Manges øjne er i disse uger rettet mod Glasgow i Skotland, hvor klimatopmødet COP26 begyndte søndag. I de kommende uger skal verdens ledere forsøge at komme med løsninger til den globale klimakrise.
Men afhængigt af, hvilke løsninger de kommer frem til, så kan det blive en fordel – eller en udfordring – for danske virksomheder.
Ifølge Trine Plambech, der er leder af forretnings- og forskningsområdet for Digital Grøn Omstilling hos Alexandra Instituttet, vil særligt én sektor kunne øjne store muligheder, når den nye dagsorden gryr.
– Dér, hvor man især kan se en mulighed og et behov, er i intelligent sektorkobling. Hvis vi skal nedbringe CO2-udledningen, så skal vi have sektorerne til at tale sammen på en helt ny måde, siger Trine Plambech.
Det intelligente energinet
Hos Alexandra Instituttet mærker de allerede nu en stor interesse fra virksomheder, der står over for deres grønne omstilling og søger rådgivning om den digitale omstillings muligheder.

Trine Plambech fortæller, at dialogen mellem sektorerne vil kræve understøttelse fra digitale løsninger.
Det vil eksempel være at koble områder som el og transport, fjernvarme og el og Power-to-X og el.
– Hvor det digitale kommer ind, og hvor danske virksomheder har stort potentiale for at udvikle løsninger, er, hvis vi kan lave de algoritmer og løsninger, der skal til for at forstå og styre vores energinet.
Man skal blandt andet bruge det digitale til at forudse, hvor og hvornår energinettet bliver udfordret. Selvom det er noget der allerede findes i dag, vil det blive udfordret helt ekstremt, når energisystemet får mange nye aktører og decentrale energikilder.
Læs også: Her er de tre faktorer, der afholder virksomhederne fra grøn omstilling
Det vil, ifølge Trine Plambech, kræve nye digitale services, som der ikke findes i dag, men disse vil være altafgørende for, at man kan nå i mål med klimamålene. Og det vil desuden kunne udgøre et stort eksportpotentiale for Danmark at komme foran med den dagsorden.
– Det er nødvendigt, at vi kan lave den her intelligens i nettet, for at vi kan få udnyttet det fulde potentiale i at koble de her sektorer sammen.
Scope 3 – en potentiel guldkalv
Men mens mange virksomheder i dag i højere grad kan tage ansvar for deres Scope 1-emissioner, altså de udledninger, der kommer direkte fra virksomhedens egen drift, så bliver det straks mere kompliceret, når man kommer ned til Scope 2 og ikke mindst Scope 3 – som for mange virksomheder står for en massiv del af de samlede udledninger.
Og her peger Trine Plambech på løsninger, der hjælper virksomhederne med at få styr på Scope 3.
– De virksomheder, der kan sælge de grønne løsninger, der kan hjælpe virksomheder med at reducere CO2-udledning koblet meget til 3’eren, har et stort potentiale.
Stor mulighed for danske virksomheder
Jacob Pedersen er aktieanalysechef hos Sydbank. Han peger på, at det kan blive til stor fordel for mange danske virksomheder, hvis man når konkrete planer i Glasgow i løbet af de kommende uger.
– Det er både flertallet af de danske børsnoterede virksomheder, og den skov af underleverandører, der leverer til dem, der kan blive påvirket. Så er der ingen tvivl om, at mere grøn profil, endnu flere politiske initiativer i forhold til at løfte bæredygtigheden, vil være rigtig godt for de danske selskaber.
Ifølge Jacob Pedersen flere danske virksomheder kunne få større ordrebøger, hvis der fra politisk hånd bliver skruet op for den grønne omstilling af energi.
Det vil i sagens natur være spillere som Vestas og Ørsted, fortæller Jacob Pedersen, men også mindre aktører, der eksempelvis arbejder med brint.
– Qua den meget langvarige politiske opbakning, der har været til det her herhjemme, er der mange danske virksomheder, der er gearet til det her, siger han.
En for alle – alle for en
Men ifølge Trine Plambech er det dog ikke alle virksomheder, der er lige klar til omstillingen, og tiden er løbet fra bare at “se hvad der sker”.
– De, der ikke gør noget, er i risiko for at blive hægtet af. Også selvom man lige nu måske er på en fin sti, så er vi et sted, hvor alle virksomheder skal træffe et bevidst valg om, hvordan man vil drive virksomhed i fremtiden, siger Trine Plambech.
Hun tilføjer, at den enkelte virksomhed kan ikke gøre det alene.
– For at drive en sund og god virksomhed, er det ikke længere nok at være dygtig inden for egen matrikel.
Læs også: Dette skal vi holde øje med til COP26, ifølge Connie Hedegaard
Hun uddyber:
– Hvis man skal drive succesfuld forretning, kræver det nye digitale teknologier og know-how, i en skala som den enkelte virksomhed eller landmand ikke nødvendigvis har – og derfor er samarbejde og partnerskaber afgørende, siger Trine Plambech.
Så her er man ifølge Trine Plambech nødt til at række ud og få hjælp – blandt andet de virksomheder, som har specialiseret sig i digitale løsninger, der kan afhjælpe Scope 3-udfordringerne.
Forsiden lige nu:

GTS-institutterne sætter turbo på erhvervslivets innovation og grønne produkter
GTS-institutternes tilbud til dansk erhvervsliv skaber værdi for alle typer af virksomheder, viser en ny evaluering, som Uddannelses- og Forskningsstyrelsen står bag. Særligt yder institutterne et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

Livsstilsprogrammer på tv er mere sorte end grønne
Mad-, bolig- og rejseprogrammer understøtter en traditionel og klimabelastende livsstil og afspejler drømmen om, at vi kan købe os lykkelige.

Verdensmål 7: Vi skal bruge vores energi mere effektivt, hvis vi skal sikre bæredygtig energi til alle
Bliver energisystemet klar til al den grønne strøm? Bør overskudsvarme egentlig ikke være i overskud? Og hvor bliver den politiske handling af? Danfoss kaster lys over, hvad der skal til for at opfylde FN’s Verdensmål 7.
Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer
Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
