Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Skagerak får Global Impact Manager

En ny Global Impact Manager skal styrke virksomhedens positive aftryk.

Mia Møgelgaard er ny Global Impact Manager i Skagerak.

Skagerak vil tænke større, når det gælder at skabe et positivt aftryk,  fortæller adm. direktør Jesper Panduro om møbelvirksomheden, der har været B Corp-certificeret siden 2017.

Af samme årsag har han netop ansat Mia Møgelgaard i en nyoprettet stilling som Global Impact Manager for Skagerak, som i det seneste regnskabsår fik et resultat resultat før skat på 12,1 mio. kr. Hun kommer fra en stilling som Sustainability Manager i H&M.

– At Mia kommer til, giver os mulighed for at være mere aktive, når det gælder at sætte et positivt aftryk som virksomhed. Det kræver mere tid og bearbejdnirng, end tiltag der reducerer den negative påvirkning som grøn strøm og affaldssortering, siger Jesper Panduro.

Bæredygtighed kan komme til kun at handle om det negative aftryk

Nye natur-projekter på vej 
Han vil endnu ikke afsløre hvilke konkrete grønne planer Skagerak har på tegnebordet.

– Vi har en masse drømme og projekter i støbeskeen, som vi gerne vil vente med at fortælle om, men jeg kan sige så meget, at det handler om sætte fokus på naturen til gavn for planeten, siger han.

Er det ikke for tidligt at sætte fokus på at skabe et positivt aftryk, når I endnu ikke er helt i mål med at reducere jeres negative påvirkning?

– Bæredygtighed kan komme til kun at handle om det negative aftryk, og hvordan man reducerer det. Men det er lige så vigtigt at fokusere på, hvordan du kan maksimere det positive bidrag. Når vi lægger det at begrænse vores negative påvirkninger sammen med det at øge vores positive aftryk, skaber vi impact.

Det er oplagt at turde kigge globalt

Mener du, at virksomheder skal brede deres engagement i bæredygtighed mere ud, så det ikke kun gælder helt virksomhedsnære områder?

– Jeg synes ikke, man skal lade sig hæmme og begrænse af kun at se på bestemte områder. Virksomheder har en mulighed for at skabe en positiv påvirkning af planeten. Det er oplagt at turde kigge globalt, og det vil vi gøre med den impact vi ønsker at skabe.

Får fokus på intern mobilisering 
For Mia Møgelgaard er det en “drømmemulighed” at komme til Skagerak som Global Impact Manager.

– Jeg er enormt imponeret over den agenda Skagerak har lagt. Det er en drømmemulighed at komme hertil og at være med til at løfte bæredygtighedsindsatsen til et endnu højere niveau, for fundamentet er på plads, siger hun.

Skal vi tænke stort og nyt, skal bæredygtighed være et fælles ansvar for hele virksomheden

I sin nye stilling får hun både fokus på at arbejde med bæredygtighed internt og eksternt.

– Der er i forvejen tænkt meget over tingene i Skagerak, så vi kan med stolthed fortælle mere om, hvad kunderne selv kan gøre i forhold til bæredygtighed. Et andet vigtigt aspekt jeg skal arbejde med er den interne mobilisering. Arbejdet må ikke foregå i silofunktioner, hvor få medarbejdere tænker bæredygtigt. Skal vi tænke stort og nyt, skal det være et fælles ansvar for hele virksomheden. Så jeg får en blækspruttefunktion, hvor jeg skal være i løbende dialog med salg, design og produktion, så vi kan finde nye veje til at minimere vores aftryk og at bidrage positivt.

God ejer gjorde jobskifte attraktivt
Mia Møgelgaards skifte fra en global modekoncern til Skagerak, skyldes i høj grad måden virksomheden ledes på, fortæller hun.

– Jeg mødte Jesper på en konference for to år siden, hvor vi talte om impact og bæredygtighed. Allerede dengang var jeg sikker på, at hvis jeg ikke skulle arbejde for H&M, skulle det være for Skagerak. Jesper er en ejer, som vil gøre tingene på den rigtige måde og som driver den grønne omstilling. Senest med tiltag som Reclassic og Rent, der giver forbrugerne mulighed for at agere ansvarligt ved at de kan sælge møblerne tilbage eller købe dem brugt, siger Mia Møgelgaard.

Jeg har børn på 15 og 18 år, og de ændrer sig fra forbrugere til brugere

Hvad kan du bidrage med i den forbindelse?

– Involvering af forbrugerne i at træffe mere bæredygtige valg er interessant. Man kan gøre meget som virksomhed, men det jeg har erfaret i H&M er, at vi virkelig rykker, når forbrugerne kan vælge konkrete og bæredygtige løsninger.

Kunsten er at få forbrugerne til at træffe de bæredygtige valg. Det arbejder tiden for, mener Jesper Panduro.

– Jeg har børn på 15 og 18 år, og de ændrer sig fra forbrugere til brugere. Selvom de stadig køber nyt tøj, så går de også i genbrug og sælger deres tøj videre. Som virksomhed skal vi bidrage til den måde at agere på. Det er jo ingen skam at finde ud af, at noget man har købt ikke længere passer til en, men hvis du kan sælge det videre frem for at smide det ud, kan andre få glæde af det.

Har ikke lavet businesscase for bæredygtighed
I sælger de brugte møbler med 20 pct. rabat, skader det ikke jeres omsætning?

– Det er vi ikke bange for. Markedet for genbrugsmøbler findes jo i forvejen, og vi har lidt kækt sagt, at vi er så glade for vores møbler, at vi ikke er bange for at købe dem tilbage. Jeg tror, at salget af brugte og nye møbler hjælper og støtter hinanden, siger Jesper Panduro og tilføjer:

– Når det er sagt, har vi aldrig lavet en businesscase for, om det kan svare sig at gøre de ting, vi gør i forhold til bæredygtighed og ansvarlighed. Vi gør det, fordi det føltes rigtigt at blive FSC-certificeret for mange år siden, at arbejde med FN’s Global Compact og at blive B Corp-virksomhed. Men det kræver mere omtanke, fordi man ikke bare producerer til den billigste pris eller for den højeste profit. “You have to do the voluntary struggle”, som en inspirerende mand engang sagde til mig.

Globalt kommer flere mennesker i en situation, hvor de kan forbruge mere

Efter Patagonias ikoniske annonce med sloganet ‘don’t buy this jacket’, blevet salget øget med 30 pct. Er det ikke et paradoks, hvis tiltag for at reducere forbruget ender med at øge det, selvom det er godt for bundlinjen?

– Når det gælder Patagonias annonce skal man huske på fortsættelsen til ‘don’t buy this jacket’. Det var: ‘unless you really need it’. Så du skal købe det, du selv eller andre har brug for. Globalt kommer flere mennesker i en situation, hvor de kan forbruge mere. Som virksomhed må vi gøre vores til, at det der bliver købt er lavet så godt som muligt, og at det kan holde så længe som muligt.

Kunder skal hjælpes ikke belæres
Thomas Kolster advarer i sin bog ‘Hero Trap’ mod, at virksomheder brander sig på at ville redde planeten – dels fordi det kan virke utroværdigt, dels fordi det ligger langt fra mange kunders behov. Har han en pointe i det?

– Kolster har fat i noget af det rigtige, siger Mia Møgelgaard og fortsætter:

– Vi skal huske på, hvordan vi kan hjælpe kunderne med at forandre deres livsstil frem for kun at tale om, hvad vi gør som virksomhed, og det skal bakkes op af konkrete initiativer. Det er meget vigtigt, at man som virksomhed er inspirerende og engagerende, frem for belærende. Alt det arbejde Skagerak allerede har gjort, og som vi kommer til at gøre, skyldes ikke pres fra kunderne. Det er et valg virksomheden har taget. Så selvom nogle kunder vil være ligeglade, ændrer det ikke ved, at det er Skageraks måde at arbejde på.

Før havde vi individuelle bonusaftaler, så hvis det gik det godt med dit mål, blev du belønnet. Det har vi droppet

For Jesper Panduro handler det også om at hjælpe kunderne, frem for at slå dem i hovedet med virksomhedens værdier.

– Når det gælder vores produkter er det typisk æstetikken, der vejer tungest. Men når jeg ser på mit eget forbrugsmønster, synes jeg, at det er dejligt at blive hjulpet til at træffe ansvarlige valg. Både som forbruger og menneske vil jeg gerne gøre det rigtige, men det kan være svært at forholde sig til hvordan.

Hvad har skabt mest effekt i jeres arbejde med bæredygtighed?

– For nogle år siden begyndte vi at se på hele vores virksomhedskultur som et kollektiv. Før havde vi individuelle bonusaftaler, så hvis det gik det godt med dit mål, blev du belønnet. Det har vi droppet. Hvis nogen får en belønning i dag, får vi den alle sammen, siger Jesper Panduro og fortsætter:

– Det betyder, at vi står med rankere ryg i det vi gør. Det handler ikke om at producere noget til den lavest mulige pris men om at skabe det bedst mulige produkt. På den måde er der fx ingen konflikt mellem salg og indkøb, når det gælder at sætte prisen. Varerne koster nu engang det de koster, på grund af de materialer vi bruger. Er det for høj pris for nogle kunder, så må de finde en anden vare. Den bevidsthed giver os noget mere power til at tænke innovativt, og det glæder jeg mig til, at Mia skal bidrage til.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.