I rapporten ‘Climate Change and Land‘, der netop offentliggjort, lægger de 107 forskere, der har forfattet den som en del af FN’s klimapanel ikke fingrene imellem: Der skal ske drastiske forandringer i vores fødevareproduktion, hvis det skal lykkes at holde den globale temperaturstigning et godt stykke under to grader.
Såvel i BBC’s som i New York Times’ dækning er vægten lagt på forskernes opfordring til at skære ned på kødforbruget.
Til sammen står landbrug og skovbrug for cirka en fjerdedel af udledningerne af drivhusgasser. Årsagen er dels de metangasser dyrene producerer, men også den afskovning, der følger af at skabe plads til dyreholdene og afgrøderne de lever af, skriver bbc.co.uk.
Et fald i det globale kødforbrug er derfor nødvendigt for at reducere den globale opvarmning k reducere belastningen af landarealer og vand samt for at forbedre sundheden og biodiversiteten, skriver nytimes.com på baggrund af rapporten. Avisen tilføjer, at forskerne dog ikke eksplicit opfordrer til helt at droppe kød. Rapporten lægger desuden også stor vægt på andre parametre såsom at reducere afskovning, hvilket kan resultere i en CO2-reduktion på mellem 0,4 til 5,8 gigaton.
Alligevel er konklusionerne formentlig godt nyt for de, i nogles øjne, allerede temmelig overvurderede aktier i de “plantebaseret kødproducenter” Beyond Meat og Impossible Foods. Også etablerede globale selskaber som Nestlé satser på plantebaserede alternativer til kød.
“Vi siger ikke til folk, at de skal stoppe med at spise kød. I nogle områder har folk ikke andre muligheder. Men det er indlysende, at vi i Vesten spiser alt for meget,” siger miljøforsker Pete Smith fra Aberdeen University, UK til bbc.co.uk.
Også en dansk ekspert kalder på ændrede madvaner, men der er også meget at hente ved at optimere landbrugsproduktionen og reducere den cirka halve milliard små-landbrug på verdensplan, der ikke er effektive nok, mener professor i landbrug og klimaforandringer ved Aarhus Universitet Jørgen E. Olesen, ifølge dr.dk.
Han peger også på, at madspild, der i rapporten anslås at ramme cirka 25-30 procent af den samlede fødevareproduktion, er et oplagt sted at tage fat. Det gælder både hos producenten, i detailhandlen, blandt forbrugerne og i lovgivningen, mener han.
Endelig peger professoren også på, at man ikke har grund til at føle sig frelst ved at skære ned på sit kødindtag.
“Vi snakker ofte om kød, men vi bør begynde at snakke mere om nydelsesmidler også,” siger Jørgen E. Olesen med henvisning til en rapport fra Aarhus Universitet. Den viser, at alkohol, søde sager, kaffe og te udgør 28 procent af det samlede klimaaftryk fra danskernes fødevarer, skriver dr.dk.
I Landbrug & Fødevarer erklærer adm. direktør Anne Lawaetz Arhnung sig i et indlæg helt enig i rapportens hovedkonklusion om, at den globale fødevareproduktion skal omlægges, hvis den globale opvarmning skal bremses.
“Netop derfor har vi lanceret vores vision om en klimaneutral dansk fødevareproduktion senest i 2050. Ligesom rapporten ser vi blandt andet udtagning af lavbundsjorde og kampen mod madspild som afgørende elementer i klimaindsatsen. Potentialet er enormt, og vi ser meget gerne, at vores kollegaer i udlandet bliver lige så ambitiøse, som vi er i Danmark,” skriver Anne Lawaetz Arhnung.
Løsningen er dog ikke en hel eller delvis afvikling af kødproduktionen, mener hun med henvisning til, at befolkningstilvæksten vil øge behovet også for animalske produkter. I stedet gælder det om at få mest mulig værdi ud af kødproduktionen. Det gælder eksempelvis køer, hvis “hud kan anvendes til læder, blodet til medicin, restkødet til foder og vomindholdet bruges til biogas”.
Anne Lawaetz Arhnung påpeger desuden, at “man er ved at undersøge et tilsætningsstof til køers foder, der kan reducere udledningen af metan markant, ligesom vi undersøger, om man kan opsamle køers metal gennem emhætter og omdanne det til energi”. Hun peger desuden på Skyclean-teknologien, der potentielt kan reducere landbrugets klimaaftryk med 50 procent
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
