Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Her er COP26-aftalen

195 lande skal inden udgangen af 2022 opdatere deres klimamål, så de passer til Parisaftalen.

Deltagerne ved COP26 i Glasgow blev i weekenden enige om en aftale. Foto: golibtolibov/iStock

Greta Thunberg var klar i spyttet, da hun skulle kommentere på den endelige aftaletekst fra COP26.

– COP26 er slut. Her er et kort resume: Bla, bla, bla. Men det egentlige arbejde fortsætter uden for disse haller. Og vi vil aldrig nogensinde give op.

Men, hvad fik egentlig den svenske klimaaktivist til at vrænge på næsen?

Her får du et overblik over aftalen mellem de 195 lande.  

  • Alle landene skal inden udgangen af 2022 opdatere og styrke deres klimamål, så målene fra Parisaftalen bliver overholdt.
  • Landene forpligter sig til at arbejde for at holde de globale temperaturstigninger under 2 grader celsius og så tæt på 1,5 grader celsius som muligt.
  • Aftalen opfordrer verdens lande til at skrue ned for kulkraftværker til fordel for ren energi.
  • Skal målet om 1,5 grader nås, kræver det, at udledningen af CO2 bliver reduceret med 45 procent inden 2030 sammenlignet med 2010. Udledningen skal været gået i nul omkring 2050.
  • De rige lande skal yde mere finansiel støtte til klimatilpasning. Samtidig forpligter de rige lande sig til at støtte fattige lande med 100 milliarder dollar om året i årene 2020-2025.
  • Det bliver i mindre omfang muligt at købe og sælge CO2-reduktioner lande imellem.

Aftalen var dog ved at falde til jorden i 11. time, da Indien og Kina satte fødderne ned, da det kom til spørgsmålet om udfasning af kulkraft som energikilde.

– Hvordan kan nogen forvente, at udviklingslande skal komme med løfter om at udfase kul og fossile brændstoffer? Udviklingslandene må stadig tage hensyn til deres mål om udvikling og om at nedbringe fattigdommen, lød det fra den indiske miljøminister, Bhupender Yadav, ifølge TV 2.

Læs også: Novozymes-topchef: – Jeg rejser fra COP26 med forsigtig optimisme

Formanden for COP26, engelske Alok Sharma, ærgrede sig ifølge The Guardian over, at kulkraften ikke skal udfases med det samme.

– Vi er på vej til at sende kul ud af historien. Det er en aftale, vi kan bygge videre på. Men i tilfældet med Kina og Indien bliver de nødt til at forklare klimasårbare lande, hvorfor de gjorde, som de gjorde.

Også FN’s generalsekretær, António Guterres, ærgrede sig over kullet.

– Vores skrøbelige planet hænger i en tråd. Vi banker stadig på døren til klimakatastrofen, skriver han i sin afsluttende kommentar til aftalen.

Han mener, at verden bør gå i en form for nødtilstand for at nå målene.  

– Jeg bekræfter min overbevisning om, at vi skal stoppe subsidierne til fossile brændstoffer. Udfase kul, skriver António Guterres. 

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.