– Når man arbejder i det her felt, vælter man ugentligt rundt i laviner af dystre rapporter og analyser, som dokumenterer det pres, vi lægger på vores jordklode. Det kræver en vis hårdførhed.
Sådan lyder det fra den 31-årige Joachim Marc Christensen, der er network manager for klima og kommunikation hos UN Global Compact Denmark.
Han er blevet indstillet til priskategorien ‘Årets Sustainability Håb’ for sit arbejde med blandt andet at udbrede klimamålene Science Based Targets blandt danske virksomheder.
– Det giver mig energi og optimisme at møde virksomheder, som gør op med gamle forbrugsmønstre, når det gælder for eksempel tøj og elektronik, sætter vores kæmpe madspildsproblem under lup eller udfordrer vores måde at transportere os selv og vores varer på, siger Joachim Marc Christensen.
Han tilføjer:
– Virksomheder, som nægter at acceptere status quo, og som insisterer på, at der er en bedre vej – at det hele ikke er tabt. Det er min drivkraft – det er de virksomheder, jeg gerne vil hjælpe.
Joachim Marc Christensen er desuden aktiv i bæredygtighedsnetværket Sustainable Change Makers, og det er derfra, han er blevet indstillet.
– Joachim arbejder utrætteligt for verdens største frivillige initiativ for ansvarlige virksomheder. Han bidrager som Network Manager med at sætte en fælles ramme for kommunikationen om virksomhedernes fremskridt og engagement inden for ansvarlig virksomhedsledelse, lyder det fra hans indstiller Lasse Alfastsen, der også er en del af netværket.
Sustain Reports prisoverrækkelse Sustain Awards bliver afholdt 14. oktober på Langelinie Pavillonen i København. Her vil en række inspirerende talere, en stærk jury og stolte vindere igen i år indtage scenen for at gøre os alle sammen klogere på, hvad virksomheder kan gøre for at bidrage til den bæredygtige og grønne omstilling.
Læs også: Hvem er ‘Årets Sustainability Håb’ 2021?
Redaktionen på Sustain Report har rakt ud til de indstillede kandidater til ‘Årets Sustainability Håb’, så du i de kommende uger kan lære mere om deres arbejde og finde ud af, hvad der rører sig i hovedet på de unge håb.
Og denne gang har vi altså talt med Joachim Marc Christensen.
Mange er stadig ikke gået i gang
Hvad arbejder du primært med i dag inden for sustainability?
– Da jeg for tre år siden startede i Global Compact, var vi i gang med at opbygge Global Compact som organisation i Danmark, og dér havde jeg mange hatte på. Vi var få mennesker, og det vigtigste for os var, at de virksomheder, som havde tilsluttet sig vores ti principper, fik den støtte, viden og værktøjer, de havde brug for.
Joachim Marc Christensen fortæller, at Global Compact i dag har fordoblet antallet af medlemsvirksomheder. Det har også medført, at antallet af hatte på hans hoved er svundet lidt ind, og i dag leder han klimaarbejdet.
Det betyder blandt andet, at han står for for at udbrede det globale initiativ Science Based Targets, hvor virksomheder sætter klimamål, der stemmer overens med klimavidenskaben.
– Det er utroligt givende, fordi der er et stort momentum for klimaet netop nu, og mange er enige om, hvordan virksomheder skal gribe reduceringen af deres udledninger an. Vi har danske virksomheder, der går forrest og hæver klimabarren for hele deres industri til et uhørt højt niveau. Men der er lang vej endnu, siger Joachim Marc Christensen.
Læs også: Fra svensk landliv til sustainability-specialist hos Bestseller
Han tilføjer:
– Mange danske virksomheder er slet ikke i gang, og de store virksomheder kæmper stadig med at takle udledninger i deres værdikæde.
Han har desuden ansvaret for organisationens eksterne kommunikation.
Joachim Marc Christensen fortæller, at fordi UN Global Compact Denmark både repræsenterer en FN-organisation og en forening for virksomheder fra mange forskellige sektorer, så er der mange bolde – og interesser – at holde styr på:
– Der er meget på spil, og det handler om at bevare vores integritet og legitimitet som initiativ. Men flere beslutningstagere har fået øjnene op for, hvem vi er, og hvad vi repræsenterer – et globalt sprog og rammeværk for, hvad det vil sige at drive ansvarlig forretning.
Den private sektor er afgørende at få med
Ifølge Joachim Marc Christensen, vil der altid være de virksomheder, der er en del af løsningen – og de, der er en del problemet. Hans arbejder består så i, at få flere over på den grønne løsningssti.
Hvad er din drivkraft, når det gælder sustainability som karrierevej?
– Min drivkraft er anerkendelsen af, at den private sektor bliver nødt til at være en del af løsningen. Da jeg studerede i Californien, læste jeg en lang artikel om den globale mangel på ferskvand og ikke mindst virksomhedernes rolle i den. Det var en øjenåbner, både fordi problemet var chokerende stort, men også fordi manglen på regulering og den private sektor spillede, og spiller stadig, en kæmpe rolle.
Han tilføjer:
– Jeg har aldrig haft lyst til at sætte mig over i hjørnet, pege fingre og dvæle ved konstateringen af, at det hele står grelt til.
På grønt korstog
Hvilken konkret forskel vil du gerne gøre med dit arbejde inden for sustainability?
– Først og fremmest vil jeg gerne arbejde for, at dansk erhvervsliv bliver verdensmestre i klimarapportering. For én ting er at sætte ambitiøse klimamål, en anden ting er at dokumentere reduktionerne over for sine interessenter, siger Joachim Marc Christensen.
– Vi går ind i en fremtid, hvor investorerne stiller større krav til de virksomheder, de investerer i.
Her peger Joachim Marc Christensen dels på presset fra omverdenen, men også på de krav, der skal følges med ny EU-lovgivning som eksempelvis EU-taksonomien, der har givet klare regler for, hvordan bæredygtige investeringer og incitamenter klassificeres.
Læs også: ‘Årets Håb’-kandidat vil følge kaffebønnerne fra jord til bord
– Ambitiøse klimamål kombineret med kvaliteten af klimadata er det nye konkurrenceparameter. Hvis Danmark skal leve af at være et foregangsland, som kan levere de grønne løsninger til den globale grønne omstilling, så kræver det, at alle virksomheder mestrer dokumentationen af deres klimaarbejde, siger han.
Og tilføjer:
– Særligt de store virksomheder mangler transparens i deres afrapportering. Klimakompensation er ikke et middel, men en nødløsning. Det vil jeg være med til at skrive i sten.
Joachim Marc Christensen fortæller, at hans mål er at få flere virksomheder i gang med den grønne omstilling:
– Og her er jeg taget på et virtuelt og fysisk korstog for at udbrede Greenhouse Gas-protokollen for mindre virksomheder – heldigvis bakket op af både styrelser, erhvervsorganisationer og andre virksomheder. Jeg vil gerne forklare virksomhederne, at det er godt for deres forretning at tage klimaet alvorligt.
– Hvornår korstoget slutter ved jeg ikke, men jeg står absolut ikke af foreløbigt, tilføjer Joachim Marc Christensen.
- De endeligt nominerede samt vinderen afsløres den 14. oktober til Sustain Awards 2021.
- Foruden ‘Årets Sustainability Håb’ kåres også ‘Årets Sustainability Leder’ og ‘Årets Omstilling’.
- Vil du indstille en kollega til ‘Årets Sustainability Håb’? Du kan stadig nå det inden 10. september.
- Læs her hvordan: Hvem er ‘Årets sustainability håb’ 2021?
- Læs også om de øvrige indstillede kandidater her.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
