Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Klima er det vigtigste for vælgerne ved kommunalvalget

Vægtningen er mangedoblet de seneste tre valg, viser ny undersøgelse.

Klima er det vigtigste punkt, når danskerne går til stemmeurnerne tirsdag, viser undersøgelse. Foto: ricochet64/iStock

Når danskerne tirsdag drager til stemmeurnerne til regions- og kommunalvalg, så vil flere og flere vælge ud fra, hvilke kandidater og partier, der vægter klima og miljø.

Det viser en nye undersøgelse foretaget af Voxmeter for Kommunernes Landsforening.

Klima og miljø er det emne som flest har sat som førsteprioritet ved tirsdagens valg, mens hele 39 procent har det på top tre, viser undersøgelsen.

– Går vi helt tilbage til en lignende undersøgelse fra 2013 kan vi se, at kun 12 procent af vælgerne angav klima og miljø som et af de tre vigtigste emner ved kommunalvalget. Med andre ord går vælgerne i dag langt mere op i klima og miljø, der i den nye undersøgelse ligger foran blandt andet sundhedsområdet på listen over vigtigste emner til KV21, fremgår det af en pressemeddelelse.

Den grønne agenda breder sig

Men mens partierne i rød blok traditionelt set har været opfattet som de røde, med partier som Enhedslisten, Alternativet og De Frie Grønne, så har alle partier efterhånden en klimapolitik.

Det sås også ved landbrugspakken, som blev vedtaget i oktober, hvor regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Kristendemokraterne blevet enige om en aftale om grøn omstilling af dansk landbrug.

Læs også: COP26 blev et højt hurra og et stort men

Aftalen lægger op til, at land- og skovbrugssektorens udledning af drivhusgasser skal sænkes med 55-65 procent i 2030.

De ældre går op i ældre

Det er især blandt de yngre generationer, at klimaet vægtes tungest. Godt 50 procent blandt de 18-39-årige har udpeget klima og miljø som det vigtigste emne.

Ikke overraskende har 70 procent af gruppen med vælgere over 65 år sat ældrepleje som det vigtigste emne. Blandt de 55-64-årige synes 55 procent, at ældrepleje er det vigtigste emne ved kommunalvalget.

Men selvom dagens tal peger på, at kommunerne skal skrue op for det grønne fokus, så er de allerede i fuld gang, fremgår det af pressemeddelelsen.

Læs også: Danskerne har talt: Klimaforandringer er den største udfordring

95 af landets 98 kommuner i dag med i klimasamarbejdet ‘DK2020’, som betyder, at de skal udarbejde lokale klimahandlingsplaner, der lever op til Parisaftalens målsætninger.

Kun én dansk kommune lever ifølge Realdania, der står bag initiativet ‘DK2020’, med sin klimaplan foreløbig op til Paris-aftalens mål, nemlig København.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.