Velux Fonden har stiftet en ny bæredygtig tænketank, Tænketanken Hav.
– Hvis man dykker bare lidt ned under overfladen, så er vores hav lige nu i en dyb naturmæssig krise, siger Maria Reumert Gjerding, forperson for tænketankens bestyrelse, i en pressemeddelelse. Maria Reumert Gjerding står også i spidsen for Danmarks Naturfredningsforening.
Ifølge Velux Fonden skal Tænketanken Hav være ”omdrejningspunkt” i bestræbelserne på at få et sundt hav, der bliver brugt på en bæredygtig måde. Det skal blandt andet ske gennem samarbejde mellem virksomheder, borgere og beslutningstagere.
– Vores tilgang i Velux Fonden er altid at skabe forandring gennem dialog og samarbejde mellem interessenter og tværfagligheder. Det mener vi, i den grad også havet har brug for, siger forperson i Velux Fondens bestyrelse, Lykke Ogstrup Lunde, i samme pressemeddelelse.
Læs også: Shell laver gigantisk klima-selvmål
Økonomisk hviler Tænketanken Hav på Velux Fonden, der har afsat 75 millioner kroner til tænketanken over mindst fem år. Tænketanken er blevet etableret som en forening, der åben for alle – både privatpersoner og virksomheder.
– Krisen for naturen og miljøet i havet, der dækker 70 procent af jordens overflade, er desværre meget overset. Derfor er der brug for en tænketank, som lægger alle sine kræfter i lige netop havet, og som viser veje til, hvordan vi kan komme i gang med en blå omstilling, siger Maria Reumert Gjerding.
Hun peger blandt andet på, at et hav med planter og dyr kan opsuge store mængder CO2
– Et sundt hav betyder flere fisk og bedre fødevareforsyning i fremtiden. Bæredygtig brug af havet rummer et kæmpe potentiale for vores erhvervsliv, siger Maria Reumert Gjerding.
Læs også: Her er Verdensmålene ingen vil røre ved
Tænketanken Hav skal blandt andet bidrage med viden om forretningsmuligheder. I spidsen for dette vil Liselotte Hohwy Stokholm, tidligere direktør i Copenhagen Business Hub, indtage positionen som administrerende direktør.
Tænketanken Hav afholder sin første generalforsamling for medlemmer i september.
Afsatte stort millionbeløb til klimatiltag
I begyndelsen af maj meddelte Velux Fonden, at den som et led i at hjælpe Danmark til at reducere CO2-udslippet med 70 procent frem mod 2030, vil afsætte 320 millioner kroner til at støtte fem forskellige klimatiltag, herunder et dataprojekt i samarbejde med Aalborg Universitet.
Læs også: Millionbevilling skal opdatere forældet CO2-data
En af ambitionerne i millionplanen var, at pengene skal hjælpe med at søsætte projekter, der blandt andet skal øge befolkningens viden om, hvad der reelt gør en forskel på klimafronten samt fokusere på at undervise de nye generationer i klimaspørgsmål. Derudover bliver der sendt 39 millioner kroner til dataprojektet i samarbejde med det nordjyske universitet.
– Mange af de data, vi i dag bruger til at udregne vores CO2-fodaftryk, er mere end ti år gamle. Vi har derfor ikke et retvisende billede af, hvor meget CO2 danskerne egentlig udleder, lød det fra fondene.
Her er planen, at forskere fra Aalborg Universitet skal videreudvikle en klimaaftryksberegner, der kan bruges både herhjemme og internationalt til at give et bedre billede af det reelle CO2-fodaftryk.
– Den overordnede strategi er, at vi skal have valide data gjort tilgængelige, så virksomheder og andre kan se, præcis hvordan deres beslutninger kommer til at påvirke klimaet, sagde Connie Hedegaard ved lanceringen.
Læs også: Villum Fonden giver million-støtte til grønne forskere
Connie Hedegaard er forperson i bestyrelsen for både KR Foundation samt tænketanken Concito, der er modtager af de 156 millioner kroner af beløbet.
Forperson Maria Reumert Gjerding (præsident, Danmarks Naturfredningsforening)
Næstforperson Thomas Thune Andersen (bestyrelsesforperson i blandt andet Ørsted A/S og VKR Holding A/S)
Dea Forchhammer (direktør, Ungdomsøen)
Katherine Richardson (professor, Københavns Universitet)
Dorthe Jørgensen, (dr.phil. og dr.theol. – filosof, teolog og idéhistoriker)
Anne Christine Brusendorff (generalsekretær, ICES)
Martin Præstegaard (viceadministrerende direktør, ATP)
Kilde: Velux Fonden
Forsiden lige nu:

Risikofond skal understøtte grønne eksperimenter i byggeriet
17 topledere fra byggeriet vil have enklere og let gennemskuelige bæredygtighedsmærkninger. Med Molio som initiativtager peger de på 12 indsatsområder.

HP og Atea lokkede med uholdbare løfter om bæredygtige computere
GREENWASHING: De to it-koncerner lovede bæredygtige computere, men skyndte sig at pille annoncen ned, da Sustain Report spurgte til dokumentation. De burde vide bedre, mener forbrugerjurist.

Amerikanske koncerner, kemi og energi topper sort liste over negative klimalobbyister
Virksomheder med en grøn facade lader deres organisationer om lobbyarbejdet mod strammere klima- og miljølovgivning. Ingen danske virksomheder er på listen. Business Europe med DI som medlem tager en global fjerdeplads på den sorte liste.
Seneste artikler:

Fra Realdania til ny fond med fokus på naturbaserede løsninger
Tidligere sekretariatschef i Realdania Jens Böhme tiltræder som direktør i den nye fond Planetary Responsibility Foundation.

EU-støttet projekt skal udvikle biofuels fra halm
Kvasir Technologies i Søborg har for nylig modtaget en bevilling på godt 20 mio. kr. fra Horizon Europe. Nu skal teknologien for at lave biobrændstof af halm videreudvikles.

Nyt Power-to-X center revolutionerer materialer til den grønne omstilling
Flere danske fonde bevilger 300 mio. kr. til et pionercenter for udvikling af materialer og power-to-X-teknologier til den grønne omstilling. Centeret samler førende nationale og internationale forskere.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
