Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Han skal udbrede kendskabet til biobaserede byggematerialer

Bæredygtighedschef Mikkel Bang Hedelund fra Davidsens Tømmerhandel skal med hjælp af explainervideo og en ‘walk and talk’ flytte forbruget over på nye materialer i byggeriet.

Mikkel Bang Hedelund forklarer, at kundernes efterspørgsel er afgørende for, at betingelserne for et udvidet varesortiment er til stede i fremtiden. Derfor håber han, at en øget formidlingsindsats kan inspirere kunderne. Foto: PR

Sidste år tiltrådte Mikkel Bang Hedelund som bæredygtighedschef hos Davidsens Tømmerhandel. I år står han i spidsen for et projekt, der skal udbrede kendskabet til biobaserede byggematerialer. 

Projektet stiller skarpt på, hvordan danskerne kan blive bedre til at vælge byggematerialer, der ikke tærer på jordens ressourcer.

Her kan byggebranchen nemlig gøre en forskel, hvis de bliver endnu bedre til at formidle viden om ressourcebesparende materialevalg og løsninger. Og netop formidlingsindsatsen er essentiel for det projekt, som Davidsens Tømmerhandel og tre andre byggecentre bliver en del af. 

Projektet er udviklet i samarbejde med Realdania og Videncentret Bolius og er støttet med 200.000 kr. af Realdania. Det er desuden en del af Realdanias og Videnscentret Bolius’ samlede indsats “Bo Bæredygtigt”, der sigter mod at informere og inspirere danskerne til en mere bæredygtig adfærd i og omkring boligen. 

Davidsens Tømmerhandels rolle i projektet er at udvikle, afprøve og teste nye måder at formidle viden om ressourcebesparende materialevalg og løsninger.

– Samarbejdet skal hjælpe os med at gøre biobaserede byggematerialer nemt tilgængelige for ikke blot Davidsens kunder, men kunder i hele byggebranchen. Det første skridt på den rejse bliver at arbejde med formidlingen af biobaserede byggematerialer, så vores kunder kan få øje på alternativerne og tage ordentlig stilling til, hvilket byggemateriale de vælger, forklarer Mikkel Bang Hedelund, bæredygtighedschef i Davidsens Tømmerhandel.

Kundernes efterspørgsel er altafgørende

Mikkel Bang Hedelund håber, at formidlingsindsatsen kan være med til at motivere kunderne til at indtænke bæredygtighed i forbindelse med valg af materiale. Han understreger, at den lokale efterspørgsel i trælasterne er afgørende for, at betingelserne for et udvidet varesortiment er til stede i fremtiden. 

Læs også: Hun skubber til både byggeri og kønsroller 

Bæredygtighedschefen forklarer, at byggebranchen er struktureret uhensigtsmæssigt i forhold til forandring, og at den derfor tit bliver skudt i skoene at være konservativ. Det skyldes ikke lysten i branchen, men de omkringliggende strukturer, og derfor er det svært at skabe forandringer som f. eks. at introducere nye materialer, forklarer han. Derfor er formidlingsindsatsen særligt vigtig. 

– Det kan være svært at kommunikere omkring bæredygtighed i sin helhed. Med dette projekt forsøger vi at bryde begrebet bæredygtighed op og fokusere på de biobaserede byggematerialer. Og så prøver vi at få kommunikationen helt ned i øjenhøjde med kunderne, fortæller han.  

For at gøre kommunikationen mere tilgængelig og relevant for kunderne, udvikler Davidsens Tømmerhandel formidlingsmateriale, herunder en explainervideo og en kommende walk and talk, hvor Mikkel Bang Hedelund og fagekspert Henrik Bisp hos Videncentret Bolius I øjenhøjde med kunderne taler om fordele og ulemper ved biobaserede byggematerialer. De vil også præsentere en kundecase, hvor en kunde har bygget et hus af biobaseret boligmateriale. 

Leverandører og håndværkere skal med på rejsen

Fagekspert Henrik Bisp hos Videncentret Bolius ser frem til at følge projektet: 

– Vi er interesserede i at undersøge, hvad der sker i trælasterne, når de laver en formidlingsindsats overfor kunderne, for at få flere til at vælge byggematerialer, der ikke tærer på jordens ressourcer. Gennem samarbejdet finder vi også ud af, hvordan vores viden fungerer i samspil med byggecentrene, forklarer han. 

Og selvom projektet kun løber i 2023, vil Mikkel Bang Hedelund fortsætte formidlingsarbejdet i det nye år. 

– Som byggemarkedskæde har vi et ansvar for at oplyse og informere om biobaserede byggematerialer, så danskerne kender til alternativerne og selv kan tage et aktivt til- eller fravalg, fastslår han og fortsætter: 

– Derfor vil vi også inddrage leverandører og de professionelle håndværkere i projektet og lytte til deres input, for hvis vi skal lykkes med omstillingen, skal alle interessenter være med på rejsen.

Læs også: Interessen eksploderer: Den første grønne karriere- og jobmesse melder fuldt hus

Projektet slutter ved årsskiftet, og til den tid vil Videncentret Bolius, Realdania og Davidsens Tømmerhandel evaluere initiativerne og se på, hvordan de i fremtiden kan løfte formidlingen. 

Mikkel Bang Hedelund understreger, at Davidsens Tømmerhandel kommer til at fortsætte med at arbejde målrettet med bæredygtighed med hele 18 initiativer i det nye år.

Han vurderer, at en af virksomhedens største fremadrettede udfordringer fortsat er at trække bæredygtighedsbegrebet i øjenhøjde med kunderne og at hjælpe dem med at navigere bedst muligt i en kompleks bæredygtighedsvirkelighed som er i konstant udvikling.

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.