Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Statsministeren er taler ved Bidens klimatopmøde

Statsminister Mette Frederiksen (S). Foto: Presse

Når USA’s præsident Joe Biden i april afholder klimatopmødet ‘Leaders Summit on Climate’ fra 22.-23. april skal statsministeren dele danske erfaringer med grøn energi.

Det sker foran et publikum af verdens 17 største CO2-udledere, ifølge en pressemeddelelse. Derudover er Danmark og en mindre gruppe andre lande, som har ”demonstreret stærkt klimalederskab”, også inviteret.

Præsident Biden har bedt Statsministeren fortælle om Danmarks erfaringer med at udvikle innovative teknologier som havvind, fjernvarme og energieffektivitet. Mens Danmarks CO2-udledning står for 0,1 procent af de globale klimaudledninger, udgør udledningerne fra de 17 store lande knap 80 procent.

– Både politisk og i dansk erhvervsliv har vi meget at byde på. For det første er vi et godt eksempel på, at den grønne omstilling kan skabe jobs og økonomisk vækst uden at skade velfærden eller skabe ulighed. For det andet kan vi tilbyde nye løsninger og store visioner – her tænker jeg særligt på planen om energiøerne og danske teknologier inden for eksempelvis havvind og energieffektivitet, som er en stor del af løsningen, siger Dan Jørgensen i meddelelsen.

Invitationen fra præsident Biden står i stærk kontrast til kritikken af regeringens manglende initiativer på klimaområdet. Det gælder blandt andet udarbejdelsen af en højere CO2-afgift, som er skudt til hjørne i et ekspertudvalg. Senest har de miljøkonomiske vismænd stillet sig bag CO2-afgifter som en af de billigste veje til at nå 70 pct.-målet i 2030.

Formålet med Bidens klimatopmøde, som foregår digitalt, er at styrke den fælles globale klimaindsats, med henblik på at indfri Parisaftalens mål om at begrænse den globale temperaturstigning til maksimalt 1,5 grader.

– Mødet viser, at præsident Biden ikke alene tager klimakrisen meget alvorligt, men at han også arbejder målrettet på at skabe momentum i den globale grønne omstilling, siger klimaminister Dan Jørgensen i meddelelsen og erkender, at det ikke er tilfældet pt.

– I dag er verdenssamfundet ikke på kurs mod at indfri Parisaftalens mål, og derfor er det afgørende, at vi får øget de globale klimaambitioner frem mod COP26 i Glasgow. Det giver grund til optimisme, at USA nu melder et ambitiøst klimamål for 2030 ud, tilføjer han.

Det nye klimamål for USA skal være med til at skabe momentum frem mod FN’s klimakonference til november, COP26, som har været udskudt på grund af coronapandemien.

Her skal verdenslederne melde nye klimamål ind til FN for at bevise, at de foretager de nødvendige handlinger for at opfylde Parisaftalens mål. Ved COP25 i Madrid var der efterfølgende udbredt skuffelse over regeringsledernes manglende klimaambitioner- og handling.

Baggrund
39 lande samt EU deltager i topmødet. Det gælder bl.a. de 17 medlemmer af Major Economies Forum (MEF), der blev oprettet af præsident Obama i 2009: Australien, Brasilien, Canada, Kina, EU, Frankrig, Tyskland, Indien, Indonesien, Italien, Japan, Sydkorea, Mexico, Rusland, Sydafrika, Storbritannien og USA.

Desuden er følgende lande andre inviteret: Antigua og Barbuda, Argentina, Bangladesh, Bhutan, Chile, Colombia, Congo, Danmark, Gabon, Israel, Jamaica, Kenya, Marshalløerne, New Zealand, Nigeria, Norge, Polen, Saudi Arabien, Spanien Tyrkiet, de Forenede Arabiske Emirater og Vietnam.

En mindre gruppe ledere fra det internationale erhvervsliv og repræsentanter fra civilsamfundet vil også deltage.

Statsministeren skal tale til mødets Leaders Working Session den 23. april om eftermiddagen dansk tid.

Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.