Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Aktuelle bøger om bæredygtighed

Hvis du trænger til en pause fra nyhederne om corona-virussen, er disse bøger måske svaret

Tre nyere bøger sætter fokus på forskellige aspekter af bæredygtighed. Foto: Tim Allen/iStock

De to følgende bogomtaler er bragt i samarbejde med KLS Pureprint, som har trykt bøgerne. KLS Pureprint er Cradle to Cradle-certificeret, som bl.a. betyder at der ikke benyttes nogen former for skadelige kemikalier eller tungmetaller nogen steder i produktionsprocessen af de certificerede materialer.

Mikkel Beha Erichsen: Logbog fra Wallenberg: En fortælling om at tage afsked – og leve livet lige så længe vi har det
Mange danskere har fulgt Mikkel Beha Erichsen og familien på tv-skærmen siden 2017. Først i Kurs mod fjerne kyster på skibet Havana og senest i Kurs mod nord, hvor turen gik til Svalbard ombord på ekspeditionsskibet, Wallenberg. Og det er ikke kun på skærmen, at man kan få et indblik i familiens eventyr og få glæde af de mange personlige anekdoter.

I november 2019 udgav Mikkel Beha første oplag af bogen: ”Logbog fra Wallenberg: En fortælling om at tage afsked – og leve livet lige så længe vi har det”, og nu er andet oplag på vej fra trykkeriet. Bogen er 100% håndbåret af familien selv og så bæredygtig som muligt.

Som Marian Midé, redaktør på bogen og gift med Mikkel Beha, beskriver bogen som værende noget helt særligt for hele familien:

”Bogen har to spor. Den ene del er en logbog, hvor Mikkel skriver om at tage afsked med sin far, Troels Kløvedal. Den anden del er en beskrivelse af den rejse, vores familie har været på i de sidste tre år – siden vi købte skibet Wallenberg i Sverige, sejlede til Danmark og satte det i stand, sejlede til Norge i efteråret 2018 og kom hjem igen i september 2019”.

Som verdensomsejlere har Marian og familien oplevet klimaforandringerne i første parket.

”Det er meget tydeligt, hvor meget vi belaster jorden, og hvor hårdt vores kære klode er presset. Og det er uanset, om du sejler nord- eller sydpå. Nu har vi set den nordlige verden igennem de sidste par år, og det er voldsomt. Det er gletsjere, der smelter, dyreliv der forsvinder, og folk der ikke kan leve på den måde, de oprindeligt har levet, fordi isen forsvinder”, siger Marian Midé.

Disse oplevelser har sat sit præg på den måde familien lever på, hvor de i højere grad end før indtænker bæredygtighed i hverdagen.

”Vi tænker mere og mere over, hvordan vi transporterer os selv. Vi vil meget gerne have en elbil. Vi går bare og venter på, at der kommer en med et større batteri, så Mikkel kan komme frem og tilbage til de mange foredrag, han holder i Jylland. Vi tænker også over det i forbindelse med rejser. Er det for eksempel nødvendigt at tage på weekendtur til Paris, eller skulle vi ikke bare blive hjemme og sejle en tur i stedet for? Og så er vi blevet mere bevidste om, hvad vi spiser. Det er mindre kød og mere grønt, og det skal gerne være fra Danmark, så der også minimeres på transporten her”, siger Marian.

Daka ReFood: Retake your food waste
Daka ReFood indsamler og genanvender organisk affald fra restauranter, storkøkkener, kantiner, detail og industri. Madaffaldet genanvendes til biogas, et grønt og CO2-venligt alternativ til forbrænding. Alligevel bidrager de til agendaen om mindre madspildet qua foreningen REFOODmærket og helt i tråd med FN’s Verdensmål nr. 12. Det er der kommet en bog ud om: Retake Your FoodWaste

Bogen er er et helt konkret værktøj til, hvordan man kan udnytte råvarerne fuld ud og samtidig gøre en bæredygtig indsats i det professionelle køkken ved metodisk at gå anderledes til værks, både praktisk og mentalt.

”Vi har udarbejdet bogen i samarbejde med Restaurant BOB Bistro. På et år har de selv mindsket deres madspild med 2/3 del, og de sparer samtidig i gennemsnit op til 20% på deres indkøb, efter har de indarbejdet nye arbejdsmetoder i køkkenet”, siger Katrine Storgaard, Sustainability & Communication Manager, hos Daka Denmark.

“De har opnået fantastiske resultater ved at kortlægge madproduktionen allerede under menuplanlægningen og planlagt, hvordan restprodukterne kan indgå i samme eller nye menuer,” siger Katrine Storgaard.

Bogen beskriver konkret de nye bæredygtige arbejdsmetoder og giver også eksempler på opskrifter og viden om, hvordan udvalgte råvarer kan udnyttes og bruges igen.

Den internationale: The Future We Choose: Surviving the Climate Crisis
Selvom de fleste nok primært tænker på at overleve corona-krisen lige nu, er denne bog, som udkom tidligere i år, svær at komme udenom. Den er skrevet af Christiana Figueres og Tom Rivett-Carnac, som var topforhandlere for FN under Paris-aftalen fra 2015 og afgørende for, at 195 lande underskrev klimaaftalen. Den betyder som bekendt, at landene skal fremlægge klimaplaner for, hvordan de vil medvirke til at begrænse den globale temperaturstigning til under 2 grader og arbejde for, at den holder sig på under 1,5 grader.

Mange virksomheder arbejder med scenarieanalyser for, hvordan klimaforandringerne, med forskellige grader af temperaturstigninger, vil påvirke deres forretning. Den model benytter forfatterne på globalt plan, hvor de ifølge omtalen på Amazon.com opstiller to scenarier for, hvordan livet på jorden vil se ud, hvis vi henholdsvis når målsætningen i Paris-aftalen i 2050, og hvis vi ikke når den.

Den inkluderer desuden direkte råd til virksomheder om, hvad de kan gøre for, at vi undgår katastrofen.

“I ‘The Future We Choose’ taler vi om 10 handlinger, som alle kan foretage, så snart vi beslutter, at vi kollektivt kan gøre det her: vi kan halvere udledningerne på et årti, og alle årtier derefter, leve i en verden karakteriseret af renewal, ren luft, grønne områder, bier og andre bestøvere, skove der trives, oceaner og have, hvori der kan fiskes og som vrimler af liv, livlige byer. Den verden er en verden af håb med en følelse af, at vi mennesker er i stand til at handle kollektivt, i vores egen interesse, og vende tingene,” siger forfatterne i et interview med Greenbiz.com.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading