Det kræver planlægning, men det er besværet værd. Sådan siger Esben Laulund, underdirektør for Research & Development i Chr. Hansen, om at lade en flok studerende kæmpe om at finde den bedste løsning på at mindske madspild.
Han deltog i innovationskonkurrence på Nordeuropas største messe for fødevareteknologi, FoodTech i november. Her skulle “team Chr. Hansen” finde en løsning på at minimere madspild. Fire studerende fra Tyskland, Norge, Ungarn og Holland løb af med sejren.
Hvorfor deltager Chr. Hansen i en innovationskonkurrence for at få løst en udfordring med madspild?
– For det første synes vi, at det er alletiders at engagere studerende og at interagere med dem. Innovationskonkurrencer fungerer også som en mulig fødekæde for unge talenter, vi kan ansætte. Det er en fantastisk mulighed for os at se de studerende arbejde med nogle af vores problematikker i forhold til for eksempel bæredygtighed i en anden kontekst end en traditionel jobsamtale.
– Derudover er det også et spørgsmål om, at vores virksomhed bliver kendt blandt de studerende og så selvfølgelig at få nogle løsninger, som vi ikke selv har tænkt på. Unge mennesker har jo en anden vinkel på tingene, end os der er ældre og mere traditionelt tænkende.
Vinderprojekt minimerer madspild
Har en konkurrence reelt ført til en ansættelse hos jer?
– Ja, sidste år ansatte vi for eksempel en medarbejder på baggrund af en konkurrence. Vi ved også, at flere studerende er blevet opmærksomme på os på grund af konkurrencerne og derfor søger job hos os. Og vi ønsker jo at tiltrække de bedste af de bedste.
Hvilke udfordringer løser det aktuelle vinderprojektet?
– Mange har stadig den opfattelse, at den bedste bakterie er en død bakterie, selvom mange bakterier er gode for os og slet ikke kan undværes. Vi arbejder jo med at rendyrke og masseproducere bakterier, så de kan bruges af landbrugssektoren til at lave fødevarer. Og det vinderprojektet løste var, dels hvordan man overvinder den skepsis nogle forbrugere har over for bakterier, dels hvordan man bruger bakterier til at konservere fødemidler. Det kan forlænge fødevarekvaliteten af for eksempel en salami eller en yoghurt. For det er jo konsumenten, der skal spise produkterne i stedet for at de bliver spist af skadelige mikroorganismer og ender i skraldespanden. På den måde hjælper projektet også til at minimere madspild.
Læg mærke til hvor hurtige de studerende er til at fange essensen af en problemstilling
Hvad leder du efter, når du skal vælge en vinder blandt de studerende?
– Når man skal vælge den rette vinder i en konkurrence som denne her, handler det om at lægge mærke til, hvor hurtige de studerende er til at fange essensen af den problemstilling de har fået, og hvor hurtige de er til at formulere en løsning på den. Det er jo ofte sådan i erhvervslivet, at noget lige pludselig opstår, som man bliver nødt til at finde en løsning på med det samme, så det er en god øvelse.
Stor brandingmæssig værdi i at deltage i konkurrencer med fokus på bæredygtighed
Evaluerer I efterfølgende projekterne for, om det var ressourcerne værd at deltage i?
– Får vi noget ud af det i forhold til en ny løsning er det godt, men rent brandingmæssigt har det også stor værdi. Den er bare svær at opgøre i kroner og øre. Vi mener helt klart, at vores deltagelse betyder meget for Chr. Hansens image.
Hvad er dit bedste råd til andre virksomheder, der overvejer, om det er besværet værd at deltage i konkurrencer, der for eksempel løser udfordringer inden for bæredygtighed?
– Jeg synes de skal gå ind i det. Det kræver noget i forhold til planlægning og i forhold til at stille de rigtige opgaver, men det er en god måde at få testet produkter eller strategier, som man vil have ud på markedet.
I 2017/2018-regnskabet havde virksomheden, der blev etableret i 1874, en omsætning på knap 8,2 mio. DKK og et resultat af primær drift på knap 2,4 mio. DKK
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
