– Inden for den grønne omstilling er jeg med at sætte rammerne og retningen for CPHs klimaindsats, herunder vores ambitiøse klimamål i 2030 og 2050.
Det fortæller Niels Hunderup, 33 år, Energichef, CPH, hvor hans primære opgave er at sætte bæredygtighed på dagsordenen. Lige pt. arbejder han på, at Københavns Lufthavn bliver cirkulær inden for affald og byggeri.
Gennem visionær tænkning, strategisk snilde og vedholdenhed har Niels Hunderup været med til, at CPH står stærkere i den bæredygtig omstilling. Det fortæller Peter Goll, Communcations Director, CPH, der har indstillet Niels Hunderup til Årets Sustainability Håb. Læs hele indstillingen sidst i artiklen.
Jeg har sammen med mit team givet første bud på, hvordan vi rent investeringsmæssigt når i mål med at blive emissionsfrie i 2030
Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?
– Som Energichef og leder af vores afdeling for bæredygtig udvikling arbejder jeg primært med at sætte bæredygtighed på dagsordenen i CPH, herunder den grønne omstilling og cirkulær økonomi.
– Inden for den grønne omstilling er jeg med at sætte rammerne og retningen for CPH’s klimaindsats, herunder vores ambitiøse klimamål i 2030 og 2050. Samtidig har jeg sammen med mit team givet første bud på, hvordan vi rent investeringsmæssigt når i mål med at blive emissionsfrie i 2030 igennem udarbejdelsen af en grøn infrastrukturplan.
– Målet på den korte bane er at blive certificeret inden for energiledelse (ISO 50.001), som er en vigtig hjørnesten i vores 2030 mål. Sidste år fik jeg også ansvaret for genanvendelse i CPH, som jeg har udvidet til at dække hele det cirkulære økonomiområde. Derfor har jeg udvidet vores team med de rette kompetencer indenfor cirkulær økonomi, og vi arbejder i øjeblikket på en strategisk plan for at blive en cirkulær lufthavn med primære indsatser inden for affald og byggeri.
Jeg er motiveret for at levere mest klima for pengene
Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?
– Min drivkraft er at være med til gøre en forskel for den verden, mine børn vokser op i. Det gør jeg ved at skabe resultater, som for mig giver mening ved at få eksekveret på det, vi lover i vores grønne strategi.
– Samtidig er jeg også motiveret for at levere mest klima for pengene, og her hjælper min baggrund som maskinmester, da det har givet en solid teknisk og økonomisk forståelse.
Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?
– Jeg vil gerne kunne kigge tilbage og se, at CPH har nået sine ambitiøse mål gennem en vedholdende og pragmatisk indsats af mig og mit team.
Hvis I har spørgsmål eller er mere interesseret i Niels Hunderups arbejde, så er han på LinkedIn.
Det er noget helt særligt at have sat et så stort aftryk på den grønne omstilling i så ung en alder
Indstilling af Niels Hunderup
Niels Hunderup har haft en særlig rolle i at sætte rammerne og bane vejen for lufthavnes arbejde med den grønne omstilling. En blanding af visionær tænkning, strategisk snilde og vedholdenhed har resulteret i, at CPH i dag står stærkt i forhold til en bæredygtig omstilling.
Allerede i 2013 vidste Niels Hunderup, at energibesparelser er en hjørnesten i den grønne omstilling, og at det var et afgørende element i at nå vores daværende klimamål. Derfor udarbejdede Niels et ambitiøst mål og lagde en robust plan på dette område. I perioden 2013-2019 er der derfor sparet 36 GWh, som svarer til 45 procent af CPH’s årlige energiforbrug. Et resultat, der sikrede anerkendelse i form af Energi- og Miljøprisen 2017 udstedt af EnergiforumDanmark.
Et andet eksempel er CPH’s to store varmepumper, som udnytter overskudsvarme fra lufthavnens grundvandskølesystem. Varmepumperne betyder, at CPH kan nyde godt af billig og miljøvenlig køling og opvarmning og samtidig spare på den indkøbte fjernvarme. CPH har i dag installeret 1,8 MWp solceller og har flere ambitiøse anlæg i planerne, blandt andet et anlæg med lodrette solceller. Dette anlæg var, ligesom de andre teknologier, ikke blevet til virkelighed uden Niels’ utrættelige arbejde med den grønne omstilling af energiområdet i CPH. Det kræver en helt særlig vedholdenhed og tro på, at tingene nytter for at komme i mål med den grønne omstilling både i samfundet og i virksomhederne.
Niels er bevidst om, at tingene ikke klares alene, specielt ikke når sustainabilityområdet løbende er blevet mere omfangsrigt og komplekst. Derfor står Niels i spidsen for et helt team, der decideret arbejder med energi og bæredygtighedsudvikling. Det gælder også samarbejdet udenfor CPH, hvor Niels har sat en retning om partnerskaber og samarbejde på tværs af virksomheder og brancher. Niels bidrager ligeledes til det store billede i form af hans engagement i toppen af DI Energi.
Af ovenstående grunde vil jeg gerne indstille Niels som årets unge sustainability håb, da det er noget helt særligt at have sat et så stort aftryk på den grønne omstilling i så ung en alder.
Du kan læse de andre indstillinger til Årets Sustainability Håb her.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
