De seneste uger har vi fulgt i sporene på den feminine fortrop på det bæredygtige område. Vi har gennem dem fulgt den faglige udvikling og fået særligt indblik gennem de kvindelige veteraner på området.
På kvindernes kampdag peger Sustain Report derfor traditionen tro på en række kvinder i sustainability, vi mener, du bør kende. Det gjorde vi også i 2022, 2021, 2020 og 2019.
Med en lettere elastisk tilgang fokuserer vi i år særligt på den næste generation af talenter og frontløbere som kommer med ny energi og er i gang med at rykke den bæredygtige udvikling endnu videre.
Læs også: Cand.fløde er fortid – Karrierekanon giver smugkig i den bæredygtige branches gennembrud
Vi har lyttet til vores feminine fortrop og de rosende røster i den bæredygtige manege. Med det afsæt giver vi dig her et udpluk af nogle af de yngre kvindelige fortropper, der på forskellige måder bringer nyt på banen. Det er langt fra en udtømmende liste for alle de dygtige kvinder, der tør gå forrest.
Selina Juul er anerkendt for at have løftet hele madspildsdagsordenen i Danmark og fået virksomheder og myndigheder til at arbejde seriøst med den dagsorden i både Danmark og gennem samarbejder med EU, Norden og FN. Det har hun gjort siden 2008 som stifter og bestyrelsesformand af Stop Spild Af Mad, der er en non-profit, frivillig forbrugerbevægelse, som kæmper mod madspild. Hun er desuden medlem af Europa-Kommissionens vidensplatform om madspild EU Platform on Food Losses and Food Waste og er medlem af den globale koalition mod madspild Champions 12.3. Selina Juul er desuden medlem af Miljø- og Fødevareministerens partnerskab i tilknytning til World Food Summit – Better Food for More People.
Læs også: Farmor som forbillede gav modet til karrieren med bæredygtighed i centrum
På uddannelsesfronten springer Jackie Stenson frem som den amerikanske ildsjæl, der står i spidsen for en ny masteruddannelse i Sustainable Leadership på DTU. Den ingeniøruddannede kvinde byder ind som antitese til en kedelig konform erhvervsleder med en fortid som social iværksætter i Indien og en række afrikanske lande på CV’et. De nye ideer og energi er hun nu med til at oversætte til den nye masteruddannelse.
I konsulentregi har Mette Dalsgaard sat sine første milepæle med en grøn spire for tænketanken Kraka. På tre år har hun etableret Kraka Advisory, som er en samfundsøkonomisk konsulentvirksomhed. Virksomheden har fundet sig til rette på markedet og har lagt sig front i rådgivning til grøn omstilling. Nu lever virksomheden videre uden Mette Dalsgaard, der omsætter erfaringerne i en ny direktørstilling i ingeniør- og arkitektfirmaet Cowi.
Læs også: Buræg for buræg kæmper Signe Didde Frese for bæredygtig forretning
PFAS og kemikalierestriktioner har stået højt på den bæredygtige agenda. Her har miljøøkonom Camilla Damgaard været en af de yngre kræfter. Hun bliver fremhævet som en af Københavns Universitets første uddannede miljøøkonomer i universitets arbejde på at rekruttere studerende. I dag er hun med i Niras’ bestyrelse som medarbejdervalgt og kæmper i sit arbejde for at undgå skadelige kemikalier og udskifte dem med mindre skadelige alternativer. Det gør hun som afdelingsleder i Niras’ afdeling for Cirkulær Økonomi, bæredygtighed og ressourcer. Hun bygger dermed videre på 15 års arbejde indenfor med energisystemer og samfundsøkonomi først i Miljøministeriet og nu i Niras.
Malene Thiele er trådt ind i den globale manege med ambitioner for virksomheders fulde værdikæder. Hun har allerede sat sine første milepæle med et ønske om at gøre en forskel. Det har hun gjort gennem bestyrelsesarbejde i Etisk Handel, og i en stribe chef- og bestyrelsesposter blandt andet som CSR-chef i Dansk Erhverv. I dag fortsætter hun som leder af Global ESG & Sustainability i Nilfisk.
Læs også: Bæredygtigheden skal kobles med forretningen og leve hos kunderne
Den tidligere direktør for CSR Fonden Marie Bøge er drevet af interesse for mangfoldighedsledelse og har igennem hele arbejdslivet drømt om at gøre en forskel for kvinder. Det har hun formået ved at veksle sine tidligere erfaringer som CSR-chef i store danske virksomheder til at følge sin passion og som selvstændig komme verdens fattige kvinder til undsætning. Det gør hun i sin egen virksomhed Manelleh Handmade by Women, der sælger produkter produceret af fattige kvinder i u-lande. Det gælder blandt andet fra Sri Lanka, hvorfra hun selv er adopteret.
Dansk-britiske Tania Ellis bliver omtalt som én af Skandinaviens førende social business-eksperter. Hun er en efterspurgt foredragsholder, prisbelønnet forfatter og international trendspotter, der rådgiver om betydningen af sociale business-trends, der bygger på værdier som bæredygtighed, etik, social ansvarlighed og mening. Den viden veksler Tania Ellis nu gennem sit akademi, hvor hun får applaus for at gøre en stor forskel ved at uddanne en stribe af danske bæredygtighedsfolk på sit akademi.
Når det gælder handel kommer man ikke uden om Nanna Calissen Bang. Hun bliver fremhævet som en dygtig og visionær leder, der virkelig har løftet Etisk Handel Danmark og skabt en fantastisk platform for at dele viden om ansvarlig handel og værdikæder blandt aktører i Danmark. Hun er kendetegnet som en dynamisk leder og projektchef med erfaring fra fonde, foreninger, medlemsorganisationer og konsulentbranchen i Danmark og internationalt. Hun er blandt andet tidligere kommunikationschef for Fondenes Videnscenter, souschef i Tuborgfondet og programkoordinator for CARE Danmark.
Tænketanken Frejs direktør og medstifter Marie-Louise Boisen Lendal har taget fat om fødevareområdet. Her tager hun beslutningerne om Frejs strategiske retning og organisatoriske opbygning og arbejder for at afmontere myter og byde ind med løsninger i debatten om et bæredygtigt fødevare Danmark. Her tilbyder hun sig ved utallige oplæg og deltager i paneldebatter for unge, virksomheder og landmænd.
Bæredygtighedschef i først Sweco og nu CRH Concrete Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder. Hun var blandt andet med til at sætte en af de første milepæle i branchen, da Rådet for Bæredygtigt Byggeri (tidl. Green Building Council Danmark) i 2010 blev stiftet for at skabe en fælles retning for bæredygtigt byggeri i Danmark.
Tøjindustrien og et bæredygtigt kald går ikke lige umiddelbart hånd i hånd. Det arbejder miljø- og bæredygtighedschef hos Dansk Mode & Textil Jette Lindgaard på at lave om på. Med en baggrund indenfor miljø og arbejdsmiljøledelse arbejder hun for at udvikle og understøtte hele branchen i det store turnaround, som mode- og tekstilbranchen står midt i med kommende restriktioner og krav.
Maria Bolvig Stensland har gennem fem år arbejdet sig op til at blive chefkonsulent på det bæredygtige område i Danske Bank. Her bliver hun fremhævet for sin strategiske snilde, evne til at se nye vinkler og ære i at koble bæredygtighed med det forretningsmæssige. Hun er et talent på vej frem, som nu arbejder videre for bæredygtighed i EY Bærekraft i Norge.
Tak til alle der har bidraget med indlæg og ideer i serien og til denne utilstrækkelige liste af beundringsværdige kvinder.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.