Når danskerne tirsdag drager til stemmeurnerne til regions- og kommunalvalg, så vil flere og flere vælge ud fra, hvilke kandidater og partier, der vægter klima og miljø.
Det viser en nye undersøgelse foretaget af Voxmeter for Kommunernes Landsforening.
Klima og miljø er det emne som flest har sat som førsteprioritet ved tirsdagens valg, mens hele 39 procent har det på top tre, viser undersøgelsen.
– Går vi helt tilbage til en lignende undersøgelse fra 2013 kan vi se, at kun 12 procent af vælgerne angav klima og miljø som et af de tre vigtigste emner ved kommunalvalget. Med andre ord går vælgerne i dag langt mere op i klima og miljø, der i den nye undersøgelse ligger foran blandt andet sundhedsområdet på listen over vigtigste emner til KV21, fremgår det af en pressemeddelelse.
Den grønne agenda breder sig
Men mens partierne i rød blok traditionelt set har været opfattet som de røde, med partier som Enhedslisten, Alternativet og De Frie Grønne, så har alle partier efterhånden en klimapolitik.
Det sås også ved landbrugspakken, som blev vedtaget i oktober, hvor regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne blevet enige om en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug.
Læs også: COP26 blev et højt hurra og et stort men
Aftalen lægger op til, at land- og skovbrugssektorens udledning af drivhusgasser skal sænkes med 55-65 procent i 2030.
De ældre går op i ældre
Det er især blandt de yngre generationer, at klimaet vægtes tungest. Godt 50 procent blandt de 18-39-årige har udpeget klima og miljø som det vigtigste emne.
Ikke overraskende har 70 procent af gruppen med vælgere over 65 år sat ældrepleje som det vigtigste emne. Blandt de 55-64-årige synes 55 procent, at ældrepleje er det vigtigste emne ved kommunalvalget.
Men selvom dagens tal peger på, at kommunerne skal skrue op for det grønne fokus, så er de allerede i fuld gang, fremgår det af pressemeddelelsen.
Læs også: Danskerne har talt: Klimaforandringer er den største udfordring
95 af landets 98 kommuner i dag med i klimasamarbejdet ‘DK2020’, som betyder, at de skal udarbejde lokale klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens målsætninger.
Kun én dansk kommune lever ifølge Realdania, der står bag initiativet ‘DK2020’, med sin klimaplan foreløbig op til Paris-aftalens mål, nemlig København.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
