Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Dansk opfindelse reducerer brændstofforbrug

En besparelse “der batter”, lyder fra lektor om nyt system til skibsfarten.

Forskningsvirksomheden Frugal Technologies fra Aalborg kan stå foran et større kommercielt gennembrud. 

– Hvis det viser, at det også virker, så kommer vi til at gå all in, siger teknisk direktør i Uni-Tankers, Peter Stokbro til Science Report.

Frugal Technologies har de seneste fire år udviklet et system, Frugal Propulsion, som kan bidrage til at sænke brændstofforbruget for motordrevne skibe. Og for nylig har en testsejlads med et af Uni-Tankers skibe vist, at systemet fra Aalborg kan sænke brændstofforbruget med 12,15 procent. 

– Det er en brændstofbesparelse, der batter, siger Henrik Sornn-Friese, lektor ved CBS Maritime og Institut for Strategi og Innovation. 

Alternative brændstoffer er et af de helt store fokusområder inden for skibsfarten. forklarer Henrik Sornn-Friese.

– Men vi skal nok kigge ti-tyve år ude i fremtiden før, vi kommer dertil. I mellemtiden har vi brug for alle de effektivitetsforbedringer, som vi kan få, siger Henrik Sornn-Friese.

Han påpeger at selv i en tid med alternative brændstoffer, vil et system som Frugal Propulsion stadigt være aktuelt, fordi alternative brændstoffer også vil skulle bruges på en så effektiv måde som muligt.

Det har fået Uni-Tankers til at gå i gang med at installere systemet på en række skibe. Ligesom systemet også i øjeblikket bliver testet på et af Uni-Tankers større tankskibe.

Læs ogsåCSR-eksperter vil uddanne erhvervslivet til grøn omstilling

Peter Stokbro beskriver investeringen i Frugal Propulsion som en “lavthængende frugt”.

– Det er en investering, som vi kan lave relativt nemt uden at bruge en masse penge på det. Det betyder at investeringen får en rimelig tilbagebetalingstid, siger han.

Big data optimerer forbrug

Inden for den maritime branche er det normalt at bruge digital overvågning og big data til at overvåge skibsfarten. I modsætning til den gængse digitale overvågning på skibe bliver dataene i Frugal Propulsion automatisk omsat til optimering på motorens omdrejninger. På den måde er Frugal Propulsion et overvågningssystem, der automatisk optimerer brændstofforbruget på motordrevne skibe.      

– Vores system bliver klogere og klogere, desto flere data vi samler op. Systemet samler blandt andet data ind om dybdegang, trim, skibets hastighed og om vind og vejr og bølger. Vi bruger vores algoritme til at beregne alle de data, vi får til at optimere omdrejningerne på motoren, siger direktør i Frugal Technologies, Peter Hauschildt. 

Han beskriver Frugal Propulsion som et koncept, hvor en algoritme er kernen. Algoritmen virker ved at sensorer bliver placeret på skibet. Derudover skal skibet have installeret en flowmåler for at måle, hvor mange joule motoren bruger. Ligesom et Torque-meter skal installeres, så det kan afgøres, hvor meget kraft der bliver sendt ud til propellen. Endeligt skal alle skibes konditioner kendes, altså for eksempel hvor dybt skibet ligger, og om det er lastet.

Læs også: Virksomheder frygter hak i tuden, hvis de ikke er grønne nok

En tålmodighedsproces

I arbejdet med skabe forbindelse mellem en ung forskningsvirksomhed og erhvervslivet oplevede Peter Hauschildt, at det var svært at få nogen i erhvervslivet til at rykke først.

– Da vi fik det her oppe at køre, så troede jeg, at jeg nærmest ville blive omfavnet i døren af skibsbranchen. Det er slet ikke gået sådan. Det har virkelig været frustrerende arbejde at få branchen til at få øjnene op for dette koncept. Det har været en tålmodighedsproces udover det almindelige, siger Peter Hauschildt.

Læs også: Flertal af danskere bekymret over deres klimaaftryk

Netop langsommeligheden har været overraskende for Peter Hauschildt. 

– Det er min klare oplevelse, at firstmoverne ikke vil være firstmovere. De vil have andre til at gøre tingene først, før der er nogen, der vil hoppe med på vognen.

At have et eksempel, når man vil udfordre det eksisterende og skabe betingelser til forandringer, er centralt. Det har professor ved CBS, Eva Boxenbaum, tidligere sagt i et interview med Science Report. 

– I bund og grund handler forandring om at gøre det mulige synligt, så andre mennesker såvel som lovgivning kan lade sig inspirere, lød det fra Eva Boxenbaum. 

Ekstra profit for Uni-Tankers

Skibene, som har fået installeret systemet fra Frugal Technologies, bruger ti tons brændstof om dagen, når de sejler til havs. Med en brændstofpris USD 550-600/mt, betyder installationen af systemet, at Uni-Tankers vil få ekstra profit. 

Samtidig vil Frugal-systemet hjælpe Uni-Tankers til at leve op til en række miljømæssige krav. Hvor stor indflydelse Frugal-systemet får for Uni-Tankers bundlinje er endnu for tidligt at sige, vurderer teknisk direktør Peter Stokbro.   

Med samarbejdet med Uni-Tankers håber Peter Hauschildt nu på, at Frugal Technologies har fået sit eksempel på, at Frugal Propulsion kan gøre en forskel for skibsfarten. 

– Jeg kan jo se på hele bæredygtighedsdagsordenen, at det er et godt tidspunkt, at vi kommer ud på, men det er stadig svært for os, siger Peter Hauschildt. 

Forsiden lige nu:

Psykiatriprofessor vinder Lundbeckfondens diversitetspris

PRISER. Professor og forskningsleder Bjørn Eldrup fra Psykiatrisk Center Glostrup, går efter at ansætte folk, der ikke ligner ham selv eller andre i forskningsgruppen. Derfor vinder han Lundbeckfondens diversitetspris, LF Scientific Enrichment Prize 2024.

Ø: Den grønne omstilling vil afkræve jobskift

EUROPAVALG. Vi kommer ikke udenom, at den grønne omstilling vil betyde almindelige mennesker i joblimbo. Enhedslisten vil stå klar med hjælpepakker og hente midler i en udvidet klimatold.

Seneste artikler:

Norlys snupper Arlas strategichef

Mikkel Pedersen har ledet Arlas globale strategikontor. Nu skal han sikre transformationen af Norlys’ energiforretning.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading