Indlægget er skrevet af Laura Vilsbæk, indehaver af Nyibestyrelsen.dk og forfatter til “Du behøver ikke hedde Jens og gå i jakkesæt”
“Hovedordet på bestyrelsens agenda er bæredygtighed […] Både hvordan vi i isolation som virksomhed kan gøre det bedst muligt ift. klimaaftryk, og hvordan vi som virksomhed kan være med til at involvere os i andre dele af klimadebatten og derved hjælpe vores kunder eller samfundet generelt med at nå de andre mål”.
Sådan sagde Thomas Thune Andersen, bestyrelsesformand i bl.a. Ørsted, til Chairman’s Agenda 2020. Chairman’s Agenda er rammen for PWC’s kåring af Årets Bestyrelsesformand, og både gæster og deltagere kommer fra de største virksomheder i Danmark.
Men bæredygtighedsagendaen er mindst lige så vigtig i alle landets små og mellemstore virksomheder. Også i bestyrelseslokalet.
De små og mellemstore virksomheder
De små og mellemstore virksomheder udgør 99% af alle danske virksomheder, og selvom de langt fra fylder i mediebilledet i samme omfang som C25, er det her, en stor del af væksten og værdiskabelsen skabes og sker.
SMV’erne står for over halvdelen af beskæftigelsen, og de tegner sig for over halvdelen af omsætningen i danske virksomheder. Samtidig er hele 94 % af Danmarks højvækstvirksomheder SMV’er, så der er brug for at kigge på SMV’ernes værdiskabelse, og der er flere gode grunde til, at de også har bæredygtighed som omdrejningspunkt.
For det første fordi vi lige har været igennem en krise. En krise, der betyder, at økonomien lider, og at der er brug for nye løsninger. For det andet fordi flere stemmer fra både det politiske niveau, fra de faglige organisationer og fra markedet peger på, at krisen kalder på en grøn genstart. En grøn genstart, der sikrer, at vi både tilgodeser økonomien og den grønne omstilling.
En stor, global undersøgelse undersøgelse fra Deloitte viser desuden, at “positiv påvirkning af samfundet ud fra tankegangen ”do well by doing good” […] står øverst på de globale toplederes agenda”.
Det gælder også i de danske bestyrelser.
Bestyrelsens rolle når det gælder bæredygtighed
Bestyrelsen er den øverste, strategiske ledelse og skal som sådan beskæftige sig med de allervigtigste, strategiske dagsordener for den enkelte virksomhed. Er det at komme med på bæredygtighedsbølgen, vil det være naturligt at sætte bestyrelsen forrest i den transformation – som i alle andre store, strategiske transformationer.
Måske kalder det på noget nyt i bestyrelseslokalet at arbejde på den måde. Måske kalder det på nye kompetencer omkring bordet? Måske kræver det simpelthen at bestyrelsen forlader kontrol-regimet og bevæger sig over i den strategiske værdiskabelse med sparring på de forretningskritiske dagsordener, som ikke kan løses ved at kigge i regnskabet. Som måske bedre kan løses ved at kigge i krystalkuglen og at arbejde med at sætte retning – uden helt at kende den præcise vej til målet.
Her kunne bæredygtighed meget vel være den næste, store strategiske løftestang for virksomhedernes vækst og værdiskabelse. Det peger flere nationale og internationale undersøgelser også i retning af.
Professor Steen Thomsen, Center for Corporate Governance, CBS, spørger fx i forlængelse af en ny rapport fra EU-kommissionen: “Hvad er dine klimakompetencer?“ og refererer bl.a. til, at:
“Det foreslås, at bæredygtighed skal indgå obligatorisk som kriterium for valg af nye bestyrelsesmedlemmer”
Hvis man sætter bæredygtighed på bestyrelsens agenda er der også god grund til at se på bestyrelsens sammensætning. Er bestyrelsen klar til at løfte opgaven?
Sådan sætter du bæredygtighed på bestyrelsens agenda
Se fx den unge generation af bæredygtige forandringsagenter, som vokser frem i disse år. Dem, der stifter virksomheder, som løser fremtidens udfordringer. Dem, der har bæredygtighed i kernen af forretningen.
Mange unge i millennial-generationen arbejder allerede i bestyrelser og ejer og driver bæredygtige virksomheder og initiativer, og de kan bidrage i det strategiske arbejde for en bæredygtig fremtid. Her kunne Sustainable Change Makers være et godt sted at kigge hen.
En anden mulighed er at tjekke profiler på nboard.dk, som også har bæredygtighed på kompetenceprofilen.
En tredje mulighed er at beskrive den profil og de kompetencer, der er brug for, og lægge det ud som et åbent opslag på fx LinkedIn. Brug #bestyrelsessøgning for at komme ud til flere relevante kandidater.
Og se så her, hvordan det kan se ud, når en virksomhedsejer vælger at hyre en bæredygtighedsprofil ind i bestyrelsen. Stort tillykke til EnergySolution og til Nette Kirkegaard.
Et lille men glimrende eksempel på, at fokus på den grønne bæredygtighed også kan være med til at realisere andre af Verdensmålene, som Thomas Thune Andersen så fint formulerede det til Chairman’s Agenda.
Forsiden lige nu:

PensionDanmark planlægger også for planter og dyr, når de bygger nyt
Strategien kom på plads i 2022, og nu kommer Pension Danmark som det første selskab herhjemme med en rapport om deres aftryk på biodiversitet.

Nordisk rapport anbefaler stærkere regulering og et opgør med vækst-ideologien
Gennemgang af videnskabelige artikler viser, at der ikke findes eksempler på reel afkobling af økonomisk vækst fra den uholdbare miljø- og klimabelastning og overtræk på jordens ressourcer.

Uden den indre balance kan vi ikke skabe mere bæredygtige løsninger
PODCAST: Mange ledere famler, når de skal tage livsbalancen alvorligt, siger Louise Sparf til Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.
Seneste artikler:

PFA Pension henter særlig rådgiver til at dirigere strategi og bæredygtighed
Tidligere særlig rådgiver i S-regeringen og afdelingsdirektør i Nykredit Karl Kjær Bang bliver ny chef for bæredygtighed, public affairs og strategi hos PFA Pension.

Halvdelen af forskningsreserven skal gå til grøn omstilling
Et bredt flertal i Folketinget er enige om at fordele 3,6 mia. kr. til dansk forskning. Næsten halvdelen går til forskning i den grønne omstilling.

-Kvinder skal finde deres indre Pippi frem
FEMININ FORTROP. Bæredygtighedschef Camilla Dyring var med, før byggebranchen overhovedet havde ord for bæredygtighed. Siden da har hun været med til at slå hul på den bæredygtige udvikling – både i byggeriet og indad til i virksomheder.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
