Traditionen tro benytter vi anledningen til at hylde en række kvinder i sustainability, som optakt til Kvindernes internationale kampdag 8. marts.
Og nu du er her, så tjek også vores 2020-liste og vores 2019-liste over, hvilke kvinder du absolut bør kende.
I takt med at sustainability er et område, der vokser i omfang og dybde, er det en hårrejsende opgave at forsøge at lave en liste over udvalg af dem, som vi mener har markeret sig på det seneste.
Derfor gentager også disclaimeren, om at listen er ganske uvidenskabelig og selvfølgelig alt for kort. Nogle af de nævnte kvinder har nærmest beskæftiget sig med sustainability hele deres professionelle liv, andre har først på det seneste markeret sig i forhold til sustainability. Vi håber, at du trods disse forbehold vil tage godt imod listen.
Medine Duvarci, Sustainability Manager i Better Energy, har fuld fart på ligesom den virksomhed, hun er ansat i. Senest kunne hun formidle nyheden om, at en aftale med Lundbeck sikrer opførelsen af en ny solcellepark, som skal levere grøn strøm til Lundbeck, som netop har sat nye klimamål. I Better Energy arbejder hun samtidig for, at biodiversitet bliver prioriteret og styrket, når man opfører solcelleparker. Hun står samtidig bag arbejdet med at rapportere ifølge Future-Fit-frameworket, som tager udgangspunkt i, hvad virksomhederne skal leve op til for at respektere de planetære grænser.
2020 blev året hvor Merkur Andelskasse fik ny adm. direktør for første gang siden stiftelsen for 38 år siden. Ny kvinde i spidsen er Charlotte Skovgaard, som ikke mange måneder senere kunne annoncere, at banken havde opnået en af de mest omfattende bæredygtighedscertificeringer på markedet; B Corp-certificeringen. Tilmed med den højeste score i Norden.
Sara Krüger Falk er direktør for den danske afdeling af verdens største netværk for ansvarlige virksomheder, FN’s Global Compact Network Denmark, som hun har stået i spidsen for at bygge op til over 400 medlemmer. Tidligere på året kunne hun fortælle om en ny strategi, der blandt andet hæver kravene til virksomhederes måling og dokumentation af deres fremdrift, når det gælder Global Compacts ti principper, som dækker menneskerettigheder, arbejdstagerrettigheder, anti-korruption og miljø samt verdensmålene.
Har du fulgt dækningen af sustainability i medierne det seneste år, og det har du jo nok, er du i stigende grad stødt på navnet Frances Iris Lu. Hun er Head of Sustainability & ESG Services i KPMG, og hende har Sustain Report naturligvis også talt med ad flere omgange. Hvis du gik glip af det, så tag et kig på, hvad de vigtigste bæredygtighedstendenser for virksomheder er i 2021.
Ingrid Reumert, VP External for Relations og Sustainability i Velux Gruppen, kunne tidligere i år gå på scenen og modtage prisen for Årets Omstilling ved Sustain Awards 2020 på vegne af sit team. Juryen lagde blandt andet vægt på, at initiativet Lifetime Carbon Neutral sætter en ny standard for virksomheders ansvar for deres historiske CO2-udledninger. Det 20-årige partnerskab med WWF, som indgår i planen, fik ligeledes ros. I årets løb er Ingrid Reumert desuden blevet formand for Rådet for Energieffektiv Omstilling samt næstformand for interesseorganisationen Synergi.
Og nu vi er ved Synergi er organisationens direktør, Katrine Bjerre M. Eriksen, også med på listen for sit utrættelige engagement i at promovere en ofte lidt overset element i den grønne omstilling: energien man ikke bruger ved eksempelvis at reducere energispildet. “Mange offentlige bygninger er i så elendig forfatning, at to hop op på energimærke-skalaen kun vil løfte bygningen fra meget dårlig til dårlig”, skrev hun for nylig i et debatindlæg.
Signe Frese, ansvarligheds-direktør i Coop kunne sidste år glæde sig over, at Coop for tredje år i træk vandt titlen som Danmarks mest bæredygtige forbrugerbrand i den årlige undersøgelse fra Sustainable Brand Index. Coop har lanceret en hæsblæsende mængde af nye klimatiltag og blev tidligere på året placeret i topfeltet af internationale virksomheder, der arbejder for at indfri Paris-aftalens målsætninger af den internationale nonprofit-organisation CDP.
Nogle af de varer Coop har på hylderne er leveret af Nestlé, hvor Mikala Larsen er nordisk HR-direktør. Det giver hende en central rolle, når det gælder at sikre kvinder de bedste muligheder for at avancere i den nordiske del af verdens største fødevarevirksomhed. Og det har ikke altid været en dans på roser. I et interview med Sustain Report fortalte hun, at det var et wakeup-call, da en kvindelig mellemleder takkede nej til at blive en del af direktionen på grund af dens hårde macho-tone. Læs hvordan Nestlé lykkedes med at ændre på de konventionelle krav til ledere, hvorfor det er kontraproduktivt at sige, at man vil have flere kvindelige ledere, og hvordan en mere mangfoldig ledergrupper konkret giver Nestlé mere værdi.
Professor Mette Morsing fra CBS blev i sommer udnævnt til chef for PRME, som er FN’s største initiativ for lederuddannelse i ansvarlighed og bæredygtighed på globalt plan. Programmet har samtidig stor indflydelse på, hvordan der bliver undervist i sustainability på erhvervsuddannelser over hele verden. ”Måske bliver vi nødt til at gentænke, hvad formålet er med højere uddannelse. Og tænke meget mere helhedsorienteret om samfundsmodeller og i højere grad inddrage bæredygtighed. Det er rigtig spændende, hvis vi kan bruge den her krise til at udvikle, hvordan og hvorfor vi underviser studerende på universiteterne,” siger hun til Djøfbladet.
Med tidligere stillinger i General Electric, Mærsk og Salling Group er Helene Regnell, som i dag er Senior Executive i Lead Sustainability, det vi journalister elsker at kalde ‘en ekspert’. Selvom sustainability-området ikke mangler kompleksitet, formår hun at skære igennem dem, som hendes klummer i blandt andet Børsen og på Sustain Report vidner om.
Lotte Hansen leder bureauet Hansen & Ersbøll Agenda, som siden 2017 har arbejdet med virksomheders og organisationers engagement med FN’s Verdensmål og den bæredygtige omstilling. Mange vil nok også kende hende som politisk kommentator gennem mange år. Sammen med partner, Charlotte Ersbøll, skabte hun i 2018 foreningen iLoveGlobalGoals, der “ønsker at skabe forandring og at gøre verdensmål til hverdagsmål”.
Iben Krog Rasmussen er direktør og medstifter af tænketanken Frej, som arbejder for et mere bæredygtig Fødevaredanmark og på at engagere den unge ‘generation bæredygtighed’. Hun bliver af en de kilder, der har inspireret til listen beskrevet som en “upcoming star, der allerede har været i Sydafrika for at tale på TED-Talks”.
Marianne Wiinholt er måske ikke et navn, der ringer en klokke hos alle. Men som CFO, eller økonomidirektør i Ørsted, spiller hun en afgørende rolle for den grønne omstilling i Danmark og globalt. Hun blev i 2004 lokket til det daværende DONG af Anders Eldrup, som ifølge Berlingske overbeviste hende om potentialet i det dengang mindre energiselskab. Hun var med til at børsnotere selskabet i 2016, som i dag har en markedsværdi på omkring 400 mia. kr.
Kommunikation om- og med formål er, hvad der driver makkerparret Karina Holm Henriksen og Christina Blak i kommunikationsbureauet We Love People, hvor de begge er partnere og hhv. CEO og creative director. Men bæredygtighed skal bygge på stærke data og upåklagelig rapportering, som sidstnævnte for nylig skrev i et debatindlæg i Børsen. På Sustain Report gør vi også gladeligt brug af deres skarpe analyser. “Shell bærer en negativ brand value med sig på grund af et hav af sager gennem de seneste 30 år. Så det er mange års vrede mod de store olieselskaber, der kommer til udtryk her,”sagde Christina Blak blandt andet om et gigantisk klima-selvmål fra Shell.
Tak til alle der har bidraget med ideer til listen – I ved, hvem I er..
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
