Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

10 bøger om bæredygtighed til påskeferien

‘Katastrofer – og hvad de kan lære os om os’ er en af bøgerne til din påske-staycation.

Kristian Cedervall Lauta er katastrofeforsker og har netop udgivet en bog om, hvad katastrofer gør ved os, og hvad vi kan lære. Foto: People's Press

Det er påskeferietid. Vi har flere lyser stunder, og i skovene nærmest falder vi over ramsløg og anemoner. Nedenfor har vi samlet en række bøger, som du kan tage med dig ind i påskehiet.

Nogle er klassikere og andre kommer direkte fra trykken. I nogle af bøgerne vil du blive forundret og forskrækket over træer, humlebier og roser. I andre vil du finde inspiration til hvordan du som virksomhedsmedarbejde eller -leder kan sætte fokus på bæredygtighed.

Glædelig påske!

Faglitteratur

Vinduespynt og samfundssind – Når virksomheder (ikke) tager ansvar af Claus Strue Frederiksen og Martin Marchman Andersen  (2020) Forlaget Turbine. Pris 250,-. Sider: 208.

Klimaforandringer, biodiversitetskrise, økonomisk ulighed og politisk polarisering. Virksomheder kan pynte sig nok så meget af bæredygtig omstilling og samfundssind, så længe der ikke er røde tal på bundlinjen. Forfatterne både kritiserer Corporate Social Responsibility og forelægger løsninger. Bogen er en rusken op i virksomheder om at tage ansvar for vores alles klimaforandringer. Seriøst ansvar – ikke det der med at fokusere på kortsigtede profithensyn. Virksomhedernes potentiales bør udfoldes i klimakampen, skriver forfatterne. Og ægte ansvar koster.

Læs også vores interview medClaus Strue Frederiksen og Martin Marchman Andersen.

Forretning for fremtiden – Succes med Verdensmålene af Kristoffer Nilaus Tarp og Erik Thomas Johnson (2020). Forlaget: Samfundslitteratur. Pris: 300,-. Sider: 267.

Vil du tjene penge og være grøn? I Tarp og Johnsons bog bliver vi præsenteret for hvordan virksomheder kan gøre den bæredygtige vej profitabel. 7 bæredygtige kernekompetencer, som forfatterne har identificeret hos de over 50 virksomheder, de har arbejdet med, bliver præsenteret og konkret udfold som rettesnor for virksomhedsledere. 

Læs også vores interview med Kristoffer Nilaus Tarp og Erik Thomas Johnson.

Klimaklar virksomhed – Guide til succesfuld klimaomstilling af Anna Fenger Schefte & Anders Nolting Magelund (2021).  Forlaget: Akademisk forlag. Sider: 296. Pris: 350,-.

Bogen er et enkelt opslagsværk af gode råd og rentable og effektive virkemidler. Den vil hjælpe alle klimaengagerede frontløber i virksomheder med at sluge den klima-elefant, som en grøn omstilling kan være. Forfatterne vil gøre ansvaret for CO2-reduktionen nemmere at håndtere. Med konkrete eksempler fra ind- og udland bliver det vist hvordan  det er muligt vækste på at CO2-reduktionerne indgår ind i forretningen, eller hvordan andre virksomheder lykkes med at bevare medarbejdernes engagement i klimaomstillingen.

Katastrofer – Hvad pandemier, jordskælv og tsunamier afslører om os selv af Kristian Cedervall Lauta (2021) Forlaget: People’s Press. Sider: 259. Pris 300,-. 

Hvordan reagerer vi i grunden som samfund og mennesker på katastrofer? Med Lauta bevæger vi os gennem globale pandemier, klimaforandringer, askeskyer, orkaner og jordskælv. Nu og i fremtiden, for at tørre smudset fra linsen og forstå hvad katastrofer afslører om os selv. Bogen kan være et glimrende afsæt til at forstå den katastrofe Danmark har været ramt af i over et år nu.

Karma Corona af Tor Nørretranders (2021). Forlag Peoples Press. Sider: 224. Pris: 250,-.

Naturen skal have bedre plads, hvis ikke pandemier skal fortsætte med at dukke op. For Nørretranders var coronapandemien inden overraskelse, tværtimod: Den måtte jo komme sådan som grebet klodens økosystemer bliver strammere og strammere. I bogen rejser vi 10.000 år tilbage og ser hvordan coronakrisen er resultatet en lang udviklingshistorie. Coronakrisen er en advarsel om et ansvar og en mulighed for at skabe en bedre og grønnere tilværelse.

Skønlitteratur

Rosarium af Charlotte Weitze (2021) fra Gutkind forlag. Sider: 300. Pris 300,-.

Rosarium er en sagalignende slægtsroman om mennesket og skoven. En fortælling, der handler om at leve i, med og mod naturen. Vi bevæger os igennem den polsk-russiske urskov fra borgerkrig og hule ege og videre ind i botanisk have i København til en ødegård i New York State. Igennem et århundrede tager Weitze os i hånden for at vise os, hvad naturen indebærer – i tilfælde af at vi fejlagtigt tror, vi ved, hvad det er. 

Udenlandske bestsellere

The Incredible Journey of Plants af Stefano Mancuso (2020). Sider: 176, Forlag: Watercolors by grisha rischer.

Vidste du at planter bevæger sig? Botaniker og professor i planteneurobiologi, Stefano Mancuso, forklarer i sin bog, hvordan det ikke kun er mennesker, der vandrer. Planterne erobrer land over generationer. Vi følger Mancuso til det 39.000 gammelt spirende plantefrø fra Sibirien og videre ud på en øde ø, der var hjemsted for 69 forskellige plantearter. Det er en medrivende beretning om de planter vi så ofte haster forbi. 

Træernes hemmelige liv af Bog af Peter Wohlleben (2015) fra forlaget PeoplesPress. Sider: 216. Pris: 150,-.

Bogen om træernes social behov, underjordiske kommunikation, forsvarsmekanismer og familier er blevet en kærkommen klassiker. Wohlleben hiver os med ind under bladkronerne og trækker sløret for skoven fra, så vi opdager de egenskaber træerne har erhvervet sig millioner af år før os. Med henvisninger til forskningen navler Wohlleben fast at vi bør se træer og planter som levende væsener, ikke kun som brænde og bordplader.

Humlen ved det hele – Mit eventyrlige liv med bier af Dave Goulson (2019). Forlaget: Don Max. Sider: 336. Pris: 150,-.

Man kan ikke sige biodiversitet uden at sige humlebier. Og nu kan man heller ikke sige humlebier uden at sige Goulson: Professoren ved University of Sussex har i krydsfeltet mellem biologi, poesi og erindring skrevet sig ind i et tankevækkende værk om humlebierne liv. Med sin delvise biografi om et barns forundring over de flyvende mirakler, og delvise biologiske oversigt over humlebiernes mikrokosmos, er vi efter endt læsning ikke i tvivl om at humlebierne i bogstaveligste forstand sætter verden i flor.

Til når du selv skal ud i det grønne

Naturdannelse – Naturformidlerens håndbog  af Nikolaj Voldum og Line Beck. Forlaget: Turbine. Sider: 186.  Pris: 200,-.

I en travl hverdag fyldt med asfalt, dyt og lyskryds kan naturen være åndehullet til at mærke os selv og naturen omkring os. Naturdannelse sætter naturen i centrum med fokus på, hvordan vi opnår en dybere naturforbindelse, når vi bevæger os rundt i den. Du får også 25 bud på 25 turforslag, som let kan gennemføres på 1-3 timer uden fancy udstyr i din natur, du bor nærmest på.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.