Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Navne

Tårer, ære og overvældelse til prisuddeling for regenerativt byggeri

Årets ildsjæl, løsning og samarbejde blev fundet ved prisuddelingen af Det Bæredygtige Element 2023 ved dette års Building Green-konference.

170 udstillere fyldte forum til Building Green, til glæde for de 8000 besøgende. Foto: Emma Kragh Andersen

Mens byggeriet er udskammet for sit sorte aftryk, er det også en branche i rivende udvikling. Over to dage var over 170 udstillere mødt op i Forum for at dele deres grønne indsatser.

Det giver hvert år anledning til at hylde årets bedste grønne tiltag til den årlige prisuddeling af Det Bæredygtige Element 2023. Vinderne, som er enholdsvis årets ildsjæl, løsning og samarbejde, er fundet og prist på baggrund af deres arbejde med bæredygtigt byggeri. 

Prisuddelingen foregår under den årlige konference Building Green, der netop er løbet af stablen 1. og 2. november i Forum i København. 

Denne gang har fokus været rettet mod regenerativt byggeri både for prisuddelingen såvel som for resten af programmet henover de to dage. 

Lad os tage et kig på vinderne.

Personprisen 2023 – en scenevant ildsjæl

Mens sidste års vinder af Personprisen, Hanne Tine Ring Hansen, blev rakt mikrofonen, holdt buketterne sig klar på sidelinjen. 

Anne Katrine Harders. Building Green, pressefoto.

– Vinderen af årets Personpris er en ildsjæl, der i lang tid har skubbet den danske byggebranche i en bæredygtig retning. Vinderen er én, der tør bringe sig selv i spil og ikke giver op, selv når der kommer modstand til trods for, at det kan byde på hårde kommentarer i det offentlige rum, begrunder Hanne Tine Ring Hansen. 

Med et glimt i øjet tilføjer hun, at det er sådan nogle som dem, nogle vil kalde for terriere, mens andre vil sige ildsjæle. Det var en meget glad og tårevædet Anne Katrine Harders, der blev overrakt prisen Årets Ildsjæl 2023 og blomster, mens Tina Turners stemme fløj ud af højtalerne: “You’re simply the best”. 

Anne Katrine Harders er programleder på Dansk Arkitektur Center (DAC), og blev valgt af juryen blandt feltet af nominerede, som derudover talte Kent Fonseca, national projektleder i bæredygtighed hos Stark og Kirstine Bendtsen, projektudvikler med fokus på bæredygtighed hos ejendoms- og investeringsselskabet AKF. 

Læs også: Bullshit banko: Kan byggeriet greenwashe sig til mere bæredygtighed?

Da Anne Katrine Harders, som få timer forinden selvsikkert havde faciliteret “MorgenDAC” på samme scene, nu byttede blomsterne ud med en mikrofon, var det med en ukendt bævende stemme: 

– Jeg står virkelig meget på scenen, så det er totalt uvant for mig at have den her stemme, smilede hun. 

Hun er stolt og takker alle dem, der “gider” at diskutere med hende hver dag og gøre hende klogere. Derfor går hendes særlige tak også ud til arbejdsgangene på DAC:

– DAC er den vildeste lykkepille uden bivirkninger – jeg har verdens bedste chef og verdens bedste kollegaer, siger hun. 

Produktprisen 2023 – Løsningen er genbrug

Næste hyldest på programmet er årets “Løsning”, som skulle findes blandt et produkt eller system, der bidrager til en grønnere og mere bæredygtig bygge- og anlægsbranche. 

Det belønnende spotlight faldt på Nauticon-bygningen. Siden sommeren har Danica Ejendomme nemlig i samarbejde med Tscherning, Søren Jensen og Artelia været i gang med at demontere dele af bygningen på Sluseholmen for at give mange af materialerne nyt liv i to andre konkrete Danica-byggerier. 

Nauticon-løsningen. Building Green, pressefoto.

Prisen bliver overrakt af jurymedlem Lone Feifer, direktør for bæredygtige bygninger hos Velux. I begrundelsen sender hun rosende ord mod resten af det indstillede bæredygtighedsfelt – Nauticon-samarbejdet var simpelthen valgt som “the best amongst equals”, siger hun. 

De nominerede havde desuden været murstenene LESS lanceret af Egernsund Wienerberger, der har en lavere CO2-udledning, og designvirksomheden d lines LCA-orienterede projekt Re-handle, der genbruger greb og armaturer. 

Læs også: Interessen eksploderer: Den første grønne karriere- og jobmesse melder fuldt hus

Da Danica Ejendommes udviklingsdirektør Niels Fribo åbner takketalen, er det med ordene: “Det er en ære.”

– Vi har for tiden meget fokus på dokumentation, EU’s taksonomi – en masse papirarbejde. Derfor er det også vigtigt for os at komme ud og gøre en reel forskel i den virkelige verden, siger han og fortsætter: 

– Det er fantastisk at se, hvad vi kan, når vi vil. 

Niels Fribo understreger, at byggebranchen skal give materialerne nyt liv og ikke blot bortskaffe. Der er rigtig meget guld og gode værdier i de byggerier, vi allerede har, siger han.  

Samarbejdsprisen 2023 – Samarbejdet mellem natur og by 

Tina Turner strømmer for tredje og sidste gang ud af højtalerne i prisuddelingen til den sidste pris: Samarbejdsprisen. 

Samarbejdet bag guidebogen. Building Green, pressefoto.

Denne gang bliver det triumfmelodien for Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen, som vinder for samarbejdet og indholdet i guidebogen “A guide to Danish Architecture. Towards the UN Sustainable Development Goals”. 

Prisen og Anerkendelsen lander hos et samarbejde og initiativ, som på tværs og blandt aktører i værdikæden har haft bæredygtighed med i hele processen eller projektet. 

– Vi er sindssygt stolte over den her pris, lyder ordene fra de to prisvindere, som har svært ved at finde de rigtige ord: 

– Det er meget overvældende at modtage den her pris. 

Læs også: Verdensmål 4: Uddannelse til alle – men vi har et kønsproblem

Guidebogen består af 60 danske bygge- og byudviklingsprojekter, som med biodiversitetsbalancen for øje går i samspil med naturen for netop at skabe stabilitet mellem byliv og livet i naturen. 

Katrine Østergaard Bang og Birgitte Lindegaard Jensen understreger i deres takketale, hvor vigtigt det er at arbejde sammen, hvis det skal lykkes med den bæredygtige udvikling og at man nogle gange må løbe nogle risici. 

Forsiden lige nu:

Et kilo status på verdensmålene, tak

Steen Hildebrandt har føjet endnu en bog til sit imponerende forfatterværk. Bogen gør status over verdensmålenes udvikling i Danmark, nu hvor vi er halvvejs mod 2030. Desværre er vi ikke halvvejs i mål, men vi kan nå i mål, hvis vi er villige til at tage verdensmålene seriøst.

Seneste artikler:

Skævvredne data gør os mindre robuste over for klimaforandringer

Et nyt studie fra SDU viser, at vi har et skævvredet billede af verdens plantedata, fordi den fortrinsvis er indsamlet i og af rige lande, hvilket gør os mindre modstandsdygtige over for klimaforandringernes effekter. Det er et eksempel på et større problem med en strukturel, global ulighed akademia, mener forskere fra DIIS.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.