Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Engangsemballage nærmer sig pensionsalderen

PODCAST: Vi er nødt til at tage et opgør med engangsemballage. Både for at redde planeten men også fordi, der er et stort forretningspotentiale i at gentænke emballage, produkter og forretningsmodeller, siger Annette Sartvin Lendal.

Annette Sartvin Lendal peger på, at engangsemballage og brug-og-smid-ud kulturen skal forandres. Foto: Lab 21st.

Annette Sartvin Lendal, er Co-Founder og Circular Economy Expert i Lab21st, et konsulenthus, der arbejder med cirkulær økonomi. Hun er gæst hos Steffen Max Høgh i podcasten Bæredygtig Business og deler blandt andet en masse spændende eksempler på fremtidens emballage og cirkulære forretningsmodeller, hvor de to også taler om roden til problemet – vores lineære økonomi og ‘brug og smid ud’ kulturen.

Snart kommer der nye krav fra EU, også på emballageområdet. De nye regler om udvidet producentansvar træder i kraft senest i 2025, og det betyder, at hvis man emballerer sine fysiske produkter, kommer man også til at betale en afgift for at få emballagen bortskaffet. Så der er rigtig mange grunde til at innovere og gentænke emballage. Ikke kun på grund af nye regler, men også på grund af nye indtjeningsmuligheder!

Men hvordan griber man en proces med at innovere og gentænke sine produkter/sin emballage eller hele forretningsmodellen an? Annette Sartvin Lendal siger det er vigtigt at:

  • Sætte en ambitiøs vision og klare målsætninger, helt oppe på CEO-niveau
  • Få pilotprojekter ud over rampen så hurtigt som muligt
  • Teste og høste erfaringer systematisk i en afgrænset tidsperiode så vi hele tiden bliver
    klogere på, hvordan den skalerede systemiske løsning skal se ud.

Annette Sartvin Lendal har altid arbejdet med bæredygtighed og cirkulær økonomi, blandt andet hos Ellen MacArthur Foundation, og er blandt andet medforfatter til bogen “Upstream Innovation – A guide to packaging solutions”. Begrebet ”Upstream Innovation” handler om at spore problemet til kerneårsagen og så håndtere det dér.

Hør en masse spændende eksempler i episoden; film til frugt, der holder på fugtigheden ligesom plast, men som kan spises. Et Latinamerikansk firma, som vil hjælpe forbrugerne til at gentænke indkøb og emballage via en app og et refill-system på hjul. Og supermarkeder, der leverer fødevarer, men tager al emballagen retur.

Er du i øvrigt også forvirret om begreberne genbrug og genanvendelse, får du deres betydning slået fast med syvtommersøm i episoden.

Lyt med her.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.