Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Nyheder

FLSmidth kunne stoppe minedrift og cementproduktion i morgen

– Men så er det farvel til mobiltelefoner, asfalt og vinduer i husene, siger FLS-topchef.

Thomas Schulz takker af efter knap ni år i toppen af FLSmidth. Foto: Teis Bruno

Denne artikel er oprindeligt udgivet 18. oktober 2021. Den er blevet genudgivet i anledning af, at Thomas Schulz forlader FLSmidth.

Hvad gør man, når man arbejder i en af verdens mest ”sorte” industrier – og gerne vil gøre sin forretning mere grøn?

Det er den udfordring FLS’ administrerende direktør Thomas Schulz valgte at gå ind i med åbne øjne, da cement- og mineudstyrskæmpen tidligere på året satte målet om at blive CO2-neutral på egne aktiviteter i 2030.

– Vi har erklæret, at vi i 2030 vil levere den teknologi, der skal gøre både cement og mineindustrien CO2-neutral, sagde Thomas Schulz fra scenen ved Sustain Awards 2021, hvor han var hovedtaler.

Sustain Awards er Sustain Reports konference og award show, hvor vi retter fokus påde erhvervsledere, virksomheder og sustainability-professionelle, som går forrest i kapløbet om at fremme den grønne og bæredygtige omstilling.

Hos FLSmidth er svaret ikke blot at erklære sin egen drift grøn, når omkring 96 procent af den CO2, der udledes i FLSmidths værdikæde, ligger hos slutkunderne.

Så, hvad gør man så?

Det var svaret på det spørgsmål, som Thomas Schulz, der har siddet som topchef i cement- og mineudstyrskoncernen siden 2013, stræbte efter at give ved årets Sustain Awards.

– Jeg har selv en fortid som minearbejder, fortalte den 56-årige Thomas Schulz, der er uddannet ingeniør.

Han tilføjede:

– Og dengang var indstillingen, at jo mere kul, der blev produceret, desto bedre. I dag siger man jo mindre jo bedre, tilføjede han.

Ingeniører responderer godt på grafer

Men når det kommer til omstilling, er det ifølge Thomas Schulz afgørende at begejstre dem, der i sidste ende skal skabe omstillingen.

– Bæredygtighed er det nye ”effektivitet” og det nye ”produktivitet”, og derfor skal vi engagere ingeniører, sagde Thomas Schulz.

Han tilføjede, at for at engagere folk er det ikke nok at fortælle, at havene vil stige 1,5 meter om 50 år. For de fleste mennesker er tidshorisonten simpelthen for lang.

– Og for ingeniører for mig selv kan jeg sige, at vi er simple mennesker; vi responderer godt på figurer og grafer, tilføjede direktøren.

Tilbage til start

Ifølge Thomas Schulz forbinder mange unge ingeniører, der gerne vil arbejde med grøn omstilling, typisk området med el-biler og vindmøller. FLS-chefen slog fra scenen på, at der ligger et vigtigt kommunikationsarbejde i at forklare, hvor grøn impact det er muligt at skabe i eksempelvis mineindustrien.

– Uden minedrift er der ingen telefon i din lomme eller vinduer i husene, for der bruges metaller, som er udvundet ved minedrift. Har du noget på af guld lige nu, er der mere end 50 procents sandsynlighed for, at det er udvundet med udstyr på FLSmidth.

Læs også: Tre unge håb hædret ved Sustain Awards

Han tilføjede:

– Så det er vigtigt, at vi bringer det her ind på studierne og skolerne, For vil vi nå temperaturstigningsgrænse på 1,5 grad, skal vi tilbage til, hvor det starter. Til de mennesker, der skal ende med at skabe løsningerne.

Konkurrencen om medarbejdere

Allerede tilbage i 2019 valgte FLSmidth og Thomas Schulz at nedsætte bæredygtighedsstrategien ‘MissionZero’.

I korte træk handler ‘MissionZero’ om, at FLSmidth vil levere teknologi til mine- og cementindustrien, der skal støtte selskabets kunder i deres rejse mod lavere emmissioner. Planen er, at FLSmidth inden 2030 skal kunne den nødvendige teknologi, der gør, at kunderne kan blive CO2-neutrale. To år senere – i maj 2021 – fik FLSmidth godkendt sine omstillingsmål af Science Based Targets Initiative.

Læs også: Mastodont hædret for grøn omstilling

Foruden de åbenlyse fordele ved den grønne omstilling, har både ‘MissionZero’ og godkendelsen fra Science Based Targets Initiative styrket ingeniørgruppens evne til at tiltrække de rigtige medarbejdere, fortalte Thomas Schulz:

– Før MissonZero havde vi svært ved at tiltrække yngre medarbejdere. Nu tiltrækker vi flere og flere yngre medarbejdere og samtidig kritiske mennesker, hvilket er godt, for hvis man er kritisk, tænker man kreativt og er engageret.

Teknologi er nøglen

FLSmidths bæredygtighedsstrategi er dermed i høj grad fokuseret på at hjælpe kunderne til at blive grønnere.

Thomas Schulz understregede, at det ikke handler om, at FLSmidth nu erklærer sig for “grønne”. Det på trods af, at selskabets egen drift også skal være CO2-neutral.

Det handler i højere grad om, at selskabet tilbyder at komme med løsninger:

– Dette er ikke et politisk statement. Det er et teknologisk statement, sagde Thomas Schulz.

Han tilføjede:

– Vi kunne stoppe minedrift og cementproduktion i morgen. Ja, men så er det farvel til mobiltelefoner, asfalt på vejene og vinduer i husene, sagde Thomas Schulz.

I stedet opfordrede topchefen til, at man tænker i løsninger.

– Teknologi er nøglen, når det kommer til bæredygtighed, og det er dét, vi kan bidrage med, sagde Thomas Schulz.

I 2020 landede FLS en omsætning på 16,4 milliarder kroner, og venter for 2021 i spændet 15,5 til 17,0 milliarder kroner.

Forsiden lige nu:

Danskerne demonstrerer for biodiversiteten

Den 3. juni afholdes Danmarks første Folkets Biodiversitetsmarch. Tusindvis af borgere samles for at kræve politisk handling og en ny biodiversitetslov, som skal sikre 30 procent beskyttet natur i 2030.

Seneste artikler:

Departementschef skal afløse Möger

Peter Stensgaard Mørch skal være ny administrerende direktør hos PensionDanmark. Men først efter et år, hvor han bliver rustet til stillingen.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.