Livscyklusanalyser er på få år gået fra at være et relativt abstrakt begreb, som de færreste brancher havde fingrene dybt nede i, til at være et værktøj, der ikke alene er nice to have – det kan også være et need to have.
Det fortæller Jakob Aaen, der er stifter og head of commercial activites hos livscyklusanalysevirksomheden Målbar.
Torsdag aften vandt virksomheden prisen ‘Årets game changer’ ved Danish Design Awards, der bliver uddelt af Dansk Design Center, for sin software, der i dag kan bruges i møbelindustrien.
Og det er gået stærkt siden virksomheden blev stiftet i april 2020. Nu er næste skridt at udvide til andre brancher.
16.000 beregninger pr. stol
Målbars værktøj består af en software, der kan beregne et givent produkts klimaaftryk. Beregningerne bliver lavet på baggrund af en database, der tog fire år at opbygge inden virksomheden kunne gå i luften.
Værktøjet måler på alle aspekter af produktet. Er der eksempelvis tale om en stol, så fortæller Jakob Aaen, at der ofte vil være mange producenter inde over.
Én producent laver tekstil til sædet, en anden laver plasticstellet, en tredje laver hævesænkepatronen, en fjerde leverer skummet til polstringen og en femte står for at samle det færdige produkt.
Jakob Aaen anslår, at Målbars software på en helt almindelig stol typisk vil udføre mere end 16.000 beregninger, før den anslår et klimaaftryk.
Blev hædret for sin kompleksitet
Skulle der være data, som ikke kendes, vil softwaren altid tage udgangspunkt i det værst mulige klimatryk – en funktion, der er lagt ind i systemet, så virksomhederne ikke kan spekulere i at undgå at indtaste data, man ved vejer tungt på CO2-kontoen.
Og det er netop den dybde og kompleksitet i beregningerne, som gjorde, at Målbar blev hædret af Dansk Design Center.
“Det er en kompleks opgave, som Målbar adresserer, og som skaber mange nye muligheder gennem en praktisk og meget transparent tilgang. Værktøjet er meget tilgængeligt og let at anvende, og så giver det mening, at produktet er skabt i Danmark, som har en stærk møbelhistorik. Dette er en helt ny klasse af designværktøjer,” lød begrundelsen fra juryen.
Læs også: Vestas vinder ikonisk designpris
– Det er klart, vi ser den her pris som et kæmpe skulderklap, siger Jakob Aaen.
Han tilføjer:
– Vi tager det som et kvalitetsstempel af det, vi laver. Og så er vi imponerede over, at juryen har turdet at vælge et stykke software til en designpris.
Fra nice til need
Målbar og virksomhedens 11 ansatte har base ved Frederiksholms Kanal i København. Næste skridt bliver ifølge Jakob Aarn at udvide til andre brancher.
– Vi er blevet kontaktet af en del, særligt i tekstilbranchen, der gerne vil kunne bruge vores værktøj til at måle klimaaftryk, fortæller Jakob Aaen.
Derfor er Målbar allerede nu i dialog med brancheforeningen Dansk Mode & Tekstil. Blandt andet, fordi der skal opbygges en vidensdatabase, inden softwaren kan tages i brug.
Tror på fremtiden
Det stigende krav for rapportering på CO2-udledning over en bred kam kan komme livscyklusværktøjer som Målbar til gavn.
– De store, professionelle kunder er begyndt at stille det som krav, fordi de selv har sat klimamål. For, at de kan nå dem, er de nødt til at kende aftrykket på de produkter, de køber, siger Jakob Aaen.
Han tilføjer:
– Vi er ikke helt der endnu, hvor det er et konkurrenceparameter, men det kommer, det er jeg ikke i tvivl om. Hvornår ved jeg ikke, men vi er på vej derhen.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
