Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

KMD undersøger grønne gevinster efter lockdown

En taskforce i KMD undersøger, om der er grønne gevinster at hente på corona-krisen.

KMD
I KMD vil man i højere grad prioritere, hvilke møder der kan klares online, fortæller Ditte Haugaard Clausen, CSR og Public Affairs Manager.

Tilbage i september sidste år afsluttede KMD et to-årigt grønt mobilitetsprojekt, Moving People, med det resultat, at op mod ti procent af virksomhedens CO2-udledninger blev barberet af.

Til sammenligning lød gennemsnittet for de deltagende virksomheder på et fald på 8,1 procent.

Faktorer som stabsændringer og ændringer i den offentlige transport har formentlig også spillet ind på resultatet, fortæller Ditte Haugaard Clausen, CSR og Public Affairs Manager i KMD.

– Men andelen af medarbejdere, der cykler til job steg fra syv procent i 2017 til 12 procent i 2019, tilføjer hun.

Produktiviteten har været overraskende høj, selvom folk har arbejdet hjemme og i nogle tilfælde har skullet passe børn

Nu kigger såvel KMD som alle andre dog ind i en helt ny virkelighed, som både giver flere udfordringer og flere muligheder i forhold til at reducere CO2-udledningerne fra transport.

– Vi er jo en virksomhed, som lever af at sælge løsninger til databehandling, så derfor behandler og analyserer vi selvfølgelig også vores egne data. De viser, at produktiviteten har været overraskende høj, selvom folk har arbejdet hjemme og i nogle tilfælde har skullet passe børn. Det gælder også ved større projekter, som vi er kommet i mål med at gennemføre på afstand, siger Ditte Haugaard Clausen.

For nogle forretningsområder har produktiviteten været på linje med- eller højere end normalt, mens den for andre har ligget noget lavere.

Så mens fokus hidtil primært har været på, hvordan folk transporterer sig frem og tilbage fra arbejdspladsen, overvejer KMD nu i lyset af de overvejende gode erfaringer under lockdown at revidere sin transportpolitik.

– Derfor har topledelsen nedsat en taskforce, som skal undersøge, hvilke erfaringer der er, når det gælder alt fra mødetider, til hvor mange møder, det er nødvendigt at tage ud til, så vi i højere grad prioriterer, hvilke der kan klares online, og hvilke der giver mening at bruge transport på.

Jeg tror, at der kommer til at ske nogle varige forandringer

Det kan ud over at give effektivitetsgevinster også få en effekt for virksomhedens CO2-regnskab. Men varer de gode takter ved, når hverdagen vender tilbage?

– Jeg hører selv til dem, som er lidt bekymrede for, at alt vender tilbage til normalen, når alle er på job igen. Men i og med, at initiativet om taskforcen kommer fra vores topledelse, tror jeg, at der kommer til at ske nogle varige forandringer.

Mandag 11. maj var 25 procent af koncernens i alt 3.200 medarbejdere tilbage efter at have været hjemmearbejdende på grund af coronakrisen.

– Transportministeriet har anbefalet, at man ikke tager offentlig transport i myldretiden, og det benytter 20 procent af vores medarbejdere sig ellers af normalt. Vi har heldigvis altid haft fleksible mødetider, så vi har værktøjerne til, at folk kan komme senere og gå tidligere.

Ministeriet har desuden meldt ud, at man gerne må være flere passagerer i bilerne. I KMD er det en nem mulighed for medarbejderne, på grund af app’en NaboGO, hvor de opfordres til at lægge deres køreruter ud med tilbud om at tage kollegaer med i bilen.

Mange vil gerne tage folk med i bilen og lægger deres ture op, men få melder sig til som passagerer

Om folk tør at benytte den mulighed, mens coronavirussen er aktiv er stadig et åbent spørgsmål. Men inden den brød ud, var brugen af delebiler ikke udbredt. Hverken i KMD eller en række andre virksomheder.

– Vores oplevelse er, at mange vil gerne tage folk med i bilen og lægger deres ture op, men få melder sig til som passagerer, siger Ditte Haugaard Clausen.

Og det er et vilkår mange virksomheder kan nikke genkendende til, ifølge Charlotte Hauerslev, som er senior projektleder for Moving People i Gate21, der faciliterer miljøindsatser på tværs af kommuner, regioner og virksomheder.

– Det handler om frihed, når folk ikke har lyst til at køre med en kollega. For så føler de sig bundet af at skulle til og fra job på bestemte tidspunkter, siger Charlotte Hauerslev og tilføjer:

– I gennemsnit er der cirka 1,05 person per bil i myldretiden, så hvis man fylder bilerne op, kan man næsten fjerne tre ud af fire. Det ville give mindre trængsel og færre CO2-udledninger, så det er på en måde ulogisk, at vi ikke i højere grad kører sammen.

I en tid hvor alle ønsker grønnere transport, kan jeg ikke forstå, at man ikke suspenderer den beskatning

En anden stor barriere for at få medarbejderne til at fravælge bilen er, at elcykler stillet til rådighed af virksomheden kan blive en dyr fornøjelse for medarbejderne, fortæller Ditte Haugaard Clausen.

– Vores medarbejderundersøgelse viser, at folk har flyttet deres transportvaner, fordi de har kunnet teste el-cykler hos os. Så vi overvejer at lease nogle cykler, som vores medarbejdere kan benytte. Men så bliver vores medarbejdere beskattet af det beløb, som man anslår, at det koster at leje cyklen en måned, og det kan godt løbe op, siger hun og tilføjer:

– I en tid hvor alle ønsker grønnere transport, kan jeg ikke forstå, at man ikke suspenderer den beskatning. Den begrænser os meget.

7 veje til at fremme grønnere transport til og fra jobbet
I det følgende giver både Ditte Haugaard Clausen og Charlotte Hauerslev fra Gate 21 deres erfaringer med, hvad der virker, for at medarbejderne vælger grønnere transport til arbejdet.

1. Ambitionsniveau
– Det er vigtigt, at man starter med at lægge sig fast på et ambitionsniveau som virksomhed, så man ved, hvad man vil opnå. Hvis man ikke har meget tid og ressourcer, kan man jo starte med at leje eller låne ti el-cykler i en måned og teste det af. Typisk er det hver 3. eller 4. medarbejder, som efterfølgende selv køber en elcykel, så har man lavet et lille initiativ. Andre vil gerne lave en mere kontinuerlig indsats over hele året, siger Charlotte Hauerslev og tilføjer:

– Det bedste er selvfølgelig er hvis det bliver integreret i virksomhedens forretningsmål, for jo mere vedholdende man er, jo større er effekten.

2. Faciliteter
Faciliteterne skal være på plads, når man opfordrer medarbejderne til at cykle mere end 4-5 km. Det kræver, at der er gode badeforhold og mulighed for at få et skab. Men der skal også være plads til at hænge sit tøj til tørre, hvis man ankommer i regnvejr og for at stryge en skjorte, hvis det er nødvendigt.

3. Praktisk info
I en undersøgelse blandt KMD’s medarbejderne efterspurgte mange en cykelsti fra S-toget til Lautrupparken, hvor hovedkvarteret ligger.

– Sagen er, at der allerede var en cykelsti, men skiltningen er så dårlig, at mange overser den. Så lavpraktisk info om, hvordan man kommer fra toget til arbejdspladsen til fods og på cykel kan også gøre en forskel, siger Ditte Haugaard Clausen.

Det gælder også information i forhold til virksomhedens badefaciliteter, skabe og cykelkældre, fortæller Charlotte Hauerslev. På store arbejdspladser er det nemlig ikke altid, at medarbejderne er klar over, at der er de muligheder.

4. Fleksibilitet
Fleksible arbejdstider kan, særligt under coronakrisen men også i øvrigt, fremme at medarbejderne vælger andre transportformer end bilen.

– Flere virksomheder kan overveje, om de skal holde fast i de nye vaner med at holde flere virtuelle møder og arbejde hjemmefra, siger Charlotte Hauerslev.

5. Tolerance
– Man opnår ikke grøn mobilitet ved at udskamme medarbejdere, som vælger bilen, men ved at skabe de rette tilbud og information om muligheder, siger Charlotte Hauerslev og tilføjer:

– Cykling eller offentlig transport er ikke en god idé for alle. Vores erfaring er, at det primært er medarbejdere som bor i en radius af 20-30 km. fra arbejdspladsen, som man kan få til at vælge anden transport end bilen. Nogle bor for eksempel i områder, hvor den kollektive transport ikke er hensigtsmæssig,

6. Motivation
I virksomhedsnetværket Moving People har nogle virksomheder haft oplæg om, hvordan man får og bevarer motivationen for at cykle, fortæller Charlotte Hauerslev.

– Det er vigtigt at mærke efter, hvad der passer til ikke alene virksomhedens økonomi men også til, hvad medarbejderne bliver motiveret af. Er det konkurrence, sundhedsfordele eller fællesskab?

– En motivationsfaktor kan også være særlige frynsegoder som parkering tæt på hovedindgangen for dem, der deler en bil og muligheden for at orientere sig om, hvem der tilbyder køreture via en app.

7. Kultur
– Et af de næste skridt, jeg gerne vil tage er, at vi deler historier om de goder der følger med at få grønnere transportvaner. Vi måler ikke selv på det, men fra forskningen ved man jo, at det giver færre sygedage og mere velvære, siger Ditte Haugaard Clausen og tilføjer:

– Det kan også give et bedre socialt liv på arbejdspladsen, fordi man mødes med kollegaer på tværs af afdelinger. Men at nå dertil handler også om kulturændringer. For er man for eksempel vicedirektør eller sælger, som er vant til at møde op i nystrøget skjorte og jakkesæt, kan der være en barriere i at ankomme svedigt cykeltøj og kluntede cykelsko.

Andre kulturforandringer gælder den følelse, der er knyttet til valget af bilen som transportmiddel.

– Når man spørger folk om, hvorfor de vælger bilen, nævner de ofte, at det skyldes friheden til at køre ærinder eller ture efter arbejde. Men vores undersøgelser viser, at de fleste kun kører frem og tilbage. Så det handler om at flytte det, der ligger mellem ørerne, siger Charlotte Hauerslev.

Gate 21 vil involvere kommuner og virksomheder i udviklingen af virksomhedsnetværket Moving People-netværket. Det inkluderer blandt andet workshops og inspirationsmøder med andre virksomheder i forhold til at motivere medarbejderne til at vælge grønnere transportmidler, og der er mulighed for at teste løsninger af sammen med udbydere. Det er gratis for virksomheder at deltage i.

Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain

I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.