Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Dell og IKEA tror på denne bæredygtighedstendens

Leasing af produkter, også kaldet product as a service, styrker ifølge virksomheder som IKEA og Dell EMC en mere cirkulær og bæredygtig forretning.

IKEA har netop annonceret en test af møbel-leasing fra 2020. Det sker i Danmark og på 29 andre markeder, fremgår det af en pressemeddelelse.

Formålet er at give kunderne mulighed for at anskaffe, vedligeholde og videregive IKEA produkter på en mere bæredygtig måde. Det er nemlig afgørende for IKEAs forretning fremadrettet, ifølge Markus Ekewald, der er Country Sales Manager hos IKEA Danmark.

“Vores fremtidige succes bliver afgjort af vores evne til at omforme og forbedre vores forretningsmodel på alle parametre. At afprøve muligheder for at tilbyde leasing er én af de måder, hvor vi udfordrer os selv på at leve op til den transformation af IKEA, vi satte i gang sidste år, og hvor målet er blive en bæredygtig forretning, der er tilgængelig for endnu flere af de mange mennesker via nye løsninger og lavere priser,” siger han i pressemeddelelsen.

For at lease møbler frem for at eje dem, handler ikke kun om finansiering. Det handler om at fastholde IKEAs ejerskab af produkterne, så de kan blive genbrugt så mange gange som muligt, før de til slut splittes op i enkeltdele og genanvendes i nye produktioner.

Men hvordan vil IKEA vurdere, hvornår en stol har udtjent sin levetid? Og hvad skal det koste at leje den i to år frem for at eje den i årevis? Og hvordan vil IKEAs forretningsmodel reagere på at få færre beløb i leasing per måned frem for et større beløb betalt på en gang? Det er nogle af de spørgsmål sustainability-mediet GreenBiz‘ redaktør for cirkulær økonomi stiller i forbindelse med lanceringen af initiativet.

En ting er product as a service, når det gælder de møbler vi sidder i, eller det tøj vi har på, men har det også en fremtid, når det gælder vores helt private eller konkurrencefølsomme oplysninger på en computer?

Det mener man i Dell EMC, hvor man tror på det bæredygtige i tendensen, såvel for miljøet som for forretningen. Det fortæller Louise Koch, Director of Sustainability.

– I øjeblikket er “alt som en service” noget mange virksomheder taler om i forhold til bæredygtighed. Det skubber vi også på for i markedet for it og pc’er. Fordelen for os bæredygtighedsmæssigt er, at vi i den model beholder ejerskabet over produktet. Derfor kan vi optimere hele dets livscyklus. I forvejen har vi jo genanvendelsesprogrammer for vores computere, som kunderne kan aflevere til os, når de er færdige med at bruge dem. Men det kan vi selvsagt ikke tvinge dem til at gøre. Vi kan blot tilbyde dem muligheden. Men globalt set er der behov for at genanvende it-udstyr, og det vil vi meget gerne være den del af.

En af fordelene for kunderne kan være, at de kan regne med en fast pris uden overraskelser, når de leaser computere frem for at eje dem, supplerer kommunikations- og marketingdirektør for Dell EMC Danmark, Christian Riise, som tilføjer:

– Vi kan klart mærke, at det er område i vækst. Det hænger formentlig sammen med, at virksomhedernes behov og mulighed ændrer sig hurtigere end nogensinde, og at de har brug for fleksible løsninger. Men det er klart, at nogle kunder lige skal omstille sig fra at eje til at leje noget som pc’ere. Det skyldes blandt andet spørgsmålet om sikkerhed. Derfor garanterer vi, at pc’erne er fuldstændig rensede for information fra tidligere brugere, så man ikke risikerer noget ved, at andre overtager en virksomheds computere.

Det vil vise sig om leasing er noget, der slår an for IKEA. Men en ny undersøgelse fra den hollandske finansielle virksomhed ING viser, at det ikke er en helt uproblematisk model. De tre største udfordringer ifølge de 300 adspurgte ledere i USA er således at holde styr på den løbende vedligeholdelse af de lejede produkter, at tilpasse salgs- og distributionsmodellerne til leasing og at gentænke prissætningen, ifølge GreenBiz.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Carina Ohm går fra EY til PwC

Carina Ohm udskifter sin stilling som partner i EY med en ny partnerrolle i PwC. Hun skal styrke PwC’s position indenfor bæredygtighed.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.