Bestseller kunne denne uge offentliggøre, at virksomhedens klimaplaner er på linje med den mest ambitiøse 1,5 graders-målsætning i Paris-aftalen.
Det kræver store investeringer, ifølge Dorte Rye Olsen, der er ansvarlig for bæredygtighed i Bestseller.
– Det er vanskeligt at komme med et konkret beløb, men det er uden tvivl en stor investering. Der er mange faktorer, som kommer i spil. Vi taler i hvert fald om et trecifret millionbeløb, som skal investeres frem mod 2030, siger hun.
Trods et år præget af coronapandemien kom Bestseller ud med sorte tal på bundlinjen i 2019/20-regnskabet, hvor overskuddet lød på 776 mio. kr. Det er dog næsten 2 mia. kr. mindre end året før, hvor overskuddet før skat va på 2,8 mia. i regnskabet, ifølge Finans.dk.
Leverandørerne er helt afgørende for, at Bestseller når sine klimamål. 95 pct. af modekoncerns CO2-aftryk ligger nemlig i scope 3, og leverandørerne tegner sig for cirka 70 pct. af den udledning.
Hvordan går I til arbejdet med at få leverandørerne til at leve op til de nye klimamål?
– Vi starter med vores 50 største leverandører. Der er både vores aftryk og vores indflydelse størst. I 2025 har vi et mål om at 75 pct. af vores ordrer skal ligge hos de leverandører, som har en høj sustainability-performance i deres arbejde med bl.a. klima og ansvarlighed. Det giver leverandørerne et økonomisk incitament til at investere i bæredygtighed, så vi bidrager til at skabe en reel transformation.
Er der en risiko ved, at de finder nogle andre kunder end jer, som har lavere krav til bæredygtighed?
– Flere af de store leverandører har set skriften på væggen og er begyndt at transformere sig. De ved godt, at hvis de investerer i at optimere deres produktion i tide, er det et konkurrenceparameter for dem.
Ud over selve produktionen af tøjet, ligger en stor del af Bestsellers scope 3-aftryk i transporten.
– Vi eksperimenterer med at bruge tog til vores varetransport, fordi det har lavere aftryk. Flere store transportører kigger bl.a. ind i at fremme brugen af biobrændsel, men vi er naturligvis udfordret på luftfragt, siger Dorte Rye Olsen.
Den store fordel ved flytransport er hastigheden, hvilket er vigtigt for en virksomhed, der lever af at levere det kunderne efterspørger her og nu.
Overvejer I at flytte jeres produktion tættere på hjemmemarkederne, så I reducerer transporten?
– Det tager tid at flytte leverandørkæder, men jeg tror, man vil se dele af produktionen rykker tættere på nærmarkederne. Det skyldes både klimahensyn, men også, at vi hurtigere kan levere, hvad kunderne efterspørger til fuld pris, Tekstilbranchen har stadig en meget stor metervareproduktion i Kina så vores værdikæde er global, siger Dorte Rye Olsen.
Forbrugerne er den sidste brik i Bestsellers scope 3 regnskab. De står for mellem 20-25 pct. af udledningerne ved deres måde at bruge tøjet på samt graden af genanvendelse.
– Vi skal være transparente om vores eget aftryk, men også inspirere forbrugerne til at passe på deres tøj, så de har det i lang tid eller sælger det videre. I vores branche er der mange spændende nye forretningsmodeller som salg af second hand-tøj og leasing. Det skal vi også turde se ind i som virksomhed.
Den cirkulære tankegang er ikke fremmed for Bestsellers adm. direktør Anders Holch Povlsen. Han ejer nemlig 10 pct. af online-modegiganten Zalando, som netop har lanceret secondhand-webshoppen Zircle.
Faren er vel, at det reducerer jeres omsætning?
– Det kommer til at tage tid at skabe nye forretningsmodeller, og det er klart, at de skal give mening også økonomisk.
Når man afleverer sit brugte tøj hos H&M, får man en voucher på 10 pct. rabat til køb af nyt tøj. Det har jeg personligt benyttet mig af flere gange og købt tøj, jeg ellers ikke ville have købt. Hvordan takler I dilemmaet med, at tiltag der skal fremme genbrug også genererer mere forbrug, som belaster jeres klimaregnskab?
– Der er et vist modsætningsforhold, men det er også forsimplet at se det sådan. Tøj er med til at skabe vores identitet som mennesker. Derfor skal vi producere det forbrugerne efterspørger så bæredygtigt som muligt og samtidig have forbrugerne med os til at skabe forandringernePå et større plan om, handler det om, hvordan vi afkobler økonomisk vækst fra ressourceforbrug. Det er ikke kun en udfordring i vores branche, men for hele verden.
‘Fast fashion’ som jeres har jo et ry for ikke at være lige så holdbart som mere dyrt tøj. Så skal kvaliteten også hæves, så det holder længere?
– Det er en generalisering, jeg gerne vil udfordre. Pris og kvalitet hænger ikke nødvendigvis sammen. Vi taler om fysisk- og emotionel holdbarhed. Det vil sige, når du ser på dit eget klædeskab, hvornår har du så reelt brugt tøjet op fysisk? Og hvornår er du emotionelt afkoblet fra det, fordi du har rykket dig? Oftest er det sidste tilfældet, før det første, så der skal være modeller, som samler det tøj op, vi ikke længere ønsker at bruge.
Ud over at passe bedre på tøjet og at genanvende det, skal forbrugerne også have lyst til at vælge de mere bæredygtige muligheder – og ikke mindst forstå dem, mener Dorte Rye Olsen.
– Der findes omkring 200 forskellige mærkningsordninger for bæredygtige tekstiler og produktion, så vi arbejder på, hvordan vi kan få et fælles sprog om bæredygtige tekstiler.
Ser I også på nye teknologier i processen som blockchain eller mode on-demand, hvad end det er 3D-print eller andre måder at tilpasse produktion til efterspørgsel?
– Vi har innovationsprojekter med fokus på blockchain, for transparens og traceability (sporing af materialerne, red.) er forudsætning for at arbejde med sin impact. Når det gælder on-demand-løsninger, er der ikke noget, man hellere vil end at producere det, forbrugerne helst vil have. Det er optimalt både økonomisk og miljømæssigt, så det er noget, vi løbende arbejder med.
Forsiden lige nu:

Medier, organisationer og advokatfirma hoppede alle på historien om bæredygtigt badetøj
GREENWASHING. Copenhagens Cartels historie om badetøj lavet af fiskenet havde alle ingredienser til en god historie. Og det var bekvemt at tro på den, påpeger reklamemanden Frederik Preisler.

Lovændring åbner for fængselsstraf for vildledende markedsføring
Regeringen lægger op til, at systematisk og grov vildledende markedsføring kan straffes med fængsel. Dansk Erhverv efterlyser mere vejledning frem for strengere straffe.

Det kræver en kulturændring at skabe det meningsfulde arbejdsliv
Ledelsesekspert og forfatter Louise Sparf deler i sin bog Lederskab i Balance sin personlige ledelsesfortælling. For hende er balancen mellem hjerne og hjerte vigtig for at opnå de bedste resultater på arbejdspladserne.
Seneste artikler:

Tidligere Ørsted-direktør bliver ny partner og investeringsdirektør i CIP
Tidligere viceadministrerende direktør i Ørsted, Martin Neubert, tager de strategiske tøjler over Copenhagen Infrastructure Partners’ investeringsområde på tværs af fonde.

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
