Connect with us

Hvad søger du?

Sustain ReportSustain Report

Debat

Frej: Grøn omstilling skal ikke være en krig eller kamp, men en fælles front

Frejs direktør Marie-Louise Boisen Lendal deler tænketankens visioner for, hvordan vi skal speede den bæredygtige udvikling op i fødevaresektoren. Der skal et helt nyt balanceret system til.

Tænketanken Frej deler sine visioner for et bæredygtigt fødevaredanmark. Foto: Frej.

Af Marie-Louise Boisen Lendal, direktør og stifter af Tænketanken Frej

I mange år er vi i Tænketanken Frej blevet spurgt om, hvordan en bæredygtig fødevaresektor ser ud. Helt ærligt, så har vi ikke kunne give et klart svar på det.

Der er behov for, at der speedes gevaldigt op i den bæredygtige udvikling af fødevaresektoren.

Marie-Louise Boisen Lendal, direktør Tænketanken Frej

Det skyldes, at der mangler enormt meget viden om, hvordan vi bedst når i mål med det. Modsat energisektoren, hvor vi kender mange af løsningerne og “blot” mangler at implementere det (sol, vind, energibesparelser).

Men der er sket meget de seneste år – og der er nu en række, konkrete initiativer, der skal igangsættes og handles på. Derfor lancerer vi nu “Frejs visioner for et bæredygtigt fødevaredanmark” – et roadmap med skridt, som er uundgåelig, hvis vi skal rykke os et stykke af vejen.

Med en nyvalgt regering og nye fødevareordførere mener vi, at det er det helt rette tidspunkt at lancere dem på.

Du kan finde Frejs anbefalinger her.

Speed op og stil om

Der er behov for, at der speedes gevaldigt op i den bæredygtige udvikling af fødevaresektoren, og at det ikke sker i en krig eller kamp mellem fødevaresektoren og de grønne organisationer. Vores visioner tager hensyn til begge dele og vil både kunne give et grønnere fødevareerhverv, et grønnere forbrug, men også et økonomisk stærkere fødevareerhverv.

Visionsarket er ikke udtømt – der skal stadig nye løsninger og veje på, i takt med, at vi bliver klogere. Det er et levende dokument, som vi også gerne modtager input til.

Læs også: Fem bæredygtighedstrends som vil præge 2023

Frejs anbefalinger til omstillingen af fødevareproduktionen- og forbruget ser imod et endemål, hvor fødevaresystemet er regenerativt og cirkulært. Et system, hvor produktionen og forbruget ikke belaster kloden, men er med til at genopbygge og gøre kloden mere robust.

Med 10 milliarder mennesker på jorden i 2060 kræver det, at fødevareproduktionen og forbruget også bidrager til omstillingen. Alle kan ikke spise, som vi gør i Danmark eller den vestlige verden. Det betyder ikke, at de skal spise eller ernæres dårligere – det skal bare være anderledes.

Skab et nyt system

Det er vigtigt, at vi ikke alene ser på klima men også biodiversitet, miljø, dyrevelfærd, sundhed, social- og økonomisk bæredygtighed. Vi skal have et nyt system i bedre balance.

Vi skal have et nyt system i bedre balance.

Marie-Louise Boisen Lendal, direktør Tænketanken Frej

Fødevaresystemet er ikke bæredygtigt i dag, og som vi ser det, er der en række mål, vi allerede i dag kan pege på, som uundgåelige for den grønne omstilling i fødevaresektoren.

Læs også: I Ørsted er klimaindsats, biodiversitet og gode grønne job tæt forbundet

Det har været en proces at få dem udarbejdet. En proces med inddragelse af både Frejs frivillige og vores Advisory Board for uden eksterne input, sekretariat og bestyrelse .

Jeg håber, at de mange nyvalgte politikere vil tage dem til sig, så vi kan rykke i den rigtige retning noget hurtigere, end vi har set hidtil. Jeg håber også, at mange virksomheder kan se det som mulighed for at kigge deres forretninger efter i sømmene og konstant arbejde i en mere bæredygtig retning.

Forsiden lige nu:

Svanemærket strammer kravene til byggeri

Miljømærkning Danmark skærper og fermsætter nye krav til cirkulær økonomi, klima og biodiversitet i nybyggeri for at kan bryste sig med Svanemærket. Nye typer af bygninger kan nu også opnå miljømærket.

Samarbejde skal styrke landbrugets ESG-værktøj

SEGES Innovation og Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder sammen om ESG-værktøj. I første omgange til klimabelastning, i fremtiden skal værktøjet også måle biodiversitet, dyrevelfærd og social ansvarlighed.

Seneste artikler:

Et farvel til den traditionelle afdelingsleder

PODCAST: Christian Bason står i spidsen for en udvikling i Dansk Design Center hvor formålet er i fokus. En form der er med til at øge motivationen og skabe mening og forståelse for hvad man som medarbejder er en del af.

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.