Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

– Nogle virksomheder tænker måske, at de kan lurepasse. Men det er en fejlvurdering

Bæredygtighed skaber muligheder for at tiltrække nye kunder, siger Steffen Max Høgh.

Steffen Max Høgh er podcaster, forfatter og forhenværende CSR-direktør i Holmris B8. Foto: PR

Fremtiden kommer lige om lidt. Og ligegyldigt, hvor meget du end ville ønske noget andet, så er fremtiden både bæredygtig og grøn. 

– Det er en floskel, men det er reelt, at toget er begyndt at køre. Så måske tænker virksomhederne, at de stadig kan lurepasse, men det er en fejlvurdering. Samlet set gør nogle virksomheder meget, men ikke nok, når man kigger globalt set. Så vi skal i gang med arbejdet med bæredygtighed nu, fordi det er svært, siger Steffen Max Høgh, CSR-direktør i Holmris B8. 

Sammen med Simon Elsborg Nygaard har han netop udgivet bogen ’Bæredygtig Business’. Her giver de to forfattere en opskrift på, hvordan virksomhedsejere kan kombinere bæredygtighed og business til glæde for både bundlinje og planet. 

En opskrift, som danske virksomhedsejere bør begynde at følge med det samme følge med det samme, for virksomhedernes egen skyld, siger Steffen Max Høgh.

– Lovgivningen strammer til – bare se på EU’s taksonomiforordning. Tendenserne i samfundet gør, at du som virksomhedsejer snart, ikke længere kan skjule dig, siger Steffen Max Høgh. 

Læs også: Ekspert: Inddrag medarbejdere i arbejdet med bæredygtighed

Her vil nogle måske argumentere for, at virksomhederne kan vente et år eller to med at skifte sort ud med grønt.

– Problemet er, at arbejdet med bæredygtighed er en både kompleks og langsom proces. Den involverer medarbejderne, hele topledelsen, alle områder i forretningen, leverandørkæden, værdikæden, stakeholders … hele processen tager tid, siger Steffen Max Høgh. 

Og samtidig skal virksomheden forholde sig til ændrede ønsker hos bevidste forbrugere og medarbejdere, der ønsker at passe på planeten.  

Men dette er også den store mulighed. Virksomheder skal se det som en mulighed for at tiltrække medarbejdere og kunder. Selvom det er svært at få kunderne til at betale mere for et produkt, bare fordi det er bæredygtigt, så viser mange undersøgelser, at bæredygtighed i høj grad er et konkurrenceparameter.

En bog til alle

I ’Bæredygtig Business’ bliver læseren blandt andet præsenteret for strategier, der kan føre en virksomhed mod mere bæredygtighed, og ikke mindst bæredygtighedstrekanten, der givet svaret på, hvordan virksomhederne kan begynde arbejde med bæredygtighed. 

– Den overvejende årsag til, at vi har skrevet bogen, er, at der mangler viden om bæredygtighed. Som begreb bliver bæredygtighed brugt i flæng, og vi har kunnet se, at mange har brug for at se, hvordan de kan bruge bæredygtigheden på en positiv måde i forhold til deres forretning, siger Steffen Max Høgh.  

Læs også: Dos and dont’s: bæredygtighed i employee advocacy

Han peger på, at den store drivkraft i bæredygtig forretning er, at der kun er én udvej, hvis vi skal nå i mål med at finde løsninger på de globale udfordringer:  

– Vi skal finde ud af at lave penge på det. Ellers når vi det ikke i tide. Derfor er det mest bæredygtige, du kan gøre lige nu at skabe en forretning, som tjener penge og som er en positiv kraft og ikke en negativ kraft i verden, siger Steffen Max Høgh.

Når bæredygtighed og forretning smelter sammen

Ifølge Steffen Max Høgh stræber alle virksomheder efter, at forretningsmodel og bæredygtighedsindsats smelter sammen, så der bliver tjent penge, samtidig med at verden bliver et bedre sted.

– Men dette er et ideal – 99,9 procent af verdens virksomheder er ikke her endnu.

Læs også:

Han ser derfor gerne, at vi hylder de små initiativer.

– Uden, at vi tager os til takke med grøn markedsføringsgas og tomme løfter. Det er en lang rejse, alle virksomheder skal på. Men dem, det lykkes for, bliver erhvervslivets store vindere, siger Steffen Max Høgh.

Enormt økonomisk potentiale

I ’Bæredygtig Business’ skriver Simon Elsborg Nygaard og Steffen Max Høgh, at en rapport viser, at arbejdet med FN’s Verdensmål på verdensplan åbner for en vækst på mindst på 12 billioner US dollars.  

Hvis vi skal koge indholdet helt ned, handler det så om bundlinje eller om bæredygtighed?

– Det er et ret interessant spørgsmål. Som mennesker har vi en tendens til at dele tingene op: Gør du det for pengene eller for hjertets skyld? Vi bliver nødt til at se anderledes på tingene, for nogle ting kan godt eksistere sammen. Det er ikke enten-eller, som vi ellers godt kan lide. Det er i stedet  både-og fyldt med mange nuancer, siger Steffen Max Høgh.

Læs også: Okay, boomer: Du skylder på klimagælden

For Steffen Max Høgh er fremtidens virksomheder dem, der både kan levere økonomisk og samtidig være et sted, hvor folk elsker at arbejde. Virksomheden, der er det fede brand. 

– Fremtidens ledere skal kunne balancere der, hvor de både gøre noget godt for planeten og tjener penge på deres produkter, siger Steffen Max Høgh. 

Den balancegang kan være svær, hvilket kræver, at der bliver truffet valg, der med fokus på bundlinjen ved første øjekast kan virke mindre gennemtænkte.  

– Vi er i gang med at arrangere en møbelmesse, hvor jeg sort på hvidt kan se, at det koster os mere at være bæredygtige, da vi ikke vil bruge engangsservice. Men for os er det et vigtigt valg at sende det rigtige signal. Så må det gerne koste mere, siger Steffen Max Høgh. 

Han tilføjer:  

– Lang historie kort er, at hvis du er dygtig, kan du finde den gyldne vej i midten, hvor, hver gang du tjener penge, så gør du også noget godt for planeten. Men det kræver hårdt arbejde at komme dertil.

‘Bæredygtig business – For bundlinjen og en bedre verden’ af Steffen Max Høgh og Simon Elsborg Nygaard udkom 11. juni på forlaget Turbine.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Departementschef skal afløse Möger

Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.