Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

Connie Hedegaard: Alle tigger om reguleringer

Concito-formanden konfronterede finansministeren med erhvervslivets grønne ønsker.

Connie Hedegaard. Foto: Concito/Stefan Frank Thor Straten

Tidligere klimaminister, EU-Kommissær og nuværende bestyrelsesformand for Tænketanken Concito, Connie Hedegaard, har sammen med professor og FN-ekspert Katherine Richardson i en ny podcastserie i samspil med en række gæster fra det danske erhvervsliv forsøgt at få svaret på, hvordan Danmark når i mål med FN’s Verdensmål inden 2030.

– Alle vores gæster sad nærmest og tiggede og bad om reguleringer og klare rammer. “Giv os nu nogle klare rammer, vi skal vide, hvad vi har at rette os efter, vi ved godt, vi skal rykke”, siger Connie Hedegaard, der er vært for podcasten ‘De Utålmodige‘, som er produceret af Verdens Bedste Nyheder.

Connie Hedegaard savner mod hos de danske politikere, når det kommer til grøn omstilling.

– Alt det her med en afgift på CO2, der står politikere og siger: ”Uha, det er nok farligt. Nu må vi lige have en kommission til at kigge noget mere på det der med en grøn skattereform”, siger hun og tilføjer, at nøleriet går ud over Danmarks konkurrencefordele over for udlandet:

– Ellers får vi ikke vores frontløberposition forsvaret, og så får vi ikke jobbene og indtægterne. Nu står resten af verden og vil gerne den grønne omstilling og vil gerne, at tingene skal være bæredygtige – så det er nu, vi skal rykke.

Priser og offentlige indkøb bliver afgørende

Ifølge Connie Hedegaard er det dog problematisk, at politikerne ikke anerkender, at den grønne omstilling vil blive en udgift – også for forbrugerne. For det efterlader virksomhederne i en svær position.

Connie Hedegaard (i midten) sammen med medvært Katherine Richardson og gæst Morten Hübbe, der er koncerndirektør for Tryg og medvirker i fjerde afsnit af ‘De Utålmodige’ om ligestilling. Foto: Sara Galbiati/Verdens Bedste Nyheder.

– Christiansborg har meget travlt med hele tiden at bedyre over for folk, at: ”Bare rolig, der er ikke noget, der bliver dyrere for nogen”. Og så står virksomhederne, og må være dem, der siger: ”Jo, noget bliver dyrere, og noget andet bliver billigere, men der skal investeres og der skal investeres nu”, siger den tidligere EU-Kommissær og klimaminister.

Er reguleringer det endelige skub, der bliver afgørende for at bringe de små og mellemstore virksomheder ind i den grønne omstilling?

– Jeg tror, at pris er helt afgørende. Det skal kunne betale sig. Så pris er vigtigt, offentlige indkøb er vigtige, krav til byggeriet, som fremmer innovationen i industrien hele vejen ned, er vigtige. Mere effektiv måde at håndtere affald på er vigtigt, siger Connie Hedegaard.

Læs også: 850 millioner kroner til udvikling af grønt brændstof

Hun tilføjer, at en af Danmarks traditionelle styrker netop er at få det offentlige og det private til at arbejde sammen.

– Vi er jo dygtige til at samarbejde, men nogle gange tager det lidt lang tid, før vi kommer hen helt til snorene. Og det jo gået meget godt hidtil, men vi har bare ikke været vant til at have så stærk konkurrence, som vi vil få i den kommende tid.

Connie Hedegaard peger blandt andet på det årlige G7-topmøde, der løb af stablen tidligere i juni, hvor syv af verdens største økonomier mødtes for at drøfte storpolitik.

USA, Canada, Japan, Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Italien blev på mødet blandt andet enige om at hæve deres 2030-mål for reduktion af CO2-udledning, når der skal præsenteres nye måltal i Glasgow i november.

Selvom kritikere har efterspurgt større ambitioner ved topmødet, peger Connie Hedegaard alligevel på, at G7 sender et klart signal, som bør få Danmark op af stolen:

– De andre rykker jo også der, hvor de kommer fra og det er det vi skal forstå i Danmark. Vi har opbygget nogle styrkepositioner, men nu skal de altså forsvares, og der er nogle af dem, der angriber, der er vant til at rykke lidt hurtigere end vi sommetider gør i Danmark.

Wammen: Hvis I er kloge, går I i gang nu

På Folkemødet 2021 på Bornholm optog podcasten et særafsnit live, hvor gæsten var finansminister Nikolaj Wammen (S). Her præsenterede Connie Hedegaard ministeren for de pointer, som hun og medværten var nået frem til sammen med deres tidligere gæster, hvor der er blevet drøftet alt fra emballage til ligestilling.

– Det, vi ønsker at gøre, er ikke at vende tilbage til verden, som den så ud før corona. Vi ønsker at bygge en verden, der er bedre og mere grøn, siger Nikolaj Wammen.

Han tilføjede, at han er glad for, at erhvervslivet byder ind med konstruktive løsninger.

Læs også: Dansk Industri vil hæve danske virksomheders CO2-afgift

Et forslag, som Connie Hedegaard konkret stillede Nikolaj Wammen var, at provenuet fra en afgift på flyrejser kunne gå direkte til innovation i branchen.

Finansministeren svarede ikke på det konkrete forslag, men fortalte rettet direkte til erhvervslivet, at et led i regeringens grønne skattereform blandt andet er at skabe mere innovation.

– Vi vil de første år give jer muligheden for at kunne trække en masse investeringer frem, så I kan omstille jer til at være mere grønne. Til gengæld skal I også vide, at vi lidt senere i forløbet vil skrue op for afgifterne, hvis I forurener rigtig meget.

– Så hvis I er kloge, og det er dansk erhvervsliv heldigvis, så bruger I tiden på at omstille jer nu, så I ikke får et stort slag senere hen, fordi man ikke er blevet grøn nok. Hvis man er uklog, så kører man videre som om intet var hent, tilføjede Nikolaj Wammen.

Den grønne skattereform blev vedtaget i december 2020 mellem regeringen, SF, Venstre, Konservative og Radikale Venstre og første fase, der løber frem til 2022 skal indebære de “første skridt i retningen af en højere og mere ensartet afgift på CO2e-udledninger”.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Kunstig intelligens kan revolutionere sundhedsforskningen

PODCAST: I en snak med Adam Baker, som er direktør for Future Labs i virksomheden Novonesis, bliver vi klogere på, hvordan kunstig intelligens (AI) og datavidenskab har potentiale til at revolutionere sundhedspleje og folks helbred.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.

Discover more from Sustain Report

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading