Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Erhvervspartnere og CIP går sammen om Europas største power-to-x projekt

CSR
Foto: iStock

Europas største produktion af CO2-fri grøn ammoniak står til at blive en realitet i Esbjerg i 2026. Det kan bruges til CO2-neutral kunstgødning til dansk landbrug og grønt brændstof til skibsfarten.

Potentielt kan den nye fabrik erstatte al importeret kunstgødning i Danmark, som produceres med fossile brændsler. På verdensplan står ammoniakproduktion for cirka 1,4 pct. af CO2-udledningerne.

Overskudsvarmen fra produktionen af grøn ammoniak kan desuden levere varme til cirka en tredjedel af husstandene i Esbjerg. Det skal reducere CO2-udledningerne med cirka 1,5 mio. ton årligt, hvilket svarer til at fjerne 730.000 biler fra vejene permanent, ifølge en pressemeddelelse fra Copenhagen Infrastructure Partners, som leder projektet i samarbejde med erhvervspartnerne Danish Crown, DLG, Arla, DFDS og Mærsk.

CIP er verdens største grønne investeringsfond, og her ser man “power-to-x”, hvor grøn energi fra eksempelvis havvindmøller via en elektrolyseproces omdannes til fx grønne brændsler, som afgørende for den grønne omstilling. Det gælder især for den tunge transport og landbruget, hvor elektrificering via grønne energikilder ikke er en mulighed.

– Landbruget og shippingindustrien er industrier, som begynder på en dekarboniseringsrejse. Løsninger som power-to-x er afgørende for at få disse industrier til at tage det næste store spring, siger Christian Skakkebæk, Senior Partner i CIP, i en pressemeddelelse.

Brintprojektet indgår i en ny Energy Transition Fund, som PensionDanmark, der var med til at grundlægge CIP, overvejer at investere i.

– Power-to-x er det nye kapitel i attraktive grønne investeringsmuligheder, siger Torben Möger Pedersen, CEO for PensionDanmark, som næste måned vil præsentere investeringsmuligheden for sin bestyrelse, fremgår det af meddelelsen.

Forsiden lige nu:

Udsigt til massiv mangel på genbrugsplast

I 2030 vil behovet for genbrugsplast i USA være fire gange så stort som den tilgængelige mængde. Trods langt bedre indsamlingsordninger stiger efterspørgslen også markant herhjemme.


Seneste artikler:

Departementschef skal afløse Möger

Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.


Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.