På cirka tre måneder har den nye type coronavirus, der forårsager Covid-19, spredt sig fra Kina og smittet omkring 110.000 mennesker verden rundt, ifølge de seneste tal.
Mens sygdommen fortsætter med at brede sig, arbejder lektor Morten Agertoug Nielsen, lektor Adam Sander og professor Ali Salanti fra Institut for Immunologi og Mikrobiologi, Københavns Universitet, på at udvikle en vaccine mod den smitsomme virus.
Sammen med et konsortium har de modtaget en bevilling fra EU på 2,7 millioner euro – svarende til godt 20 millioner danske kroner – til at udvikle en vaccine mod Covid-19.
Vi er allerede godt i gang med at designe vaccinen, men det er meget dyrt at skalere en produktion op og sørge for, at vaccinen er klar til at kunne blive brugt på mennesker
Det er EU-kommissionen, der har uddelt bevillingen til vaccine-projektet under EU’s forskningsprogram Horizon 2020. I alt har kommissionen valgt at støtte 17 projekter, der på den ene eller anden måde arbejder med Covid-19.
Ud over de tre KU-forskere består konsortiet af forskere fra University of Tübingen, Leiden University Medical Center, Wageningen University og firmaerne AdaptVac og ExpreS2ion.
Lektor Morten Agertoug understreger, at EU-bevillingen har stor betydning for udviklingen af vaccinen:
– Vi er allerede godt i gang med at designe vaccinen, men det er meget dyrt at skalere en produktion op og sørge for, at vaccinen er klar til at kunne blive brugt på mennesker. Og det ville ikke have været muligt at gøre uden den her bevilling fra EU, siger han.
Kliniske forsøg inden for et år
Morten Agertoug Nielsen, Ali Salanti, Adam Sander og flere af deres forsker-kolleger har selv opfundet og udviklet den vaccineteknologi, de nu arbejder på at bruge til en vaccine mod Covid-19.
Forskerne kan ikke sige noget om, hvornår en eventuel vaccine vil kunne være klar til at bruge på mennesker. Men de har et estimat på, hvornår de gerne vil have de første kliniske forsøg gennemført:
– Vi håber, at vi inden for 12 måneder kan have gennemført de første kliniske forsøg. Det bliver også det første såkaldte ’proof of principle’ for vores vaccineteknologi. Det er en bro fra laboratoriet til klinisk udvikling, hvor vi skal vise, at vaccinen virker og er sikker i mennesker, fortæller Ali Salanti.
KU ejer patent
Det er Københavns Universitet, der ejer patentet til den vaccineteknologi, som forskerne arbejder med og selv har udviklet. De prækliniske test af vaccinen vil også blive lavet i KU-regi, oplyser universitetet i en pressemeddelelse.
Forskerne har selv stiftet spinout-virksomheden NextGen Vaccines, der sammen med den private biotekvirksomhed ExpreS2ion har lavet joint ventureselskabet AdaptVac. Alle tre samarbejder om udviklingen af nye typer vacciner – herunder vaccinen mod den nye type coronavirus.
Udbruddet begyndte i Kina i byen Wuhan, der ligger i Hubei-provinsen, i december 2019. Siden har virussen spredt sig til adskillige lande hele verden rundt og tæller blandt andet Europa, Asien, Mellemøsten, Afrika og Nord- og Sydamerika.
Det første tilfælde af Covid-19 blev bekræftet i Danmark den 27. februar.
Risikovurderingen af coronavirus, og antallet af smittede, i Danmark ændrer sig fra dag til dag, og udviklingen går hurtigt, lød det fra Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde mandag den 9. marts.
Forsiden lige nu:

Her er de juridiske kamppladser for bæredygtighed
JURIDISKE KAMPPLADSER. Denne temaserie følger med advokathuset Lundgrens de juridiske kampladser i arbejdet med bæredygtighed. Datasikring er første step.

Kommuner mangler værktøjer til at stoppe klimabelastende nedrivninger af gode huse
Kommuner kan erklære huse og bygninger bevaringsværdige med henvisning til arkitektur og kulturarv. Her skal klima også tænkes ind, mener flere aktører.

Kærligheden til mad kan løse udfordringen med at mange forlanger kød på bordet
PODCAST: Vi er nødt til at få mennesker til at forstå, at billig mad kan laves godt, siger Claus Meyer, som gæster Steffen Max Høgh i Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

Kristian Jensen træder ind i bestyrelsen hos grøn tech-virksomhed
Kristian Jensen, tidligere minister og næstformand for Venstre, indtager bestyrelsespost hos virksomheden Sustainable Projects Group Inc.

Departementschef skal afløse Möger
Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Djøfs lederpris 2023 går til leder med blik for bæredygtighed, social ansvarlighed og inklusion
I år kunne Rune Petersen, chef for innovation og investeringer hos Pelican Self Storage, tage imod titlen som årets bedste leder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
