Kældrene i mange virksomheder bugner med gammelt it-udstyr. En skandinavisk virksomhed, der siden 1997 har gjort sig i at opkøbe de udtjente computere og telefoner, oplever nu, at tiden for alvor er med dem.
I perioden 2015 til 2020 voksede 3 Steps IT’s omsætning med 285 procent, viser seneste regnskab.
– Markedet er kraftigt voksende, så vi har været heldige. Vi har ikke fulgt en trend, for vi har gjort det her siden 1997. Tiden er for alvor med os, siger Allan Juhl, der er managing director hos 3 Step IT, hvis kernemarkeder er Danmark, Sverige, Norge og Finland.
Ifølge en FN-rapport fra 2019 bliver omkring 50 millioner ton elektronisk affald hvert år smidt ud – det svarer til vægten af samtlige passagerfly, der nogensinde er blevet produceret.
Op fra kælderen og ud på europæiske kontorer
Allan Juhl fortæller, at tidligere endte det meste af it-udstyret bare i et hjørne i kælderen, men at flere og flere virksomheder begynder at forholde sig tidligere i processen til, hvor udstyret skal havne, når det engang er brugt op.
– Vi mærker, at der er mange, der begynder at bygge det ind i deres rutiner og processer, når de køber nyt udstyr, siger han.
Læs også: Hvem skal vinde prisen ‘Årets Sustainability Håb 2021’?
I praksis har 3 Step IT tre forretningsben; dels rådgiver de virksomheder, der står over for køb af nyt udstyr, ved at indregne en gensalgsværdi og tilbyde at opkøbe udstyret efter to-tre år, dels sælger de det videre til partnere, hvor fra det bliver solgt ud til nye kunder over hele Europa.
Allan Juhl tilføjer, at 3 Step IT lægger mange kræfter i at besøge dem, der opkøber udstyret for at sikre, at det rent faktisk ender ude i Europa, typisk på kontorer eller skoler, og ikke bliver distribueret ud af bagdøren eller havner en en losseplads i Asien.
Problemerne ved at være et overflodsland
Lektor på institut for ledelse, politik og filosofi på CBS, Steen Vallentin mener, at der er brug for virksomheder, der tænker i løsninger i forhold til affald:
– Vi producerer en forfærdelig masse elektronisk affald. Det er et af problemerne ved at være et overflodsland.
– Vi har jo alle sammen set, hvordan elektronisk skrald er endt på strande rundt omkring i verden. Og endda i en verden, hvor alle peger på, at vi står over for at have færre ressourcer og dermed knaphed om få år inden for forskellige materialer som metaller og mineraler, siger Steen Vallentin.
Han tilføjer, at i den ideelle verden, ville producenterne fra starten indtænke i deres produktion, at produkterne skal laves til at kunne genbruges, og at materialer skal holdes ”rene” og adskilte, så de nemmere kan trækkes ud og bruges igen.
Man kan ikke lovgive sige til gode idéer
Ifølge en miljørapport fra 3 Step IT, har en ikke-navngivet virksomhed i Danmark sparet miljøet for 104.329 kilo CO2, hvilket svarer til det totale CO2-udslip for 12 indbyggere i Danmark i løbet af et år.
Det er sket ved, at virksomheden blandt andet har sendt 185 bærbare computere og godt 200 mobiltelefoner tilbage i cirkulation gennem 3 Step IT.
– Men der er mange virksomheder, der stadig ikke ved, at det her er en mulighed, siger Allan Juhl og tilføjer, at virksomheden har kapacitet til at vækste hurtigere end de allerede gør.
Læs også: Kun hver 4. store danske virksomhed udnytter IT til bæredygtig omstilling
De fleste virksomheder er ikke klædt på til selv at stå for opgaven med at skulle genbruge deres elektroniske affald, fortæller Steen Vallentin og tilføjer:
– Vi bruger og smider væk som aldrig før, og med cirkulær økonomi sætter man netop fokus på, at man kan genbruge komponenter og hele materialet, og det forudsætter, at der er specialiserede aktører, der tager opgaven på sig, siger Steen Vallentin.
Ifølge Steen Vallentin er der brug for standarder, som eksempelvis the European Green Deal, der har til hensigt at sikre klimaneutralitet i 2050 gennem blandt andet investering i miljøvenlige teknologier og at dekarbonisere energisektoren.
– Men det er også vigtigt, at der er entreprenører derude, der tænker i løsninger. Man kan ikke lovgive sig til gode idéer. Det kræver folk, der har hjertet på rette sted, siger Steen Vallentin.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
