Energilagring er en af de helt centrale metoder til at nå målet om nul-reduktion i 2050. Det slår regeringen blandt andet fast i den nye forskningsstrategi, hvor halvdelen af de øremærkede 750 millioner kroner går henholdsvis direkte til power-to-x teknologi og indirekte til teknikker for lagring.
Lige nu arbejder danske forskere på innovative teknikker til alt fra at gemme overskydende vindmølleenergi til at fremstille superbatterier. Indsatserne er vigtige, men de skal samles under én fane, og erhvervslivet må inddrages i større grad. Det er motivationsgrundlaget bag et nyt center hos Akademiet for de Tekniske Videnskaber (ATV).
Det er Industriens Fond, der har bevilliget 11 millioner kroner til Dansk Center for Energilagring (DaCES). Centeret skal fremover koordinere forskningssamarbejdet omkring blandt andet power-to-x og i højere grad demonstrere værdien af energilagring for danske politikere og erhvervsliv.
LÆS OGSÅ: Dansk CEO trækker sig fra global NGO
Det fortæller Anne Marie Damgaard, som er den nye sekretariatschef for DaCES. Hun mener, at energilagring kan blive det næste grønne eksport-eventyr for Danmark. Og den vurdering står hun, og regeringen, ikke alene med, for “energilagring vil blive den helt store historie i det kommende årti”, mener også Mark Lewis, der er bæredygtighedschefstrateg hos BNP Paribas Asset Management, ifølge ctwatch.dk.
Det nye store eksport-eventyr
– Da man satte den første vindmølle op i Tvind i 1978, havde man næppe forudset, at Danmark en dag skulle leve af vindteknologi. I dag er det et globalt eksporteventyr, og der står vindmøller i hele verdenen. Det er sket, fordi der er rykket på en dagsorden og sat penge af i forventning om, at teknologien kan være med til at generere et grønt samfund og flere arbejdspladser, siger hun.
Hun mener, at Danmark ligesom med vindenergi kan få en førende international markedsposition inden for grøn energikonvertering og energilagring. Det motiverer hende i det nye job som sekretariatsleder. Anne Marie Damgaard glæder sig især til at styrke samarbejdet mellem de danske universiteter og erhvervslivet i form af både store og små virksomheder samt store spillere som Dansk Industri og Dansk Energi.
Det er nemlig et vigtigt skridt på vejen mod at gøre feltet mere konkurrencedygtigt, påpeger hun.
– Vi er ikke i mål med et fuldbårent produkt endnu. Derfor er alle centerets partnere gået sammen på tværs af industri, offentlige forskningsinstitutioner og interesseorganisationer for at vise over for myndighederne og den centrale administration, at vi vil det her, siger hun.
DaCES er et initiativ fra Danmarks Tekniske Universitet, Aalborg Universitet, Syddansk Universitet og Aarhus Universitet på forskningssiden i samspil med både brancheorganisationer og virksomheder som Danish Power Systems, Lithium Balance og Vestas.
Forskningstung viden hos virksomhederne
Anne Marie Damgaard understreger, at centerets fornemmeste opgave er at koordinere partnerskaber og skabe dialog mellem forskere og erhvervslivet. Det gøres allerede i dag, men vi kan blive endnu bedre, argumenterer hun.
– Vi skal være med til at sikre, at aktører inden for energilagring ikke sidder på små puljer individuelt men i stedet deler deres viden og resultater. Hele værdikæden skal med – lige fra forskning over virksomhederne til slutbrugeren, siger hun.
En styrket indsats er alfa og omega for at gøre de lovende energilagrings-teknikker som eksempelvis power-to-x rentable i industrien, siger Anne Marie Damgaard.
Power-to-x er processen med at omdanne grøn elektricitet til fossilfri energikilder som brændsel, benzin og kemikalier. Alt sammen brændstof, der er nødvendigt for at opretholde nøglesektorer som transport- og flyindustrien, for ikke at tale om opvarmning eller industriel produktion.
Problemet er bare, at teknologien stadig er utrolig omkostningsfuld og besværlig. Det samme gælder andre former for energilagring som konvertering af el til gasser, batterier til opbevaring og varmelagring. Derfor er der brug for, at forskere og virksomheder sammen arbejder på at udvikle forretningsmodeller, mener Anne Marie Damgaard.
– Forretningsmodellerne kan udvikles endnu mere. Lige nu er der ikke tilstrækkelig viden om, hvordan vi får sænket priserne og skaleret op til masseproduktion af de her grønne energiteknologier, uddyber hun.
Penge til demonstrationsprojekter
Hun tilføjer, at Danmark har ledende forskning på området, der kan hjælpe både os selv og andre lande med at sænke udledningen af CO2 drastisk. Men før vi kan eksportere løsningerne på international skala, skal det kunne betale sig for særligt små- og mellemstore virksomheder herhjemme at implementere dem.
Det er en af opgaverne for det nye Danske Center for Energilagring. Samtidig vil Anne Marie Damgaard både på nationalt og europæisk plan arbejde for flere midler til at understøtte forskning i og test af eksisterende energilagrings-teknologier.
– Det er særligt vigtigt at få kanaliseret penge i de store demonstrationsprojekter. Der skal testes mere i stor-skala faciliteter for at udvikle teknologiens konkurrencedygtighed, siger hun.
Hun fortæller, at DaCES foruden partnere også har fået interessetilkendegivelser fra store kommercielle spillere som Novo Nordisk, Ørsted A/S og Danfoss A/S. Der er lige nu solid politisk bevågenhed om emnet, så Anne Marie Damgaard har store og positive forventninger til arbejdet.
– Jeg skal ud og køre på en cykelsti, hvor der allerede er medvind. Nu skal cyklen bare køre endnu stærkere – og selvfølgelig på grøn energi, siger hun afslutningsvist med et smil på læben.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
