Bundlinje i dag er noget andet, end det var engang, lød det fra statsminister Mette Frederiksen på DI’s Årsmøde i DR’s Koncertsal tirsdag.
Med andre ord er det ikke nok kun at tænke i profit, der skal tænkes i grønne løsninger. Regeringen har nemlig brug for virksomhedernes hjælp, hvis den skal nå i mål med sine ambitioner om at reducere CO2-udledningen med 70 procent i 2030.
Derfor inviterer statsministeren hele erhvervslivet til at indgå en “klimakontrakt”.
– Vi bliver nødt til at gå i gang branche for branche, sagde Mette Frederiksen og nævnte en række af brancher som mode, fødevarer, turisme, transport, det maritime og procesindustrien.
Hun understregede, at det ikke kun handler om det overordnede niveau.
– Mit håb og min invitation er, at vi får lavet den grønne klimaplan branche for branche. Jeg håber at se jer alle til en ny klimakontrakt og inviterer jer snart til Marienborg, sagde Mette Frederiksen.
Til gengæld for virksomhedernes samarbejdsvilje, lovede statsministeren, at en del af klimakontrakten er, at virksomhederne skal “melde ind”, hvis de støder på forhindringer “og så får vi dem ryddet af vejen”.
Partilederen for Radikale Venstre, Morten Østergaard, og fra De Konservative, Søren Pape, som netop har meldt ud, at han støtter et bredt forlig om Klimaloven var også til stede i selskab med Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti, ligesom Troels Lund Poulsen repræsenterede Venstre.
Statsministerens appel til sine politiske kollegaer var at få Klimaloven forhandlet på plads inden jul.
– Efter klimaloven kommer klimahandingsplanen, sagde hun. Og den skal tage udgangspunkt i hver enkelt branche.
Trods mange roser til erhvervslivet var ikke alt fryd og gammen mellem den nye statsminister og erhvervslivet.
– Vi kommer ikke til at være enige om det hele, i hvert fald ikke det med topskatten, men vi er en regering for jer alle sammen og ikke mindst jer (virksomheder, red.). I gør et fremragende stykke arbejde.
Det skyldes blandt andet, at virksomhederne har været på forkant med den grønne omstilling, kunne man forstå på statsministeren.
– I og jeres medarbejdere har været i gang med den grønne omstilling i mange år.
Og ud over, at statsministeren, som socialdemokrat, værdsætter de klimaambitioner, anerkendte hun også erhvervslivet for at tage samfundsansvaret på sig ved at holde fast i medarbejdere, som rammes af sygdom i familien, bliver nedslidte eller er unge og nye på arbejdsmarkedet.
– Jeg kan se, hvor mange af der gør det med den største selvfølge og uden at klage, lød det fra Mette Frederiksen.
Hun slog flere gange fast, at der ikke er en modsætning mellem et stærkt velfærdssamfund og et stærkt erhvervsliv. Og samme pointe blev understreget i hendes to ambitioner for den kommende klimalov. Den skal nemlig både være til gavn for virksomhederne, væksten og konkurrenceevnen. Og den må ikke få uligheden til at stige.
Lykkes det at kombinere de to elementer med en ambitiøs klimaplan har vi noget, hele verden vil misunde os, mener Mette Frederiksen.
I samme hug anerkendte hun, at tilliden til politikerne nærmest er i “frit fald”. Derfor er opgaven så meget desto vigtigere.
– For hvis ikke vi, hvad enten vi er forældre, virksomhedsejere eller beslutningstagere viser, at vi tager opgaven på os og løser den, er jeg bange for, at vi kommer til at efterlade en generation med afmagt og manglende tiltro, sagde statsministeren.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
