Annette Sartvin Lendal, er Co-Founder og Circular Economy Expert i Lab21st, et konsulenthus, der arbejder med cirkulær økonomi. Hun er gæst hos Steffen Max Høgh i podcasten Bæredygtig Business og deler blandt andet en masse spændende eksempler på fremtidens emballage og cirkulære forretningsmodeller, hvor de to også taler om roden til problemet – vores lineære økonomi og ‘brug og smid ud’ kulturen.
Snart kommer der nye krav fra EU, også på emballageområdet. De nye regler om udvidet producentansvar træder i kraft senest i 2025, og det betyder, at hvis man emballerer sine fysiske produkter, kommer man også til at betale en afgift for at få emballagen bortskaffet. Så der er rigtig mange grunde til at innovere og gentænke emballage. Ikke kun på grund af nye regler, men også på grund af nye indtjeningsmuligheder!
Men hvordan griber man en proces med at innovere og gentænke sine produkter/sin emballage eller hele forretningsmodellen an? Annette Sartvin Lendal siger det er vigtigt at:
- Sætte en ambitiøs vision og klare målsætninger, helt oppe på CEO-niveau
- Få pilotprojekter ud over rampen så hurtigt som muligt
- Teste og høste erfaringer systematisk i en afgrænset tidsperiode så vi hele tiden bliver
klogere på, hvordan den skalerede systemiske løsning skal se ud.
Annette Sartvin Lendal har altid arbejdet med bæredygtighed og cirkulær økonomi, blandt andet hos Ellen MacArthur Foundation, og er blandt andet medforfatter til bogen “Upstream Innovation – A guide to packaging solutions”. Begrebet ”Upstream Innovation” handler om at spore problemet til kerneårsagen og så håndtere det dér.
Hør en masse spændende eksempler i episoden; film til frugt, der holder på fugtigheden ligesom plast, men som kan spises. Et Latinamerikansk firma, som vil hjælpe forbrugerne til at gentænke indkøb og emballage via en app og et refill-system på hjul. Og supermarkeder, der leverer fødevarer, men tager al emballagen retur.
Er du i øvrigt også forvirret om begreberne genbrug og genanvendelse, får du deres betydning slået fast med syvtommersøm i episoden.
Lyt med her.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.