Bæredygtighedsagendaen fylder mere og mere i virksomhederne. Samtidig er erhvervslivet – for ikke at tale om Danmark og verden – udfordret af såvel klimakrisen som coronakrisen.
Hvad er der på spil, og hvordan skal vi takle det? Det har vi bedt Torben Möger Pedersen om nogle bud på. Ud over at være adm. direktør for PensionDanmark er han formand for klimapartnerskabet for finanssektoren. Pt sidder han desuden i juryen for Sustain Awards.
Hvad ser du som den største bæredygtigheds-udfordring for virksomheder lige nu?
– Hele coronakrisen har skærpet opmærksomheden på, hvor vi skal hen. Derfor er det vigtigt, at virksomheder på trods af corona fastholder en høj ambition i forhold til verdensmålene. Det er ikke sådan, de har ændret sig eller er mindre vigtige, selvom vi står i en global krise. Så virksomhederne skal stadig arbejde på at se forretningsmulighederne i SDG-agendaen.
Hvad vil du pege på som den vigtigste handling, som fremmer bæredygtig og grøn omstilling, som din – og andre brancher kan bidrage med?
– Hvis vi starter med min branche, er jeg formand for klimapartnerskabet for finanssektoren, som primo marts kom med en hel række forslag til, hvordan vi kan bidrage til den grønne omstilling. På trods af coronakrisen, er der stadig massiv opbakning til at finansiere den grønne omstilling fra os som branche.
Coronakrisen gør det endnu mere relevant at identificere grønne forretningsmuligheder
For selvom krisen har lagt mange virksomheder ned og med udløbet af de økonomiske hjælpepakker til erhvervslivet formentlig igen bliver årsag til en række fyringsrunder, så rummer krisen også positive aspekter, mener Torben Möger Pedersen.
– Som følge af coronakrisen, har vi nu en unik chance for at genstarte dansk og europæisk politik på en grøn måde. Det er også det, der ligger i EU Kommissionens mandat til at gennemføre en storstilet hjælpepakke, som skal fremme grøn omstilling og digitalisering af Europa. Det forventer vi klart at lave partnerskaber for at bidrage til. Så vores budskab i finanssektoren til virksomhederne er, at coronakrisen gør det endnu mere relevant at identificere forretningsmulighederne i den agenda og i verdensmålene.
Hvad er det vigtigste bidrag politikerne kan komme med for at bidrage til, at vi når 70 pct-målet i 2030?
– Det er vigtigt at det brede flertal i folketinget, som står bag 70 pct.-reduktionsmålsætningen, står ved den og holder fast. 22 juni. indgik politikerne en aftalte om indsatser inden for energi og industri, så nu handler det om, at politikerne er klar til at gøre indsatser inden for andre områder af klimaomstillingen.
Og netop et bredere sektorfokus og inddragelsen af de i alt 13 klimapartnerskaber, er Torben Möger Pedersen ikke alene om at spejde efter.
Senest har der fra Klimarådet til Dansk Energi været udbredt skuffelse over manglende prioritering af grønne indsatser i finanslovsforslaget med undtagelse af en øremærket pulje på 750 mio. kr. til grøn forskning.
Fra et dansk synspunkt er der gyldne muligheder i den situation, vi er i lige nu
For selvom finanslovsforslaget også indeholder en “krigskasse” på 9,2 mia. kr. er det kun “dele af den”, som kan tænkes at gå til klimaindsatser, fordi den primært har til formål at afbøde de samfundsøkonomiske slag fra coronakrisen, skriver Information.
For nylig efterlyste Jens Bjørn Andersen, CEO for DSV Panalpina, at “regeringen vil prioritere [den tunge transport] inden for relativt kort tid”. Også Grundsfos’ CEO Mads Nipper har ifølge Berlingske presset på for at statsministeren tager de erhvervspartnerskaber, hun selv har igangsat, med på råd.
De ønsker er tilsyneladende blevet hørt, for statsministeren har indkaldt til møde på Marienborg.
– Jeg ser frem til det næste møde i Grønt Erhvervsforum, hvor man samler alle formændene for de 13 klimapartnerskaber 16. september. Her deltager også hele regeringstoppen inklusiv statsministeren og fra det møde forventer jeg, at der vil der komme meldinger, som gør det klart, i hvilken retning man vil gå fra regeringens side, siger Torben Möger Pedersen og tilføjer:
– Vi oplever ikke, at coronakrisen svækker det fokus på grønne genstartsprogrammer, der tales om rundt omkring i verden. Så fra et dansk synspunkt er der gyldne muligheder i den situation, vi er i lige nu, fordi vi kan levere de grønne løsninger, der efterspørges.
Mød bl.a. Torben Möger Pedersen og hør hans indlæg “Klimapartnerskabet for Finans – Grøn genstart af Danmark”.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
