Greta Thunberg var klar i spyttet, da hun skulle kommentere på den endelige aftaletekst fra COP26.
– COP26 er slut. Her er et kort resume: Bla, bla, bla. Men det egentlige arbejde fortsætter uden for disse haller. Og vi vil aldrig nogensinde give op.
Men, hvad fik egentlig den svenske klimaaktivist til at vrænge på næsen?
Her får du et overblik over aftalen mellem de 195 lande.
- Alle landene skal inden udgangen af 2022 opdatere og styrke deres klimamål, så målene fra Parisaftalen bliver overholdt.
- Landene forpligter sig til at arbejde for at holde de globale temperaturstigninger under 2 grader celsius og så tæt på 1,5 grader celsius som muligt.
- Aftalen opfordrer verdens lande til at skrue ned for kulkraftværker til fordel for ren energi.
- Skal målet om 1,5 grader nås, kræver det, at udledningen af CO2 bliver reduceret med 45 procent inden 2030 sammenlignet med 2010. Udledningen skal været gået i nul omkring 2050.
- De rige lande skal yde mere finansiel støtte til klimatilpasning. Samtidig forpligter de rige lande sig til at støtte fattige lande med 100 milliarder dollar om året i årene 2020-2025.
- Det bliver i mindre omfang muligt at købe og sælge CO2-reduktioner lande imellem.
Aftalen var dog ved at falde til jorden i 11. time, da Indien og Kina satte fødderne ned, da det kom til spørgsmålet om udfasning af kulkraft som energikilde.
– Hvordan kan nogen forvente, at udviklingslande skal komme med løfter om at udfase kul og fossile brændstoffer? Udviklingslandene må stadig tage hensyn til deres mål om udvikling og om at nedbringe fattigdommen, lød det fra den indiske miljøminister, Bhupender Yadav, ifølge TV 2.
Læs også: Novozymes-topchef: – Jeg rejser fra COP26 med forsigtig optimisme
Formanden for COP26, engelske Alok Sharma, ærgrede sig ifølge The Guardian over, at kulkraften ikke skal udfases med det samme.
– Vi er på vej til at sende kul ud af historien. Det er en aftale, vi kan bygge videre på. Men i tilfældet med Kina og Indien bliver de nødt til at forklare klimasårbare lande, hvorfor de gjorde, som de gjorde.
Også FN’s generalsekretær, António Guterres, ærgrede sig over kullet.
– Vores skrøbelige planet hænger i en tråd. Vi banker stadig på døren til klimakatastrofen, skriver han i sin afsluttende kommentar til aftalen.
Han mener, at verden bør gå i en form for nødtilstand for at nå målene.
– Jeg bekræfter min overbevisning om, at vi skal stoppe subsidierne til fossile brændstoffer. Udfase kul, skriver António Guterres.
Forsiden lige nu:

SEGES-topchef vil levere viden om bæredygtighed med både armslængde og armkrog
Uafhængighed, et stærkt fagligt miljø, en god virksomhedskultur og muligheden for at levere viden, der kan understøtte landbrugets grønne omstilling var afgørende for, at Tom Heron takkede ja til topposten i SEGES Innovation.

Grundfos vinder pris for net zero plan
Grundfos modtager klimapåvirkningspris for deres arbejde med at reducere CO2-udledningen til dette års Sustainability Awards.

Blå proteiner kan rense indre farvande og levere mere bæredygtig mad
Der er særdeles gunstige betingelser for at dyrke tang og muslinger i de danske fjorde, fremhæver professor Jens Kjerulf Petersen, DTU Aqua. Muslingeproduktionen har potentiale til 20-30 gange den nuværende størrelse.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
