Connect with us

Hi, what are you looking for?

Sustain ReportSustain Report

Sustain Awards

Politikerne skal turde at stille krav – men også at sparre med erhvervslivet

Rasmus Stuhr Jakobsen fra Care efterspørger offensive politiske mål.

CARE
Rasmus Stuhr Jakobsen, Generalsekretær CARE Danmark. Foto: CARE.

Den bæredygtige omstilling går for langsomt.

Sådan lyder meldingen fra Rasmus Stuhr Jakobsen, der er generalsekretær og administrerende direktør hos den grønne udviklingsorganisation, Care Danmark.

– Presset på de globale økosystemer er større end nogensinde før og det på trods af, at det længe har været kendt, at behovet for omstilling er akut, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Han henviser blandt andet til de beregninger, der ligger til grund for Earth Overshoot Day – dagen i juli, hvor alle jordens ressourcer teknisk set overstiger, hvad den kan generere for året.

– Der er talt rigtig meget om bæredygtighed og CSR, og der er holdt mange flotte taler, men det er først indenfor de seneste år, at størstedelen af virksomheder reelt er kommet i gang.

Virksomhederne har “forrygende travlt”

Hvis virksomhederne reelt skal nå deres bæredygtighedsmål, kræver det at en omstilling til en regenerativ økonomiforståelse bliver ens nye styringsværktøj, mener Rasmus Stuhr Jakobsen, der er medlem af juryen ved Sustain Awards 14. oktober.

– Det er væsentligt at forstå, at det ikke er nok blot at optimere på forretningen – altså at forurene mindre pr. enhed. Der skal også tages bestik af, om ens forretning grundlæggende kan fungere inden for rammerne af Paris-aftalen, og alene gør brug af ressourcer, det er muligt at fremskaffe på bæredygtig vis, og hvor man samtidig medvirker til massiv de-carbonisering, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Læs også: Største udfordring er efterspørgsel på medarbejdere, siger Susanne Stormer

Hvor ser du den største udfordring på bæredygtighedsområdet for virksomheder lige nu?

– Helt overordnet er den største udfordring på bæredygtighedsområdet for virksomheder, at det er de allerfærreste virksomheder, som rent faktisk er reelt bæredygtige, og som har gennemført en omstilling af sine forretningsmodeller til at være indrettet til, at kunne fungere inden for en bæredygtig og langtidsholdbar udnyttelse jordens ressourcer, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Han tilføjer:

– Det går simpelthen for langsomt, og nu har vi en situation, hvor vi som globalt samfund har mindre end et årti til eksempelvis at halvere vores klimaaftryk. Det betyder at langt de fleste virksomheder har forrygende travlt med at omstille sig.

Dem der er bagud, vil blive presset til omstilling

Rasmus Stuhr Jakobsen fortæller, at der dog er gode eksempler, også herhjemmefra, på “navnkundige virksomheder”, som er nået rigtigt langt, og også høster anerkendelse for arbejdet.

Men rykker man ikke af sig selv, vil presset komme udefra, og tvungen omstilling vil ikke nødvendigvis være særligt gavnligt for en virksomhed, siger han:

– Hvis man som virksomhed ikke selv får indarbejdet reel omstilling til bæredygtig drift, som helt centralt element i ens materialitetsanalyser, og således i analyseapparatet, der ligger til grund for strategiudvikling, vil de blive presset til det udefra – fra samarbejdspartnere, leverandører, kunder, aktionærer, via regulering, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Han uddyber:

– Dette vil så betyde mindre optimale og mere tvungne omstillingsprocesser, hvilket jo sjældent er godt for en virksomheds indtjeningsstabilitet. Måske lidt firkantet kan man sige, at hvis ens virksomhed ikke medvirker til bæredygtig omstilling og udvikling, vil man ikke kunne fungere om ti år.

Man skal lære at forstå sin virksomhed

Hvad tror du, bliver en tendens på området i den kommende tid?

– Bæredygtighed vil blive integreret på tværs af al drift, og i analyserne af risici og potentialer – altså materialitetsanalyser. Det vil være en primær øvelse at forstå sin virksomhed i en verden, hvor traditionelle produktions-, leverandør-, aftager- og forbrugsmønstre forandres i retning mod, at fungere inden for rammerne af det naturmiljømæssigt mulige, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Læs også: – Det er opløftende at se “sorte industrier” gå forrest, siger Torben Möger Pedersen

Han tilføjer, at der formentlig fortsat vil være en række tendenser og aktører, som trækker i modsat retning:

– Men disse vil formentlig – og forhåbentlig – være midlertidige, og det er væsentligt at fastholde, at det kun er i transformationen til integreret bæredygtighed, at man vil kunne drive forretning fremadrettet.

Politikerne skal turde at stille krav

Hvad mangler virksomhederne fra politikerne, hvis målet om 70 procents reduktion skal nås i 2030?

– Der er brug for, at vi som land har meget ambitiøse planer og offensive mål, som skal gælde på tværs af alle brancher, og én af politikkernes opgave må blandt andet være, at fastholde disse i brede politiske aftaler, så der ikke kan herske tvivl om retning eller ambitioner, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Han tilføjer, at der i de senere år er sket meget på det politiske område herhjemme.

– Der er ikke mange politikere, som ikke vedkender sig, at de agter at arbejde for en bæredygtig verden, og overholdelse af Paris-aftalens målsætninger. Og det er heldigvis efterhånden meget sjældent, man hører nogen danske politikere stille spørgsmålstegn ved, hvorvidt menneskelig ageren har betydning for klimaforandringer, siger Rasmus Stuhr Jakobsen.

Han tilføjer:

– Det sidste har desværre nok forsinket det hele lidt, men det gælder jo ikke kun i Danmark.

Rasmus Stuhr Jakobsen mener dog, at det ville være ønskværdigt, hvis politikerne i højere grad samarbejdede med andre aktører fra samfundet, såsom erhvervslivet, når der skal findes løsninger.

– Men politikerne skal også turde at stille krav og måske regulere, hvis aktører eller brancher ikke trækker i bæredygtig retning. Eller måske ligefrem igennem deres ageren modarbejder opnåelsen af reduktionsmålene.

Forsiden lige nu:

Seneste artikler:

Loading...

Something went wrong. Please refresh the page and/or try again.