Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Unge iværksættere skal skabe fremtidens bæredygtige løsninger

De unge skal kunne komme i kontakt samarbejdspartnere, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Kristine Barenholdt Bruun er leder af Det Cirkulære Laboratorium. Foto: Privat.

Unge startups skal have bedre muligheder for at udvikle fremtidens bæredygtige løsninger.

Sådan lyder det fra Kristine Barenholdt Bruun, der netop er tiltrådt som leder af Det Cirkulære Laboratorium.

– Vi vil gerne have, at samfundet får øjnene op for de her unge iværksætteres løsninger, så de kan få indflydelse på Danmark og danskernes klimaadfærd, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Det Cirkulære Laboratorium er et partnerskab mellem Roskilde Festival og Tuborgfondet. Partnerskabet blev offentliggjort i begyndelsen af februar, mens Kristine Barenholdt Bruun tiltrådte som leder pr. 1. juni.

Læs også: Connie Hedegaard: Alle tigger om reguleringer

Ambitionen med Det Cirkulære Laboratorium er at skabe et miljø, hvor unge iværksættere kan teste bæredygtige løsninger, forretningsmodeller og koncepter, der kan føre til forandring i samfundet.

– Vi har et ansvar for at gøre op med brug-og-smid-væk-kulturen og inspirere kommende generationer til en mere bæredygtig adfærd. Først og fremmest kan vi hjælpe fremtidens grønne iværksættere på vej ved at skabe rammer, hvor de kan udfordre og teste deres konkrete løsninger i et fleksibelt og kæmpemæssigt laboratorium fyldt med mennesker og muligheder, sagde Signe Lopdrup, Roskilde Festivals administrerende direktør, i forbindelse med lanceringen af Det Cirkulære Laboratorium.

En vision om partnerskaber

Kristine Barenholdt Bruun kommer fra en stilling som kommunikationschef i Bloxhub, der arbejder med bæredygtighed i byer – både i design, byggeri og tankerne om byen som koncept.

– Bæredygtighed og cirkularitet ligger mig nært, og samtidig er jeg meget optaget af unge startups og deres vilkår, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Læs også: 850 millioner kroner til udvikling af grønt brændstof

Hendes vision som leder af Det Cirkulære Laboratorium er derfor at skabe et netværk med alt fra de unge iværksættere over de etablerede virksomheder til fonde og ildsjæle.

– For mig er det tydeligt, at vi skal lave partnerskaber. De små startups har nogle andre kompetencer end de store etablerede virksomheder, og derfor kan små og store virksomheder berige hinanden. Men for at det kan ske, må vi sørge for, at de unge får muligheden for at teste, udvikle og komme i kontakt de rette samarbejdspartnere, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Idéerne skal ud i samfundet

Kristine Barenholdt Bruun fortæller til Sustain Report, at planen er at få 200 startups gennem Det Cirkulære Laboratorium frem mod 2025.

– De unge iværksættere er i høj grad flasket op med tankerne om bæredygtighed. Det giver dem et helt andet udgangspunkt og en unik forståelse for, hvad vores samfund har brug for i den grønne omstilling. Vores opgave er at hjælpe dem og deres tanker videre, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Læs også: Drop grønne løfter, hvis de ikke bakkes op af fakta

Tuborgfondet har bevilget 7.565.000 kroner til Det cirkulære laboratorium. Roskilde Festivalen udgør laboratoriets sekretariat. Festivalen skaber også rammerne, hvor iværksætterne kan teste deres løsninger og koncepter.

– Iværksætterne mangler ofte testmuligheder i de danske byer, hvor der skal tages en masse hensyn. Her er Roskilde Festival en god midlertidig platform med 130.000 indbyggere – en størrelse der gør, at festivalen kan måle sig med en større dansk by, siger Kristine Barenholdt Bruun.

At ”byen” blot er af midlertidig karakter, gør det nemmere at udføre de forskellige tests.

– Her er ingen, der på forhånd har besluttet, hvordan bygninger, adfærdsdesign og produkter skal være. Derfor bliver det nemmere for iværksætterne at være stede, implementere deres løsning og indsamle den data, der er så vigtig for at kunne færdigudvikle produktet, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Coronaudfordringer

Roskilde Festival bliver normalt afholdt om sommeren, men Det Cirkulære Laboratorium ligger ikke stille af den grund. Tværtimod arbejder og tester iværksætterne deres løsning hele året rundt – det kan være på festivaler, som Roskilde Festival har et samarbejde med, eller på Roskilde Festival Højskole.

– Vi havde jo håbet på, at iværksætterne kunne teste på årets Roskilde Festival. Men det er jo aflyst.

I stedet er Kristine Barenholdt Bruun glad for, at Roskilde Festival har stablet en såkaldt eventserie, Summer Days, på benene.

– Tre startups greb muligheden for at komme med på Summer Days. Det betyder, at vi, på trods af en sommer præget af corona, kan nå at teste nogle fantastiske løsninger inden for affaldssortering, siger Kristine Barenholdt Bruun.

Du kan lære om Det Cirkulære Laboratorium og vilkårene for at komme ind i laboratoriet her.

Det cirkulære laboratorium
Tuborgfondet har bevilliget 7.565.000 kroner til Det cirkulære laboratorium, der er et partnerskab mellem fonden og Roskilde Festival.

Partnerskabet fokuserer specielt på unge iværksættere. Over de næste fem år skal iværksætterne sammen med Det cirkulære laboratorium skabe minimum 200 grønne produkter og koncepter.

Koncepterne skal blandt andet bidrage til reduktion af affald på Roskilde Festival og hjælpe til at skabe mere viden om bæredygtig adfærd i Danmark.
Kilde: Tuborgfondet

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.