I en verden med stigende befolkningstilvækst og dermed forbrug samt klimaforandringer, der vil gøre visse områder mere tørre, er det afgørende for alle vand-intensive virksomheder at skære ned på forbruget af vand.
Det gælder også for Carlsberg. Med en reduktion på tre procent i relativt vandforbrug siden 2018 (og 12 pct. siden 2015), vurderer selskabet dog selv, at det går det for langsomt med ambitionerne om at mindske vandforbruget med 50 pct. senest i 2030.
Det oplyser Carlsberg i sin seneste status over bæredygtighedsmålene i Together Towards Zero-programmet. Allerede om to år, rammer programmet, der blev lanceret i 2017, nemlig en milepæl.
Vi har allerede god vandperformance
“Hurtigere forandringer er nødvendige, hvis Gruppen skal nå sit 2022-mål om en reduktion i vandforbruget på sine bryggerier på 25 pct,” lyder det i Carlsbergs status.
– Vi har allerede god vandperformance sammenlignet med andre bryggerier, siger Simon Boas Hoffmeyer, Director of Sustainability i Carlsberg, som peger på, at der er sket signifikante forbedringer, når det gælder vandforbruget.
– For ti år siden kunne snittet ligge på 9-10 liter vand per øl, siger han.
– Når det er sagt, er en reduktion på 12 procent godt, men det er ikke godt nok. Derfor lancerede vi i 2019 nyheden om en ny type vandrensningsanlæg i Fredericia, hvor 90 procent af procesvandet (som anvendes til rensning med mere, men ikke indgår i selve øl-produktionen, red.) kan genbruges. Det kan bringe os fra 2,9 liter vand per øl til 1,4 liter vand per øl.
Den teknologi skal hjælpe os ude i verden med at nå vores 2022-mål
Frem for at hælde spildevandet fra processerne i forbindelse med ølproduktionen i kloakken, skal det fremover filtreres af det kommende genvindingsanlæg, som kan rense vandet for salt, næringsstoffer og organisk materiale, så procesvandet bliver så rent som drikkevand, skriver Jv.dk.
Målet er at sprede erfaringerne med at reducere vandspild til bryggerier på Carlsbergs andre markeder.
– Den teknologi skal hjælpe os ude i verden med at nå vores 2022-mål om at nedbringe vandforbruget per øl til 2,55 liter. Men teknologien har overhalet lovgivningen, så hvis vi skal bruge teknologien i alle markeder, kræver det, at lovgivningen bliver ændret i visse lande i Asien, for der er det ikke tilladt at rense vand til brug for procesvand.
Investeringen i vandrensningsanlægget sker via et privat-offentligt samarbejde kaldet DRIP (danish partnership for resource and water efficient industrial food production), som har fokus på at gøre fødevareindustriens brug af vand mest muligt effektiv. Partnerskabet inkluderer også virksomheder som Arla og Grundfos og organisationer og uddannelsesinstitutioner som Københavns Universitet og Landbrug og Fødevarer.
I 2020 laver I desuden en revideret vandrisikovurdering i samarbejde med WWF, som vil blive integreret i jeres arbejdsplaner. Hvad ligger der i det arbejde?
– Analysen gælder vandrisikoen i forhold til, hvor bryggerierne ligger i verden, og hvad forholdene er i de omliggende samfund. I perioder er mindre vand tilgængeligt i visse områder, og i andre perioder er der måske risiko for oversvømmelser. I de områder accelererer vi vores tiltag og projekter og samarbejder med lokalsamfundene om, hvordan vi kan beskytte vores fælles ressourcer. Ingen ejer jo vand, det tilhører os alle.
Spørgsmålet om vand er et altafgørende issue for øl- og læskedrikproducenter. Særligt sidstnævnte kategori kræver enorme vandmængder på mellem 175 til 250 liter for eksempelvis at producere en halv liter Coca-Cola.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
