Det tyske energiselskab RWE har vundet udbuddet af havvindmølleparken Thor.
Det oplyser Klima- og energiministeriet.
– Thor bliver ikke bare Danmarks hidtil største havvindmøllepark, men også en af verdens største parker og vil være med til at løfte Danmark ind i en ny tid, hvor sort bliver dyrere end grønt. Det er en enormt god grøn nyhed, at vindmøllebranchen har været ivrige efter at byde, og det viser igen, at Danmarks satsninger på vedvarende energi og havvind er en god investering for såvel klima, erhvervsliv såvel som for stat, siger klimaminister Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.
Ministeriet oplyser, at flere nationale og internationale energiproducenter havde budt på opgaven med at opføre og drive havvindmølleparken, der skal ligge ud for Thorsminde ved Vesterhavet. RWE vandt udbuddet som følge af lodtrækning. Berlingske skriver, at de resterende bud blev givet af Ørsted, Vattenfall, et konsortium mellem franske Total Energies og spanske Iberdrola samt et konsortium med danske Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Andel og britiske SSE Renewables.
Direktør: Ærgerligt med lodtrækning
Thor får en fuld kapacitet på 1.000 megawatt (MW), og vindmølleparken skal levere strøm til omkring én million danske husstande.
– Med flere aktører, der hver ønskede at bygge de 1.000 MW uden at indgå i risikodeling med staten er det ærgerligt, at vi ender i en lodtrækning fordi staten har lagt sig fast på, at der kun må bygges 1.000 MW på placeringen og ikke har stillet flere placeringer til rådighed for markedet, siger direktør i brancheforeningen Wind Denmark, Jan Hylleberg, i en pressemeddelelse.
Han fortsætter:
– Det må vi gøre bedre i fremtiden. Når vi mangler så store mængder vedvarende energi herhjemme og i Europa frem mod 2030, som vi gør, og investorerne står i kø for at bygge, så viser resultatet også, at vi ikke har den rigtige model og ramme for udnyttelsen af den store vindressource vi har til rådighed. Når vindmølleparker ikke længere ser ud til at koste staten milliarder, så er der alt mulig grund til, at vi finder nye løsninger så man politisk kan skrue op for klimakampen og ned for energipriserne ved hjælp af langt flere vindmølleparker – og det både på land og hav.
Læs også: PensionDanmark investerer i grøn virksomhed
Til Ritzau siger professor i energiplanlægning ved Aalborg Universitet, Brian Vad Mathiesen, at interessen om Thor bør få konsekvenser.
– Der er brug for at se på, hvordan man kan gennemføre udbuddene hurtigere, så man også kan agere hurtigere, når det viser sig, at efterspørgslen stiger mere end ventet, siger han.
Brian Vad Mathiesen mener, at dette blandt andet kan ske gennem forbedring af administrative procedurer omkring udbuddene.
2,8 milliarder kroner til statskassen
Berlingske skriver videre, at alle fem selskaber tilbød at bygge Thor til den lavest mulige elpris på 0,01 øre pr. kilowatt-time.
Det betyder, at staten – i første omgang – ikke skal betale for opførelsen. Dette skyldes, at støttemodellen for statsligt udbudte havvindmølleparker går begge veje, hvor staten enten yder støtte til eller modtager betaling til statskassen alt afhængig af prisen på el, oplyser Klimaministeriet i en pressemeddelelse.
Dermed står RWE’s selskab Thor Wind Farm I/S til at betale 2,8 milliarder kroner til staten. Ifølge ministeriet bliver Thor den første havmøllepark i verden, som bliver opført med betaling til staten.
Thor bliver den hidtil største havvindmøllepark i Danmark. Det er syvende statsudbudte havvindmøllepark i Danmark.
Thor bliver etableret minimum 22 kilometer ud for kysten ved Thorsminde.
Planen er, at Thor skal stå klar inden udgangen af 2027. Fuldt udbygget får parken en kapacitet på én gigawatt (GW), hvilket kan dække elforbruget for én million husstande eller det årlige forbrug for 1,6 million elbiler.
De samlede investeringsomkostninger for Thor anslås at være cirka 15,5 milliarder kroner.
Thor forventes at producere strøm i minimum 30 år.
Med det aktuelle bud ventes Thor Wind Farm I/S at have betalt staten de 2,8 milliarder kroner i løbet af en kort årrække.
Kilde: Klimaministeriet
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
