Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Erhvervstop går med i ny bæredygtig tænketank

14 erfarne profiler udgør styregruppen i en ny tænketank for bæredygtig udvikling.

Lene Skole
Lene Skole, adm. direktør for Lundbeckfonden. Foto: Lundbeckfonden

En ny tænketank skal “skabe en vaccine mod samfundskriser”, hvoraf den nuværende coronapandemi kun er en af dem ved at skabe en ny “drejebog for Danmark”.

“Klimaforandringerne er langt alvorligere – og med langt mere vidtrækkende konsekvenser. Tesen er, at pandemier kommer og går, men klimaforandringerne består,” lyder det i en pressemeddelelse fra tænketanken Sustainia, som står bag initaitivet.

Målet er ifølge meddelelsen at skabe en “bæredygtighedens trepartsaftale” mellem borgere, virksomheder og lovgivende myndigheder. Det skal være med til at sikre bæredygtig adfærd og omstilling via de rette rammer og reguleringer.

– De største udfordringer griber ind i hinanden og kræver nye sammenhængende svar og tvinger os til at handle på tværs af sektorer og brancher, siger professor Katherine Richardson i den forbindelse.

Det er baggrunden for, at den nye tænketank består af en række fremtrædende erhvervsfolk, institutioner og investorer samt Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet er gået sammen. “Missionen er at udarbejde et katalog af mulige løsninger på fremtidens komplekse udfordringer. Tilsammen skal de gøre Danmark til et foregangsland i bæredygtig omstilling”, skriver Sustainia i meddelelsen.

Tænketanen får en styregruppe på 14 personer, som inkluderer Erik Rasmussen der er stifter af Sustainia samt Mandag Morgen.

– Sammensætningen for gruppen bag Drejebog for Danmark skal afspejle, hvor komplekse udfordringerne er og derfor at de kun kan løses på tværs af sektorer – og med befolkningen omkring bordet, siger Erik Rasmussen i meddelelsen.

Han får selskab af:

Lise Kingo, tidligere CEO for FN’s Global Compact
Katherine Richardson, professor på Københavns Universitet og leder af Sustainability Science Center Christian Stadil, ejer og adm. direktør for konglomeratet Thornico A/S
Connie Hedegaard, bestyrelsesformand for den grønne tænketank Concito
Caroline, Ahlefeldt, stifter og adm. direktør af Tomorrow
Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand for Ørsted
Lars Nørby Johansen, bestyrelsesformand for bl.a. William Demant Invest
Malou Aamund, administrerende direktør for Google Denmark
Michael Zöllner, adm. direktør for Danmarks Grønne Investeringsfond
Rolf Kjærgaard, adm. direktør for Vækstfonden
Stig Albertsen, bestyrelsesformand og partner i Implement Consulting Group
Ulrik Haagerup, stifter og adm. direktør af Constructive Institute
Lene Skole, adm. direktør i Lundbeckfonden

Blandt tænketankens øvrige medlemmer er ifølge et uddrag fra Information bioetikeren Mickey Gjerris, KU, professor i økonomi Peter Birch Sørensen, KU, professor med speciale i pandemier Lone Simonsen, RUC, tidligere departementschef Jørgen Rosted, forskerholdet i Klima- og Omstillingsrådet, administrerende direktør i Dansk Energi Lars Aagaard, administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, fremtidsforsker og direktør for Universal Futurist Anne Skare Nielsen, formand for ingeniørforeningen IDA Thomas Damkjær samt yderligere cirka 40 nøglepersoner fra det danske samfund.

En tidligere militærlejr i Auderød skal som led i udviklingen af en drejebog for Danmarks bæredygtige omstilling omdannes til et “digitalt og fysisk eksperimentarium for en bæredygtig levevis”.

– Du skal forestille dig et Silicon Valley for bæredygtighed i miniformat. Et kraftcenter for virksomheder og forskningsinstitutioner, siger Erik Rasmussen om Auderød til Information.

Det sker ifølge Sustiania i et tæt samarbejde med bl.a. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet og Poul Due Jensens Fonden for at undersøge, om lejren netop kan blive et internationalt kraftcenter, der under titlen “Sustainia World” skal afdække og teste, hvordan vi kan kan gennemføre markante ændringer i vores daglige forbrugsmønstre.

Klimaminister Dan Jørgensen udtaler i den forbindelse:

– Sustainia World giver mulighed for at tage det næste grønne skridt og vise en endnu bredere vifte af grønne løsninger og leveformer frem og samtidig være et eksperimentarium for helt nye grønne løsninger.

Første fase af projektet er frem til januar 2021 at vurdere “mulighederne for, hvordan Danmark bliver en europæisk rollemodel for bæredygtige samfundsmodeller inden 2025 samt at omdanne Auderødlejren til et fysisk eksperimentarium”.

Anden fase fra 2021 til 2025 er få konkretiseret de ideer og planer, der ifølge tænketanken skal til for at sikre en bæredygtig omstilling af Danmark. Det sker dog kun “under forudsætning af fortsat bred opbakning og finansiering”, lyder det.

Målsætningen er, at Sustainia World kan udgøre et af de fem europæiske centre for gentænkning af vores levevis under projektet New European Bauhaus, som EU-Kommissionen for nylig har taget initiativ til.

Forsiden lige nu:

Hostel halverer klimaaftryk

Tre ud af fire gæster på vandrehjem lægger vægt på bæredygtighedstiltag. Mens a&o Hostels har halveret klimaaftrykket, sparer Danhostel på papiret.

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.