Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Carlsberg optrapper indsatsen for at reducere vandspild

En ny type vandrensningsanlæg skal hjælpe Carlsberg med at nedbringe vandforbruget per øl

I en verden med stigende befolkningstilvækst og dermed forbrug samt klimaforandringer, der vil gøre visse områder mere tørre, er det afgørende for alle vand-intensive virksomheder at skære ned på forbruget af vand.

Det gælder også for Carlsberg. Med en reduktion på tre procent i relativt vandforbrug siden 2018 (og 12 pct. siden 2015), vurderer selskabet dog selv, at det går det for langsomt med ambitionerne om at mindske vandforbruget med 50 pct. senest i 2030.

Det oplyser Carlsberg i sin seneste status over bæredygtighedsmålene i Together Towards Zero-programmet. Allerede om to år, rammer programmet, der blev lanceret i 2017, nemlig en milepæl.

Vi har allerede god vandperformance

“Hurtigere forandringer er nødvendige, hvis Gruppen skal nå sit 2022-mål om en reduktion i vandforbruget på sine bryggerier på 25 pct,” lyder det i Carlsbergs status.

– Vi har allerede god vandperformance sammenlignet med andre bryggerier, siger Simon Boas Hoffmeyer, Director of Sustainability i Carlsberg, som peger på, at der er sket signifikante forbedringer, når det gælder vandforbruget.

– For ti år siden kunne snittet ligge på 9-10 liter vand per øl, siger han.

– Når det er sagt, er en reduktion på 12 procent godt, men det er ikke godt nok. Derfor lancerede vi i 2019 nyheden om en ny type vandrensningsanlæg i Fredericia, hvor 90 procent af procesvandet (som anvendes til rensning med mere, men ikke indgår i selve øl-produktionen, red.) kan genbruges. Det kan bringe os fra 2,9 liter vand per øl til 1,4 liter vand per øl.

Den teknologi skal hjælpe os ude i verden med at nå vores 2022-mål

Frem for at hælde spildevandet fra processerne i forbindelse med ølproduktionen i kloakken, skal det fremover filtreres af det kommende genvindingsanlæg, som kan rense vandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så procesvandet bliver så rent som drikkevand, skriver Jv.dk.

Målet er at sprede erfaringerne med at reducere vandspild til bryggerier på Carlsbergs andre markeder.

– Den teknologi skal hjælpe os ude i verden med at nå vores 2022-mål om at nedbringe vandforbruget per øl til 2,55 liter. Men teknologien har overhalet lovgivningen, så hvis vi skal bruge teknologien i alle markeder, kræver det, at lovgivningen bliver ændret i visse lande i Asien, for der er det ikke tilladt at rense vand til brug for procesvand.

Investeringen i vandrensningsanlægget sker via et privat-offentligt samarbejde kaldet DRIP (danish partnership for resource and water efficient industrial food production), som har fokus på at gøre fødevareindustriens brug af vand mest muligt effektiv. Partnerskabet inkluderer også virksomheder som Arla og Grundfos og organisationer og uddannelsesinstitutioner som Københavns Universitet og Landbrug og Fødevarer.

I 2020 laver I desuden en revideret vandrisikovurdering i samarbejde med WWF, som vil blive integreret i jeres arbejdsplaner. Hvad ligger der i det arbejde?

– Analysen gælder vandrisikoen i forhold til, hvor bryggerierne ligger i verden, og hvad forholdene er i de omliggende samfund. I perioder er mindre vand tilgængeligt i visse områder, og i andre perioder er der måske risiko for oversvømmelser. I de områder accelererer vi vores tiltag og projekter og samarbejder med lokalsamfundene om, hvordan vi kan beskytte vores fælles ressourcer. Ingen ejer jo vand, det tilhører os alle.

Spørgsmålet om vand er et altafgørende issue for øl- og læskedrikproducenter. Særligt sidstnævnte kategori kræver enorme vandmængder på mellem 175 til 250 liter for eksempelvis at producere en halv liter Coca-Cola.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.