Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Novozymes: “Optimalt set talte vi ikke om bæredygtighed”

Claus Stig Pedersen kalder på flere partnerskaber på tværs og højere CO2-afgifter.

Det handler om at tage ansvar, kigge på verdensmålene og virksomhedens mål – og derfra plukke og dyrke de muligheder, der giver mest mening, lyder det fra Novozymes' Head of sustainability & public affairs, Claus Stig Pedersen. Han så gerne, at vi nåede så langt, at vi ikke behøvede tale om bæredygtighed længere.
Det handler om at tage ansvar, kigge på verdensmålene og virksomhedens mål – og derfra plukke og dyrke de muligheder, der giver mest mening, lyder det fra Novozymes' Head of sustainability & public affairs, Claus Stig Pedersen. Han så gerne, at vi nåede så langt, at vi ikke behøvede tale om bæredygtighed længere.

Novozymes producerer enzymer, som mange ikke helt forstår, hvad er for en størrelse. Til gengæld har de fleste forstået, at Novozymes gerne vil gå forrest, når det kommer til at forankre FN’s verdensmål i forretningsstrategien.

Men hvordan griber de arbejdet an med respekt for både planet, pengepung, produktudvikling?

Vi har talt med virksomhedens Head of Sustainability og Public Affairs, Claus Stig Pedersen, som har en klar opfordring til sine kollegaer i andre virksomheder.

Forretningsansvar og -mulighed

– Verdensmålene er virksomhedernes ansvar. Men de er så sandelig også virksomhedernes mulighed, lyder det fra Claus Stig Pedersen, der mener, virksomhederne skal kigge efter forretningspotentialet i FN’s 17 verdensmål.

Vi kigger på, hvilke Verdensmål vores teknologi kan gøre en størst forskel for, og hvad der er mest musik i i forhold til vores innovations-pipeline.

Gennem mere end 12 år har han arbejdet med bæredygtighed i enzymvirksomheden, der, som så mange andre virksomheder, tidligere havde separate strategier for henholdsvis forretning og bæredygtighed. Men siden ledelsen så udkastet til Verdensmålene, blev det besluttet at arbejde med 2030-udviklingsagendaen som en integreret del af forretningsstrategien.

– Ultimativt er der ikke forskel på bæredygtighed og business. Efter min mening hænger det så meget sammen, at vi i en optimal verden ikke talte om bæredygtighed, fordi det var blevet så naturlig en del af driften, siger Claus Stig Pedersen.

Bæredygtighed SKAL være business

Derfor er det i følge Claus Stig Pedersen også i orden at arbejde med det udtalte formål at tjene flest mulig penge i længst mulig tid, så længe det også har et formål, der rækker ud over profit.

Men kræver det ikke noget på bundlinjen at tage samfundsansvar?

Ikke hvis man bruger Verdensmålene som pejlemærker for, hvilke innovative løsninger, der er behov for, mener Claus Stig Pedersen.

– Vi har med over 700 enzymprodukter masser af muligheder for at sælge løsninger, som hjælper vores kunder med at spare kemi, energi og vand. Men der er også omkostninger i vores produktion, og der følger et stort ansvar for at udvælge og producere på en ordentlig måde, siger han og tilføjer:

– Derfor handler det om at være ambitiøs og vælge de løsninger, der også er smarte business-løsninger. For hvis der ikke er forretning i det, man gør, flytter det ikke noget.

Og netop argumentet om ambitiøse mål er det svar, man bliver mødt med, når man spørger ind til virksomhedens manglende opfyldelse af dens egne mål for CO2-reduktion i 2018.

NESTLÉ: SVÆRT AT KOMME IGENNEM MED BUDSKABER OM SUSTAINABILITY

For det er “ærgerligt”, siger Claus Stig Pedersen og tager forbehold for ikke at kende til alle detaljerne. Men, siger han, det ikke at nå målet er et resultat af at sætte ambitiøse mål uden altid at vide, hvordan man skal nå dem.

Claus Stig Pedersens råd til arbejdet med bæredygtighed:
– Tænk langsigtet
– Tro på ambitiøse mål og arbejd for dem
– Vær proaktiv og ræk ud til politikere, meningsdannere og aktører, som kan påvirke udviklingen.

Skab overblik og prioritér

Hvordan identificerer og udvælger man så i Novozymes de muligheder, der giver bedst mening både forretningsmæssigt og i forhold til Verdensmålene?

– Vi kigger på, hvilke Verdensmål vores teknologi kan gøre størst forskel for, og hvad der er mest musik i i forhold til vores innovations-pipeline. Og så forsøger vi at accelerere forretningsgangene, så vi prioriterer de enzym-produkter, der passer bedst til målene, forklarer Claus Stig Pedersen.

Konkret har man i Novozymes smidt alle Verdensmålene ind i et Excel-ark og analyseret sammenhængen mellem dem og Novozymes’ egne mål.

Vi kan ikke bare sige “Hallelulja! Hvor er vi glade”. Der har været nogle Trump-bump og lignende på vejen, og der er plads til forbedring. Men overordnet set er mange godt på vej.

Vind, sol OG enzy-hva’ for noget?

Men kortlægning og gode hensigter gør det ikke alene. Derfor går en stor del af Claus Stig Pedersens arbejdsdage med at skabe opmærksomhed omkring Novozymes’ arbejde:

– Vi investerer meget i dokumentation til politikerne og i at fortælle verden, at de gode løsninger findes og kan blomstre, hvis vi samarbejder, siger Claus Stig Pedersen og tilføjer:

– Vind og sol er til at forstå for de fleste, men enzymer og bioteknologi forstår man ikke rigtig. Men bæredygtig biomasse og bioenergi i samspil med sol og vind kan skabe store forandringer. Vi vil gerne, at man tænker sol, vind og bioteknologi, når man taler miljøvenlige løsninger til transport. Det kræver, at vi gør opmærksomme på det og kommunikerer det, siger han.

Trump-bump og bedre rammebetingelser

Men er det så en verdensmåls-optimistisk Head of Sustainability & Public Affairs, der hver dag tager på arbejde?

–Vi kan ikke bare sige “Hallelulja! Hvor er vi glade”. Der har været nogle Trump-bump og lignende på vejen, og der er plads til forbedring. Men overordnet set er mange godt på vej, siger Claus Stig Pedersen.

GRØN OMSTILLING SIKREDE VORES OVERLEVELSE

Han efterspørger dog mere “fornuftige rammebetingelser”, der fremmer partnerskaber mellem den offentlige sektor, virksomheder og forbrugere. Ligesom der skal flere afgifter på CO2-udledning. Lige nu tjenes der flere penge på at ødelægge verden, og det er udtryk for et “sygt system”, der skal repareres, som han udtrykker det.

I sidste ende ligger løsningen på både miljøproblemer og sociale udfordringer ikke mindst i at skabe bæredygtige forretningsmodeller.

– Virksomheder har altid har tjent penge på at levere til menneskers behov, og nu er en masse lande altså blevet enige om, at de her Verdensmål er deres behov. Så nu skal virksomhederne bare finde ud af at levere løsninger til det; forhåbentligt inden 2030. Det er jo business.

Om Novozymes:
– Verdens største virksomhed inden for bioteknologiske løsninger
– Selvstændig virksomhed udsprunget af Novo Nordisk i år 2000
– Beskæftiger cirka 6500 medarbejdere.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.