Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Kunstig intelligens i kunsten: Fascinerende og frustrerende

PODCAST. Martine Jarlgaard udfordrer måden vi tænker på gennem apps og gamification i en kunstnerisk sammenhæng. Hun har sørget for, at virtuelt plantede træer kan blive til virkelighed og piller ved den forkælede forbrugers forståelseshorisont.

Martine Jarlgaard arbejder gennem et sammensmelt af teknologi og kunst for en mere bæredygtig verden. Collage: Emma Kragh af coverfoto og pr-foto.

Kært barn har mange navne. Det gælder både den kunstige intelligens, men i særdeleshed også Martine Jarlgaard. Hun er først og fremmest kunstner, har en baggrund i modebranchen hos brands som Diesel og Vivienne Westwood, og så skyder man heller ikke helt ved siden af, hvis man kalder hende for tech-pioner. 

Det er egentlig lidt der, jeg er med kunstig intelligens – jeg ser det lidt som en dans.

Martine Jarlgaard

Augmented reality, mixed reality og blockchain ligger i hendes repertoire for værktøjer, som hun bruger til at sætte fokus på den bæredygtige dagsorden. Mennesker har som forbrugere mistet forståelsen for, hvor de produkter, vi forbruger, kommer fra – det disconnect, arbejder Martine Jarlgaard for at rette op på. 

– Hvis du kan købe en T-shirt for 40 kroner, afspejler det slet ikke de tusindvis liter vand, der er gået til at producere den, fragten, de mennesker, som har klippet og syet selve t-shirten. Det afspejler altså på ingen måde det, som det koster for planeten, og det er et kæmpe problem. Vi er blevet blinde og forvænte og forkælede på samme tid, griner hun, men med alvor i minen. 

Læs også: Den menneskelige værdi står ved en skillevej. Derfor skal vi have et AI-mærke

I ambitionen om at genskabe forbindelsen mellem naturen og mennesket, har hun skabt appen Eiwaz Tree of Life, som er et interaktivt kunstværk, der bygger bro mellem en gamified, virtuel oplevelse og impact i den virkelige verden indenfor biodiversitet ved hjælp af træplantning. I bedste Pokemon-Go-stil bevæger man sig ud i den virkelige verden og forener den med det virtuelle. I stedet for at fange små monstre, planter man gennem Eiwaz-appen et virtuelt træ, der senere vil vokse frem og blive til et ægte træ i den virkelige verden. 

– Det er en oplevelse, der skal forene menneske og skabe håb, og derfor er den også gratis og åben for alle. Oplevelsen er bygget på den nordiske mytologi om verdenstræet Yggdrasil, fortæller hun og uddyber, at værket er sat i verden for at forene kunst og kultur med uddannelse, teknologi og klimahandling og ikke mindst i naturens fortegn. 

Det har resulteret i godt 200.000 nyplantede træer, som er finansieret af forskellige fonde og virksomheder på tværs af kloden. 

Nye teknologier

Med augmented og extended reality ligger et stort potentiale i at bringe vores gængse todimensionelle forståelse af skærmens muligheder over i den rummelige tredimensionelle verden, der skaber helt andre muligheder. 

Men trods mange mener, at AI pludselig er vokset rigtig hurtigt på kort tid, fremhæver Martine Jarlgaard, at vi stadig er på rimeligt early stages i forhold til at mestre de nye teknologier. Det er dog ikke nødvendigvis en dårlig ting: 

– Glitches og fejl, kan også være super inspirerende, når det gælder hele udviklingen af en idé og et koncept. Det er egentlig lidt der, jeg er med kunstig intelligens – jeg ser det lidt som en dans. Det er ret fascinerende, men også lidt frustrerende nogle gange, fordi det er lidt som et lotteri. 

Hop ind i dagens afsnit af Bæredygtig og hør mere om, hvordan Martine Jarlgaard arbejder med at skabe målbar impact i samspillet mellem kunst og teknologi.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading