Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Kort nyt: Bliv opdateret på de seneste sustainability-nyheder

4 danske virksomheder får flotte klima-karakterer, direktør træder tilbage og meget mere..

værdikæde-tjek
Foto: Carlsberg

Strømmen af nyheder om bæredygtighed og virksomheder tager hele tiden til. Her får du et kort overblik over nogle af de vigtigste fra de seneste uger.

EU’s stats- og regeringschefer blev fredag enige om at hæve ambitionerne på klimaområdet fra det nuværende mål om at reducere medlemslandenes samlede udledninger med mindst 40 pct. til at de nu skal reduceres med mindst 55 pct. i 2030, skriver dr.dk.

Det er en god fødselsdagsgave til Paris-aftalen, som fylder 5 år i dag. Den blev underskrevet under COP21 i Paris i december 2015 af de 196 medlemslande i FN’s klimakonvention (UNFCCC) og er en juridisk bindende klimaaftale. Målet er at begrænse den globale temperaturstigning til under to grader og at arbejde for at begrænse temperaturstigningen til 1,5 grader.

På den baggrund er det opløftende, at fire danske virksomheder har fået topkarakter (A) for deres klimaarbejde af CDP, en international non-profit organisation. Det drejer sig om Ørsted, Lundbeck og Novo Nordisk samt for første gang også Carlsberg, mens Lego rykker ud af A-listen. Kun 270 virksomheder har på globalt plan opnået den karakter. For Carlsbergs CEO Cees ‘t Hart er det en stor anerkendelse af Carlsbergs CO2-mål og transparente rapportering, siger han i en pressemeddelelse.

Lego er derimod røget ud af CDP’s A-liste over virksomheder. Det kan dog skyldes, at Lego ikke har offentliggjort nok data på alle parametre til at CDP kan undersøge dem helt til bunds, oplyser organisationen til Børsen.

Lego har nemlig langt fra skruet ned for sine klimaambitioner og har netop fået godkendt sit mål om at reducere sine absolutte CO2-udledninger med 37 pct. inden 2032 af Science Based Targets. Målet dækker både Legos egne operationer og leverandørkæden, hvor 90 pct. af virksomhedens emissioner ligger. Lego investerer over de næste tre år 2,5 mia. kr. i at blive en mere bæredygtig virksomhed på både kort sigt og i 2032, når Lego runder 100 år.

CO2-udledninger kommer da også til at koste mere på sigt, ifølge den nye brede aftale om en grøn skattereform,som indfører en CO2-afgift. Det skal ske i to faser, og aftalen fik opbakning fra mange af erhvervslivets organisationer, omend interesseorganisationen SMVDanmark kalder det “brandærgerligt”, at CO2-afgiften ikke kommer hurtigere.

Både finansministeren og DI’s adm. direktør stillede op til en anden klimanyhed denne uge. Den kom fra Microsoft, som vil etablere “en bæredygtig datacenterregion bestående af tre lokationer på Sjælland”. Det vil ifølge en pressemeddelelse give danskerne muligheden for at opbevare data på dansk grund “forsynet af 100 procent vedvarende energi”. Microsoft vil desuden give 200.000 danskere et digitalt løft frem mod 2024. Læs mere på B.dk.

Onsdag blev Nina Smith, bestyrelsesformand for Forenet Kredit, udnævnt som Årets Bestyrelsesformand 2020. Det er første gang, at den ære tilfalder en kvinder, men næppe den sidste. Nina Smith fremhæves blandt andet for at stå i spidsen for en mangfoldig og professionel bestyrelse i jurybegrundelsen. Bestyrelsen består i dag af i alt otte medlemmer, hvoraf tre er generalforsamlingsvalgte kvinder. Hun er desuden fortaler for, at topledelsen skal insistere på flere kvinder. For de særligt interesserede har PwC, som står bag prisen, desuden udgivet 252 sider om bestyrelsesarbejdet og den stigende betydning af bæredygtighed.

Haldor Topsøe, Vestas og Skovgaard Invest går sammen om at opføre det de kalder “verdens første anlæg til produktion af grøn ammoniak i industriel skala“. En grøn brintfabrik er også på vej med virksomheder som Ørsted, Mærsk, DSV Panalpina og Københavns Lufthavne i ryggen. Anlægget forventes at producere 5.000 tons grøn ammoniak per år, ifølge pressemeddelelsen. Det vil reducere CO2-udledningen med 8.200 tons om året. Anlægget er planlagt til at stå klar allerede i 2022 og skal opføres nær Ramme i Lemvig Kommune. Grøn ammoniak, produceret af strøm fra vindmøller og solpaneler kan erstatte traditionelle fossile brændsler i fx skibe.  Desuden kan grøn ammoniak bruges i gødning, hvor det erstatter ammoniak fra fossile kilder.

Ørsted tager hul på en af sine største udfordringer for målet om at reducere udledningerne fra leverandørkæden med 50 pct. i 2032 og at nå et CO2-neutralt samlet klimaaftryk i 2040. Stål står nemlig for omkring halvdelen af CO2-udledningen i Ørsteds forsyningskæde inden for havvind. Der findes ifølge en pressemeddelelse ingen “kommercielt bæredygtige lavemissionsalternativer til det i dag”. Det vil Ørsted være med til at skabe via det nye initiativ SteelZero fra nonprofitorganisationen The Climate Group, som driver initiativet i samarbejde med ResponsibleSteel.

En anden stor nyhed fra Ørsted er Europas største samarbejde om havvind, som er indgået med e-handelsgiganten Amazon. Aftalen løber over ti år og kaldes en CPPA (corporate power purchasing agreement). Amazon vil aftage produktionen fra 250 MW af den samlede kapacitet fra Ørsteds planlagte havvindmøllepark Borkum Riffgrund 3 på 900 MW i Tyskland. Det skal bidrage til Amazons mål om 100 pct. vedvarende energi inden 2030 som en del af virksomhedens mål om at være CO2-neutral inden 2040.

En af landets andre store virksomheder tager også hul på en af sine store bæredygtighedsudfordringer nemlig indsamlingen af den halve milliard injektionspenne Novo Nordisk årligt producerer til diabetikere verden over. Som led i strategien Circular for Zero skal de indsamles og genanvendes. Det skal et pilotprojekt frem til sommer med 14 partnere nu teste på dansk jord. Læs mere på returpen.dk.

Og genanvendelse er også på agendaen hos Nestlé Danmark. I samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening og BOFA (som driver anlæg til behandling og genanvendelse af affald, red.) indgår parterne i et pilotprojekt om at genbruge og genanvende plastikemballage på Bornholm. Visionen er at skabe det første affaldsfri samfund og at projektet skal blive inspiration for andre også globalt. Læs mere her.

Apropos genanvendelse har møbelvirksomheden Holmris B8 netop afsluttet et forløb med erhvervs ph.d. Heidi Simone Kristensen om cirkulær økonomi. CSR direktør Steffen Max Høgh tilbyder at fremsende ph.d.’en, hvis man kontakter ham på LinkedIn.

Genanvendelse, eller i hvert fald genbrug, i relation til modebranchen er noget onlinemodeplatform Zalando satser på, som et af sine initiativer i forhold til bæredygtighed. Denne uge var det dog selskabets adm. direktør Rubin Ritter, som trak overskrifter. Nyheden om at han træder tilbage for at give plads til sin hustrus karriere og tage sig af sin familie var åbenbart så usædvanlig, at den fik en plads på den nationale nyhedsrulle, Ritzau. Læs mere i pressemeddelelsen her.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.