Det er verdens 12. største land og den største ø i verden. Man kan kun komme dertil ved at flyve eller tage et krydstogtskib. Så hvordan kan det overhovedet være bæredygtigt at besøge Grønland.
Stine Selmer er specialiseret i bæredygtig turisme, og i podcasten Bæredygtig Business får du hendes bud på, hvordan turisme kan understøtte en bæredygtig udvikling i et land, der forbindes med smeltende isbjerge og isbjørne der desperat leder efter mad.
Mens Grønlands befolkning tæller lidt over 56.000 mennesker, så er turismeindustrien næsten dobbelt så stor. Over 100.000 gæster ankommer årligt til Grønland. 45 procent af dem ankommer på et krydstogtskib.
Hundeslædekørsel for turister
Stine og Steffen taler om ”turismebæredygtighed”, som er bundet op på de økonomiske perspektiver, på miljø og på de sociale og kulturelle aspekter. For eksempel kan turisme være med til at opretholde hundeslædeerhvervet; før blev hundeslæderne brugt til fiskeri, men nu er de blevet overhalet af snescootere, når der skal fanges fisk. Men på grund af turisme kan hundeslæderne nu bruges til at give turister gode oplevelser.
Når det er sagt, er der et indbygget dilemma i at gå op i bæredygtighed og så rejse til Grønland. For uagtet hvilken transportform man benytter, vil det give et stort CO2-aftryk. Så skal man undgå at rejse til Grønland?
Nej, siger Stine Selmer:
Som turist på en fjern destination, kan man tænke over både hvordan man agerer selv og hvilke produkter og ydelser, man vælger at købe, når man er der. Blot det faktum, at turisme tilgodeser lokalsamfundet, er bæredygtigt, mener hun.
Lyt med til en spændende episode om Grønland – den første af flere episoder, som Steffen Max Høgh har optaget, mens han besøgte verdens største ø.
Lyt med her.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.