Ingrid Reumert, chef for eksterne relationer og bæredygtighed i Velux Gruppen, var klar i spyttet da hun indtog scenen ved Sustain Awards 2021.
– Fantastisk at være til stede et sted, som man har fantastiske minder fra. Men sådan er det, når man er så heldig at vinde en pris på baggrund af mange års hårdt arbejde.
Her gjorde Ingrid Reumert status over, hvad prisen for ’Årets Omstilling’ ved Sustain Awards 2020 havde betydet for Velux.
– Det betyder meget for os at vinde en pris. Det er dejligt at blive anerkendt for sit arbejde, og så viser prisen, at vi er på rette vej. Ikke mindst for de mennesker i virksomheden, der endnu ikke helt er overbevist om, at den her rejse bliver den vigtigste forandring i Velux’ historie.
Læs også: Virksomheder skal råbe grønt!
Ingrid Reumert sad i år både i juryen bag Sustain Awards, og så var hun indbudt til at fortælle gæsterne, hvordan Velux har arbejdet med bæredygtighed siden Sustain Awards 2020.
Først opsummerede Ingrid Reumert kort arbejdsprocessen i Velux.
– Vi brugte tre år på at lave et stort stykke bæredygtighedsarbejde internt, hvor over 100 kolleger var involveret i ekspertgrupper, workshops og toplederfora.
– Undervejs tjekkede vi hele tiden med topledelsen. Både for at få retning og for at få uddannet vores topledelse i, hvad bæredygtighed egentlig er, tilføjede Ingrid Reumert med henvisning til, at topledelser skal kunne træffe deres beslutninger på så oplyst et grundlag som overhovedet muligt.
Ud med de eksterne konsulenter
Måske nærmest uhørt har Velux valgt at køre hele arbejdet med bæredygtighed uden brug af eksterne konsulenter.
– Vi har intet imod konsulenter – vi bruger mange konsulenter – men den her strategi valgte vi at køre selv med alle de uskønheder, der ligger i en intern proces med alt fra grimme slides til dårlige templates.
At Velux valgte at køre processen uden brug af eksterne kræfter, handler om, at de ansatte i Velux skal føle både forankring og ejerskab.
– De kolleger, der har været med hele vejen, er de samme, der har ansvaret for at implementere målene. De har været med til at træffe og diskutere alle de svære valg, hvilket er medvirkende til, at vi har undgået at lancere en strategi, som vi så har haft svært ved at få implementeret, sagde Ingrid Reumert.
Handler om impact
I arbejdet med bæredygtighed har Velux Gruppen haft særligt fokus på de fremadrettede reduktioner gennem Science Based Targets Initiative.
– Da vi blev en del af dette, var kun 275 virksomheder medlemmer. Nu er vi 640 virksomheder. Det er ikke mange, men det handler heldigvis også om virksomhedernes impact, sagde Ingrid Reumert.
I arbejdet med CO2-emissionerne har Velux som mange andre produktionsvirksomheder fokus på Scope 3. Her ligger fordelingen, at seks procent af Velux Gruppens CO2-emissioner kommer fra Scope 1 og Scope 2, mens de resterende 94 procent ligger i Scope 3.
– Det viser, at man som virksomhed ikke bare skal lave noget, der ser godt ud på Scope 1 og 2, men også skal tage ansvar helt ind i værdikæden. Her ligger den store forandring, for her kan vi få et impact, der er større end os selv.
Læs også: Omstillingen til bæredygtighed betyder, at vi skal gøre alt på en ny måde
Scope 1 og Scope 2 arbejder Velux Gruppen på at sænke gennem et samarbejde med Schneider Electrics. Også i arbejdet med Scope 3 forsøger Velux Gruppen sig med samarbejde. Her har virksomheden valgt en strategi med dialog frem for stram deadline.
Derfor rækker Ingrid Reumert og hendes kolleger løbende ud til deres underleverandører og forklarer, hvad Velux vil med strategien om mere bæredygtighed. Derefter har Velux forsøgt at hjælpe de underleverandører, der har haft brug for hjælp.
– Vi har 89 underleverandører, der udgør omkring 85 procent af vores Scope 3. Her har vi lagt et stykke arbejde, for her kan vi få største virkning, sagde Ingrid Reumert.
Alle underleverandører bliver bedt om at levere CO2-data baseret på metoderne fra Science Based Targets Initiative.
– Så har vi sammenlignelige data, siger Ingrid Reumert.
Mangel på råvarer
Aktuelt står verden i en situation, hvor der er mangel på råmaterialer. Også hos Velux, hvor mangel på alt fra træ til maling giver klumper i benzinen både i forhold til arbejdet med bæredygtig og sorte tal på bundlinjen.
– Når vi kommer med en stor forandring, er ledelsen optaget af andre ting. De fokuserer på, om vi overhovedet kan producere produkter, og om vi kan gøre det hurtigt nok. Men vi kan ikke vente med at fokusere på bæredygtighed, til vi har tid. Vi skal fortsat fokusere på bæredygtigheden, så det ikke bare bliver noget, vi tager op, når vi er færdig med en aktuel udfordring, sagde Ingrid Reumert.
Velux Gruppen har en strategi om, at virksomheden skal være ”Life Time Carbon Neutral” i 2041.
– I 2041 vil samtlige af vores Scope 1 og Scope 2 være væk. Vi vil have genindfanget det, sagde Ingrid Reumert.
Over de næste 20 år vil Velux derfor sammen med Verdensnaturfonden WWF genindfange 5,6 millioner ton CO2 gennem rejsning af skov i blandt andet Uganda og Myanmar.
– Vi er ikke skoveksperter, og derfor er det vigtigt at have en partner, der både har erfaring med at arbejde i de her områder, og kender dagsordenen om bæredygtighed, sagde Ingrid Reumert.
Forsiden lige nu:

Realdania skyder godt en milliard i missionsrettede investeringer
Finans- og filantropiadelingerne fletter fingre i Realdania, som er halvvejs inde i prøveperioden på deres snævre impact investeringer. Det er ikke et spørgsmål om pengepuljen, men de rette investeringsmuligheder.

AkademikerPension skubbede Toyota i en mere bæredygtig retning
PODCAST. AkademikerPension har både frasolgt aktier i nogle virksomheder og udvist aktivt ejerskab. Investeringsdirektør Anders Schelde er gæst hos Steffen Max Høg i Bæredygtig Business.

Hostel halverer klimaaftryk
Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.