøm som den første virksomhed i medicinalbranchen. Virksomheden har desuden sat mål om en CO2-neutral værdikæde i 2030.
Med sin Circular for Zero-strategi i 2030 har Novo Nordisk desuden sat sig ambitiøse mål for at omlægge alt fra design- og produktudvikling til indsamling og evt. genanvendelse af insulinpenne og arbejder med den ambitiøse bæredygtighedsmåling ‘Future Fit Business Benchmark’.
Novo Nordisk går foran i en branche, som traditionelt ikke har været frontrunner i forhold til grøn omstilling og bæredygtighed.
Sinatur Hotel & Konference
På trods af Covid-19 har hotelkæden med seks hoteller investeret massivt i yderligere bæredygtighedstiltag og går forrest i branchen ved blandt andet allerede at være CO2-neutral og at forfølge et mål om at blive 100 pct. affaldsfri i 2030.
Trods hårde økonomiske odds og nedlukning af samfundet, har Sinatur Hotel & Konference fortsat sit arbejde med UNCG & B Labs SDG Action Manager. Det har blandt andet resulteret i, at kæden vil arbejde med GhG certificering, så det klimamæssige aftryk bliver målbart
Hotel- og restaurationsbranchen har været en af de hårdest ramte under coronakrisen. Derfor fortjener det særlig opmærksomhed, at Sinatur Hotel & Konference har holdt fast i sine ambitioner og grøn omstilling og bæredygtighed i bredere forstand.
Velux
Som en af få virksomheder i verden har Velux besluttet ikke blot at sætte fremadrettede mål for CO2-reduktion, men at tage ansvar for al den CO2-udledning, virksomheden allerede har været anledning til siden sin grundlæggelse i 1941.
Når det gælder virksomhedens fremadrettede mål for 2030, forpligter Velux sig, som en del af Science Based Targets til at halvere udledningerne i scope 3, eller leverandørkæde, som står for 94 pct. af virksomhedens udledninger.
Formålet med planen er blandt andet at virke som inspiration for andre virksomheder og for de regeringer, som er en del af Paris-aftalen, som ikke er på rette kurs i forhold til at reducere den globale opvarmning. Ifølge Velux selv kunne planen ikke være blevet til noget uden partnerskabet med WWF, hvilket understreger betydningen af verdensmål 17 om netop partnerskaber.
Årets Sustainability Håb
Kriterier:
Årets Sustainability Håb
inspirerer organisationen til at være endnu mere ambitiøs i forhold til bæredygtighed
har opnået konkrete og målbare resultater med sit arbejdet med bæredygtighed
bidrager med et personligt engagement, som rækker ud over det daglige arbejde
Læs indstillingen af de enkelte kandidater samt en Q&A med dem ved at trykke på linket.
Anna Pattis, Lead Product Sustainability Specialist i Grundfos, 35 år
Anne Clara Laugesen, Head of Marketing i Viggo, 30 år
Alexandra Halberg Møller, Projektleder i Innovation i Dansk Retursystem, 28 år
Gareth Scheerder, Environment & Climate Manager i Pandora, 32 år
Selma Cerimagic, ErhvervsPhd. i Danish Crown, 25 år
Tenna Skov Thorsted, Sustainability Manager i Carlsberg, 26 år
Forsiden lige nu:

Skrap forbrugerombudsmand vil skabe konsensus om grønne løfter i markedsføring
Det er afgørende, at der bliver en bred accept af kravene til markedsføring med løfter om bæredygtighed, siger Christina Toftegaard Nielsen, der samtidig ikke vil acceptere en sproglig udvanding af bæredygtighedsbegrebet.

Svanemærket strammer kravene til byggeri
Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.

Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj
SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.
Seneste artikler:

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.

Seges Innovation ansætter Niras-profil som ny topchef
Efter årtier i Niras træder Tom Heron fra august til som administrerende direktør for Seges Innovation P/S. Samtidig runder den uafhængige virksomhed sit første årsregnskab.

Et farvel til den traditionelle afdelingsleder
PODCAST: Christian Bason står i spidsen for en udvikling i Dansk Design Center hvor formålet er i fokus. En form der er med til at øge motivationen og skabe mening og forståelse for hvad man som medarbejder er en del af.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
