Den danske del af pensionsselskabet Skandia blev tidligere på året opslugt af AP Pension. Det betød ikke alene en yderligere konsolidering af pensionsmarkedet og et farvel fra Skandias investeringsdirektør Morten Halborg, men også en ny og større samarbejdspartnere for fintech-virksomheden Matter, som hidtil har tilbudt grønne pensionsordninger til privatpersoner.
Nu er AP Pension og Matter klar med nyt fælles investeringsprodukt kaldet ‘AP Bæredygtig’ til pensionskunder, der ønsker et mere grønt alternativ.
AP Bæredygtig skal både gøre det muligt for privatpersoner og for virksomheder at vælge en bæredygtig pensionsordning. Det betyder, at AP Pensions 350.000 kunder nu kan vælge at skifte til det grønnere alternativ. Alle kunder får desuden muligheden for at følge den miljømæssige effekt af deres opsparing, hedder det i en pressemeddelelse.
Mens brede pensionsordninger typisk investerer i flere tusinde aktier globalt, har AP Pension begrænset udvalget af bæredygtige aktier til de 150-200 selskaber, der bedst understøtter FN’s bæredygtighedsmål og har den laveste klimapåvirkning. Investeringerne bliver desuden, og som noget nyt, forvaltet af selskabets investeringsfolk, frem for at kunderne selv skal jonglere med aktierne, skriver Børsen.
Vi bad Matters adm. direktør og stifter Niels Fibæk-Jensen forklare, hvorfor han tror på, at virksomheder vil vælge grønne firmapensioner.
– En lang række danske virksomheder har taget udfordringen om at blive mere bæredygtige særdeles alvorligt på områder lige fra affaldssortering til værdikæder. Et helt oplagt næste punkt på CSR-dagsordenen er at overveje om virksomhedens pensionsordning mon stemmer overens med resten af de bæredygtige initiativer og værdier. Det er nu muligt. Sammen med AP Pension har vi derfor lanceret en bæredygtig løsning til virksomheder, der ønsker vished om, at deres medarbejderes penge bliver investeret ansvarligt med en positiv, miljømæssig forskel.
Hvad betyder det nye samarbejde for jer versus hvad I samarbejdede med Skandia om?
– AP Pension giver os nogle andre muligheder for at nå flere kunder i kraft af deres størrelse, men grundlæggende er det de samme investeringskriterier vi arbejder med i forhold til bæredygtighed. Der er for eksempel ikke selskaber, der lever af fossile brændstoffer, som Shell og Exxon, i porteføljen.
På tre punkter har aftalen med AP Pension tilmed hævet Matters grønne ambitioner.
– Når det gælder obligationsporteføljen kommer den udelukkende til at bestå af grønne obligationer. Så på det punkt er der sket en forbedring. AP Bæredygtig vil også indeholde investeringer i vedvarende energi, skovdrift og i ejendomme, der bliver certificerede bæredygtigt. Så på de punkter, er der også sket en forbedring i forhold til aftalen med Skandia, siger Niels Fibæk og tilføjer:
– AP Pension ser desuden også på, hvor stor en del af virksomhedens omsætning, der ligger op ad FN’s Verdensmål.
I pressemeddelelsen nævner I, at I har et højt afkast sammenlignet med markedet. Hvad skyldes det?
– Der er flere grunde. Det er også for tidligt at drage konklusioner, fordi det bæredygtige investeringsprodukt, vi udviklede med Skandia kun har fem måneders historik. Men noget tyder på, at det trade-off der måtte være mellem bæredygtighed og afkast ikke er så stort. Og bæredygtighed fylder jo meget i både investorers og forbrugeres beslutninger i forhold til for bare to år siden.
En del af mediedækningen af AP Bæredygtig har meget fokus på AP Pension, kan I være nervøse for, at I bliver klemt i samarbejdet med en pensionsgigant?
– Jeg oplever ikke, at vi mangler opmærksomhed. Det er klart, at det er en anden konstellation end med Skandia, fordi AP Pension på mange måder er en stærkere aktør, men vi er ikke bange for at blive klemt. Det vi har fokus på er at lave en solid bæredygtig løsning, og det kræver stærke samarbejdspartnere.
Er I stadig fortrøstningsfulde, når det gælder privatkunder, der ønsker grønne pensionsinvesteringer?
– Ja, det er vi. Der er sket meget på denne her front. Bæredygtighed fylder mere, end vi kunne have drømt om for bare et par år siden. Information har for eksempel afdækket danske pensionsselskabers kontroversielle investeringer i løbet af foråret, og vi synes fortsat, at der mangler et alternativ i form af at vælge en bæredygtig pension på en nem måde.
– Det er knap et år siden, vi gik i luften. Nu skal vi bredere ud også til virksomheder, og vi har fået afklaring på den usikkerhed, der altid opstår, når man får en ny partner. Så vores bet er stadig, at bæredygtighed bliver et konkurrenceparameter også i forhold til pensionsordninger.
Nyheden om AP Bæredygtig er blot den seneste i en strøm af grønne annonceringer fra pensionsselskaberne, hvor senest PKA investerer 1 millard kr. i grønne obligationer udstedt af den hollandske stat, som blandt andet skal gå til vedvarende energi og klimavenlig transport. Med den nye S-regerings grønne ambitioner vil den tendens tage til, skriver Finans.dk.
Forsiden lige nu:

Politiken dropper grøn status og skruer ned på ambition som Danmarks førende klimaavis
Efter kritik af deres hjemmestrikkede grønne status har avisen helt droppet af fortælle om deres klimabelastning. Nu kan man alene se tal fra JP/Politiken-koncernen.

Genbrugssucces: Københavnerprojekt sikrer mod fremtidens skybrud
Vi mangler løsninger på hyppigere skybrud og kraftigt vejr. Projektet Fremtidens Gårdhave har et bud, der tager højde for både den intensiverende regn og samtidig er designet med bæredygtighed i ligningen.

Millionbevilling fra RUC: Stor minimering af landbrugets CO2-udledning på vej
CO2-udledningen kan nedbringes med millioner af ton, hvis “bare” teknologien biomasse-pyrolyse bliver rullet ud i stor nok skala – og samtidig hurtigt nok. Et nyt forskningsprojekt skal skabe grundlaget for en biomasse-pyrolyse sektor i Danmark.
Seneste artikler:

Efter 25 år i Jyske Bank skal han stå i spidsen for Seges Innovations økonomiværktøj
Seges Innovation ansætter Lars Viftrup Lund som ansvarlig for virksomhedens økonomistyringsværktøj.

Forskere veksler slam til grønt brændstof – nu gør de klar til produktion
Slam er muligvis kodeordet til at skabe en mere klimavenlig transport på vejene og de udskældte flyruter. Forskere på Aarhus Universitet rykker deres succesforsøg med at omdanne slam fra spildevand til en grøn olie ud i den virkelige verden.

Søren Tscherning vinder pris som grøn ejerleder
PwC, Nykredit og Dansk Erhverv har kåret Søren Tscherning til vinderen af Årets Regionale Temapris i Hovedstaden ved Årets Ejerleder 2023.
Loading...
Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.
