Et bredt flertal i Folketinget har afsat 850 millioner kroner til udviklingen af danske Power-to-X-projekter i Danmark og EU.
Det oplyser Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet i en pressemeddelelse.
– Med en fælles, europæisk indsats kan vi for alvor få teknologien op i skala og ned i pris og sætte fart på den grønne omstilling af for eksempel skibs- og luftfarten, der ikke umiddelbart kan elektrificeres direkte, siger klimaminister Dan Jørgensen.
Læs også: Erhvervspartnere og CIP går sammen om Europas største power-to-x projekt
Han ser stort potentiale i produktionen af grøn brint – både for at skabe CO2-reduktioner og for at skabe grønne arbejdspladser.
Regeringen har indgået aftalen med Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Alternativet.
– Virksomhederne er klar, og en af styrkerne ved IPCEI er netop virksomhedspartnerskaberne nationalt såvel som på tværs af grænser. Hvis vi skal være i front på den grønne dagsorden i Europa, er deltagelse i IPCEI uhyre vigtigt, siger Katarina Ammitzbøll, Det Konservative Folkeparti.
Løsninger til gavn for Europa
Ifølge ministeriet bliver de 850 millioner kroner afsat til et såkaldt IPCEI, ”der har til formål at understøtte store, transnationale udviklingsprojekter, som kan komme hele Europa til gavn”. Denne løsning skal blandt andet være med til at sænke omkostningerne ved projektet.
Læs også: Nyt Center for Energilagring skal skubbe grønt eksporteventyr
Torsdag præsenterede Dansk Industri deres plan for, at Danmark kan nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Blandt initiativerne er etablering af store Power-to-X-projekter.
– Erhvervslivet har længe råbt på, at vi politisk skal bakke op om Power-to-X med konkret handling. Vi øger sandsynligheden for, at Power-to-X både bliver en stor gevinst for klimaet og et grundlag for endnu et dansk erhvervseventyr. Konkurrencen på det her område er nemlig hård. Det er ikke en scene, vi har for os selv, som vi har haft det med vindmøllerne. Andre store lande rykker også på Power-to-X, og derfor er det vigtigt, at vi fra dansk side får sat skub i udviklingen, siger tidligere minister, Tommy Ahlers (V).
Danmark har indstillet seks projekter til støtte gennem det såkaldte IPCEI. Klimaministeriet forventer, at EU i løbet af juli træffer en endelig afgørelse om, hvilke projekter der skal støttes.
Deltagerne skal både modtage statsstøtte og selv bidrage økonomisk til projekterne.
Projekterne kan spænde over hele værdikæden for brint og PtX-produkter.
Danmarks finansiering til IPCEI for brint er en kombination af nye midler samt omprioritering af eksisterende midler. Der er blandt andet afsat 610 millioner kroner af nye midler og 240 millioner kroner af eksisterende midler.
Kilde: Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.
Forsiden lige nu:

Polestar følger værdikæden med blockchain
I 2027 skal alle batterier have et digitalt pas. Elbilproducenten Polestar er gået foran og tracker allerede nu en række metaller. Både myndigheder og forbrugere kræver i stigende grad transparens.

Et flertal er med på forandringer – men det kræver inddragelse
PODCAST: Naturens konto er i voldsomt overtræk, og derfor er vi nødt til at vende op og ned på det hele. Det argumenterer Rune Baastrup for, når han gæster Steffen Max Høgh i denne udgave af Bæredygtig Business.

Startede Footprint Firm: Nu skal han sætte aftryk på grønt råd
Stifter og partner fra The Footprint Firm, Christian Sparrevohn, skal overtage posten som forperson for Rådet for Grøn Omstilling.
Seneste artikler:

Henrik Frandsen overtager ordførerskab for klima-, energi og forsyning
Moderaterne udvider klimaområdet med et nyt klimaordførerskab med fokus på global klimapolitik.

Fond ansætter ny frontfigur til at lede investeringer i fremtidens fødevarer
Danmarks Eksport- og Investeringsfond ansætter ny direktør til at lede fondens arbejde med udvikling af klima- og miljørigtige fødevarer.

Virksomheder i fødevarebranchen har nu udsigt til 58 mio. kr. i tilskud til plantebaseret fødevareproduktion
Fra den 31. maj har Fonden for Plantebaserede Fødevarer sat 58. mio. kr. på højkant til virksomheder, der arbejder med plantebaserede fødevarer.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
