Mød 27-årige Maria West. Hun vil gerne være med til at sikre, at den kaffe, der ender på bordene, har så lavt et CO2-aftryk som muligt.
– I kraft af, at vores kerneprodukt trækker tråde ud i hele verden – fra farmerne til kaffen er ristet hos os og serveret, har vi en enormt bred berøringsflade, siger Maria West, der er blevet indstillet til at blive ‘Årets Sustainability Håb’ ved Sustain Awards 2021.
Hun er head of sustainability hos CleverCoffee, der er en kaffebar i Aarhus med tilhørende webshop og eget risteri i Odder.
Hendes chef Lars Frello, der er grundlægger og CEO i CleverCoffee har indstillet Maria West med begrundelsen:
– Med Marias kæmpe indsats arbejder vi dedikeret på at sikre, at virksomheden har et positivt aftryk både socialt, økonomisk og miljømæssigt. Vi oplever, at vores og især Marias indsats bemærkes af kunder og samarbejdspartnere.
CleverCoffee startede oprindeligt som en blog om kaffe tilbage i 2014, og siden blev kaffepassionen altså omdannet til en virksomhed.
Sustain Reports prisoverrækkelse Sustain Awards, løber af stablen 14. oktober på Langelinie Pavillonen i København. Her vil en række inspirerende talere, en stærk jury og stolte vindere igen i år indtage scenen for at gøre os alle sammen klogere på, hvad virksomheder kan gøre for at bidrage til den bæredygtige og grønne omstilling.
Læs også: Hvem er ‘Årets Sustainability Håb’ 2021?
Redaktionen på Sustain Report har rakt ud til de indstillede kandidater til ‘Årets Sustainability Håb’, så du i de kommende uger kan lære mere om deres arbejde, og finde ud af, hvad der rører sig i hovedet på de unge håb.
Og denne gang har vi altså talt med Maria West.
Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?
– Som en stor del af en lille lokal og ambitiøs iværksættervirksomhed har jeg det privilegium at have fingeren på pulsen i mange ting. Netop nu er fokus især på vores påvirkninger, herunder CO2-emissioner, men også de sociale og økonomiske påvirkninger.
– Ved siden af, er jeg ved at revidere vores ‘B Inspired’-netværk. Hvor arbejdet med påvirkninger er en lidt tungere og konkret opgave, så er ‘B Inspired’-netværket et arbejde med fokus på at gøre bæredygtighed tilgængeligt for flere på en håndgribelig måde.
Noget af det første, der blev gennemført efter Maria West startede hos CleverCoffee var at virksomheden tilskrev sig NetZero 2030.
Læs også: KFUM-spejdernes næstformand indstillet til ‘Årets Håb’: – Jeg vil være vejviser for de unge
Marias West fortæller, at hun selv følger værdikæden fra kaffefarmerne til kaffen står brygget på bordet. Ved at følge produktet hele vejen, håber hun på at få en større forståelse af, hvordan de direkte og indirekte påvirkinger sker i værdikæden.
– Jeg arbejder med en holistisk tilgang til vores påvirkninger. Selvom CO2e er det vi kan måle på, så har vi også såvel positive som negative påvirkninger på det sociale og det økonomiske, og den del må vi ikke glemme bare fordi det er uhåndgribeligt.
Næste step er så at få CleverCoffees interessenter involveret i processen, fortæller hun.
– Uden vores interessenter bliver vi hverken klogere eller finder den rette vej. Derfor er dialog omkring vores arbejde og fremtid central i dette. Med dem ved vores side kan vi danne os et billede af de væsentligste områder vi skal arbejde med – dette giver ikke alene et nu og her fokus, men også en idé om, hvor vi skal hen på længere sigt.
Hun tilføjer:
– Og så skal vi i gang med at lave beregningerne. Det er en perfekt kombination af strategiske overvejelser og konkrete beregninger, som kan blive til positive ændringer i det daglige hos CleverCoffee.
Hun tilføjer, at når først den rigtige viden er indsamlet, skal den bruges. Ikke kun hos virksomheden selv, men også i netværket ‘B Inspired’.
– Vores mål er, at bæredygtighed skal være håndgribeligt for andre, og via deling skaber vores eksisterende viden ringe i vandet i andre virksomheder, og vi kan derfor blive klogere sammen.
Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?
– Jeg er grøn på min karrierevej, men i nogles øjne er jeg langt fra det bedste forbillede. Jeg har stadig min lille bil, jeg spiser kød, og jeg elsker at rejse, hvilket af og til omfatter flyrejser, det på trods af min rolle hos CleverCoffee.
Maria West fortæller, at selvom hun privat ikke anser sig selv som en “specialist” på området, så handler det om tage den grønne rejse et skridt ad gangen.
– Jeg er dybt inspireret af de mennesker, der har omlagt hele deres hverdag i en mere positiv retning. Selvom jeg endnu ikke er ét af dem, så handler bæredygtighed i høj grad om at være nysgerrig og vedholdende.
Læs også: ‘Årets Håb’-kandidat håber, at grønt arbejde vil styrke Sydbank
Hun tilføjer:
– Min drivkraft er, at jeg kan være med til at få andre med i denne retning, så vi i fællesskab kan blive endnu bedre – omend det er små skridt. Jeg ved, at det her er fremtiden og jeg sætter en ære i, at være med til via mit arbejde at skabe en forretning, der har til formål at være ansvarlig både miljømæssigt, socialt og økonomisk.
Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?
– Jeg vil gerne gøre det mere håndgribeligt at arbejde med bæredygtighed på et holistisk plan, hvor der er plads til alle. Det er blandt andet formålet med vores kommende e-læringsplatform og vores ‘B Inspired’-netværk.
Maria West fortæller, at netværket tidligere især havde til formål at inspirere via oplæg, men at hun nu håber på, at netværket i højere grad vil få et praktisk element, og være et sted, hvor man henter gode råd og inspiration fra sine peers.
– Vi skal ikke se hinanden som konkurrenter på det her område. Vi skal hjælpe hinanden via co-creation til at blive bedre for os selv og bedre for verden. Vi skal selvfølgelig tale om det, men vi skal også handle uanset, hvor meget vi kan rykke på.
Hun tilføjer:
– Det er et komplekst område at sidde med ene kvinde, og derfor håber jeg, at jeg i mit arbejde kan være med til at skabe plads til, at folk ved fælles hjælp og vidensdeling kan skabe gode forretninger, der gør en forskel såvel uanset om det er lokalt eller globalt.
- De endeligt nominerede samt vinderen afsløres den 14. oktober til Sustain Awards 2021.
- Foruden ‘Årets Sustainability Håb’ kåres også ‘Årets Sustainability Leder’, ‘Årets Omstilling’ og ‘Årets Purpose’.
- Vil du indstille en kollega til ‘Årets Sustainability Håb’? Du kan stadig nå det inden 10. september.
- Læs her hvordan: Hvem er ‘Årets sustainability håb’ 2021?
- Læs også om de øvrige indstillede kandidater her.
Forsiden lige nu:

Typehusgigant retter ind efter kritik af deres nedrivningsiver
Uetisk og usmageligt, når HusCompagniet i deres iver for at sælge nybyggede huse har kaldt gode og solide huse nedrivningsklare, siger Arkitektforeningens direktør.

Forbrugerjurist: HusCompagniets løfter om bæredygtighed kan ikke holde til en sag
HusCompagniet har efter alt at dømme været på den gale side af linjen for greenwashing. Efter Sustain Reports spørgsmål har virksomheden slettet hele menupunktet om bæredygtighed fra hjemmesiden.

Danskerne demonstrerer for biodiversiteten
Den 3. juni afholdes Danmarks første Folkets Biodiversitetsmarch. Tusindvis af borgere samles for at kræve politisk handling og en ny biodiversitetslov, som skal sikre 30 procent beskyttet natur i 2030.
Seneste artikler:

Departementschef skal afløse Möger
Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.

Seges Innovation ansætter Niras-profil som ny topchef
Efter årtier i Niras træder Tom Heron fra august til som administrerende direktør for Seges Innovation P/S. Samtidig runder den uafhængige virksomhed sit første årsregnskab.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
