Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

– Løsningerne er der jo allerede

Danfoss’ Lars Tveen fortæller om vejen til CO2-neutralitet i Sønderborg inden 2029.

Udviklingschef hos Danfoss glæder sig til at præsentere løsninger til grøn omstilling i Sønderborg til næste år. Foto: Danfoss

I Sønderborg gør de klar til at rulle den grønne løber ud, når den sønderjyske by næste år skal være vært for Det Internationale Energiagenturs, IEA, årlige, internationale konference om energieffektivisering.

For byen skal være udstillingsvindue, fortæller udviklingschef hos Danfoss, Lars Tveen. Han har været med til at sikre, at byen allerede nu er godt halvvejs i projektet Project Zero, der sigter efter at gøre byen CO2-neutral i 2029.

– Det, vi har formået, er, at nedbryde siloer, siger Lars Tveen i et interview med Sustain Report.

En stor del af arbejdet går nemlig ud på at skabe samarbejder, hvis målet skal nås.

De lavest hængende frugter

Lars Tveen fortæller, at de i Sønderborg har nået 52 procent af rejsen til CO2-neutralitet ved at starte med det nemmest håndgribelige område – energieffektivisering.

– Vi mangler stadig 48 procent, og det er nok ikke de letteste 48 procent. Vi er selvfølgelig startet med de lavest hængende frugter, siger Lars Tveen.

Lars Tveen nævner som eksempel, at Danfoss har investeret omkring 19 millioner euro i energieffektivitet på deres hovedkvarter i Nordborg. Investeringen skyldes, at energieffektivisering er et område, der hurtigt genererer besparelser, der kan bruges på de næste stadier af planen.

Hvert år giver investeringen på de 19 millioner nemlig godt fem millioner euro retur, fortæller Lars Tveen.

– Vi har valgt at sige: Det er sund fornuft, god økonomi og profitabelt med korte tilbagebetalingstider, så lad os starte med dem. Sideløbende har vi arbejdet med at udvikle nye teknologier, som skal bruges senere.

Danfoss’ hovedkvarter i Nordborg på Als. Foto: Danfoss

Spørger man IEA vil energieffektivisering da også være vejen til omkring 40 procent af de samlede CO2-reduktioner, der skal nås på verdensplan.

– Vejen til klimaneutralitet begynder med at styrke initiativer for energieffektivisering rundt om i verden, da det er afgørende for at nå vores energi- og klimamål, lyder det fra Fatih Birol, administrerende direktør i Det Internationale Energiagentur i en pressemeddelelse om projektet.

Siloerne skal nedbrydes

En force i Project Zero er ifølge Lars Tveen nedbrydningen af silotænkninger ved at overføre ressourcer mellem forskellige virksomheder eller institutioner.

Et område han konkret fremhæver er overskudsvarme fra datacentre, som ofte har et spild på over 90 procent af den varme de genererer. Det samme gælder for supermarkeder.

Og kommer overskudsvarme ind i systemet af fjernvarme, vil det kunne medvirke til sænkning af CO2-udledningen.

Lars Tveen fortæller, at da Danfoss startede deres grønne strategi, Project Zero, i 2007, fokuserede virksomheden blandt andet på at effektivisere energien på hovedkvarteret. Foreløbig har tiltagene givet 68 procents energieffektivisering.

Og den læring er noget af det, som nu skal videreføres på tværs af virksomhederne, det offentlige, universiteter og borgere, fortæller han.

– Energieffektivitet er en ofte glemt, men central, omkostningseffektiv og samfundsøkonomisk klog måde at sikre en grøn omstilling. Vi ved, at man skal nedbryde siloer for at komme i gang. Hvis folk ikke arbejder sammen og har et fælles mål, så kommer det ikke til at ske, siger Lars Tveen.

Han tilføjer:

– Så silonedbrydning har været afgørende for, hvor vi er kommet hen i dag.

Vi mister folks opmærksomhed, når vi bliver tekniske

– Vi prøver at lave en CO2-reduktion, der er intelligent og kostoptimal, siger Lars Tveen.

Han tilføjer, at projektet derfor håber at kunne inspirere ikke alene andre danske byer men også byer rundt omkring i resten af verden.

– Vores håb er jo først og fremmest at vi kan bruge det her som en spydspids for Danmark. Og meget af det vi har lært i Project Zero handler om involvering og samarbejde, og det skylder vi at fortælle til andre byer og regioner, der vil være CO2 neutrale, siger Lars Tveen.

Læs også: Thomas Schulz og Ingrid Reumert blandt talere til Sustain Awards

I kommunikationen af løsningerne er det vigtigt ikke at blive for teknisk.

– Vi må erkende, at når vi besøger byer og lande med interesse i at blive CO2-neutrale inden for en overskuelig fremtid, så nytter det ikke, at vi sidder og fortæller om vores ventiler, mens Grundfos fortæller om deres pumper, og Vestas fortæller om deres møller, siger Lars Tveen.

Han tilføjer:

– Efter to minutter har vi tabt forsamlingen – for de er interesserede i at høre om løsninger på de problemer de har, og ikke om teknik. Og vi har jo løsningerne. De findes allerede, og de skal vises frem næste år, når IEA’s globale topmødet kommer til Danmark.

Ny politisk aftale på plads

12. september indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet en aftale, der skal fremme brugen af overskudsvarme.

Aftalen har til hensigt at øge udnyttelsen af overskudsvarme ved at forenkle reglerne og reducere afgifter på udnyttelsen af overskudsvarme.

– Erhvervslivet står klar, og jeg er rigtig glad for de indspark og den gode dialog, der har været gennem vores klimapartnerskab, der har været et nyttigt bidrag til at lave en god aftale, udtalte klimaminister Dan Jørgensen i den forbindelse.

En del af aftalen indebærer, at en ny ensartet overskudsvarmeafgift træder i kraft. Overskudsvarmeafgiften ændres fra tidligere 33 procent af det samlede vederlag for overskudsvarmen, til nu at blive en fast afgift på 25 kroner pr. gigajoule.

Og den nye aftale vækker begejstring hos Danfoss:

– Vi er særdeles positive over for, hvad regeringen netop er kommet ud med omkring afgifter på netop overskudsvarme, for det tror vi vil betyde, at der kommer yderligere speed på den proces, siger Lars Tveen.

Han tilføjer:

– Det kan betyde, at vi får øget fokus på både energieffektivitet og sektorkobling.

Lad os komme i gang

En rapport fra Danmarks Statistik viste, at siden 1990 er virksomhedernes CO2-reduktion meget beskeden, og kan især tilskrives energieffektivisering.

Dog skyldes en væsentlig del af dette det omdiskuterede biomasse, der giver grønne tal på det danske klimaregnskab, men skovafbrændinger andre steder i verden.

Læs også: Erhvervslivet har kun haft beskedent fald i CO2-udledning siden 1990

Adspurgt mener Danfoss-chefen dog, at Danmark ikke er færdige med biomasse foreløbig:

– Vi kommer til at se biomasse nogle år endnu. Og det kan også give mening lokalt i nogle situationer, for der er flere måder at udvide biomasse på, og der arbejdes på at få en certificering af biomasse. Så bliver biomasse en mindre del af fremtidens energisystem? Ja, det tror jeg det gør, men vi bliver bedre til at genbruge den energi, vi producerer, siger Lars Tveen.

Han tilføjer dog, at generelt opfordrer han til, at man kommer i gang med den grønne omstilling, og at det trods alt er bedre end at vente på den hellige gral:

– Der er dog nok i Danmark en generel tendens til, at man vil vente til man har fået de nye teknologier på plads. Der siger vi: Lad os nu få fart på og lad os udnytte de teknologier der allerede er opfundet, i stedet for at vente på at have den perfekte løsning, siger Lars Tveen.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.